PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95492}

Ja, robot

I, Robot
2004
7,2 268 tys. ocen
7,2 10 1 268141
6,1 41 krytyków
Ja, robot
powrót do forum filmu Ja, robot

Ten film praktycznie nie ma nic wspólnego z opowiadaniami i powieściami o robotach. To niekoniecznie musiało być wadą. Niestety w tym przypadku jest. Interesujący świat przeszłości zastąpiono płaską i pozbawioną oryginalności intrygą, którą każdy oglądający filmy SF widział już wielokrotnie. Film w sposób niemalże imponujący nie przestaje nudzić ani przez chwilę. Nie pomagają efekty specjalne, które są równie pozbawione oryginalności, jak cała reszta (niegodna podziwu konsekwencja). Wystarczy jeden rzut oka, by rozpoznać, kto za nimi stał.
"Ja, robot" to strata czasu. Jakie szczęście, że nie wybrałem się na to do kina.

ocenił(a) film na 7
torne

Widocznie oglądaliśmy dwa różne filmy. To prawda, świat Asimova został tu przekręcony na potrzeby filmowców i nie można tego obrazu nazwać adaptacją, ale klimatu nie oceniam tak jednoznacznie. Sam Asimov twierdził, że pisząc 'Pozytonowwego Detektywa', czy 'Nagie Słońce', chciał stworzyć coś na wzór staromodnego kryminału dziejącego się w stworzonym prez niego świecie. Intryga w filmie jest ciekawa, nie wiem jak miałaby wyglądać, żeby była 'oryginalna'. Problematyka stosunków roboty-ludzie także przedstawiona jest dobrze. Wychodzenie z opresji gł. bohatera jest szczytem nieprawdopodobieństw i to jest największa wada filmu (nawet s-f ma swoje granice ;). Nie wiem, co by pisarz powiedział na 'Ja, Robot', ale myśle, że nie przejechałby się po filmie jak Ty - tak to już jest że nie ma filmów, które wszystkim podchodzą.