PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95492}

Ja, robot

I, Robot
2004
7,2 268 tys. ocen
7,2 10 1 268416
6,1 31 krytyków
Ja, robot
powrót do forum filmu Ja, robot

anbitne kino

ocenił(a) film na 9

lubię abitne kino. ale lubię też dla odpoczynku obejrzeć widowiskowy, rozrywkowy film, który dostarczy mi wielu, nieraz bardzo podstawowych, dużych emocji. lubię gapić sie w ekran z rozdziawioną w usmiechu gębą, a jak mi się łza w oku zakręci pod koniec to jestem zachwycony. jeden warunek - te pozytywne wrażenia w odbiorze filmu nie moga być stłamszone przez dziury w fabule lub nagromadzenie absurdów i nielogiczności, które raczej wybijają oko niż w nie kłują.
i "ja, robot" spełnia wszystkie te warunki. nie obraza inteligencji widza (no, przynajmniej nie bardzo:)) i zapewnia dobra zabawę.

!!! SPOILERY !!! SPOILERY !!! SPOILERY !!!
jak mówi mądrość ludowa "jak chcesz psa uderzyć kij się zawsze znajdzie"...
oczywiście jest sie do czego przyczepić. mnie irytowały szalenie te świecące serca "złych" robotów...
również scena konfrontacji robotów z tłumem - mało przekonująca. moim zdaniem nie dalibyśmy (my, ludzie) rady...

za to plusy mogę mnożyc w nieskończoność:
bardzo fajne texty zarówno Spoonera jak i Sonny'ego (np. dialog: "żaden robot nie skomponował opery, nie namalował obrazu..." na co Sonny ripostuje "A ty to zrobiłeś"). no i wizyty Spoonera u babci (we are cooking like crazy!)

efekty specjalne moim zdaniem na bardzo przyzwoitym poziomie - starcie w tunelu (uwielbiam te transportery), robot burzacy dom profesora, czy same sekwencje końcowe starć robotów - duże emocje i ciekawa dramaturgia jednocześnie nie dominująca fabuły.

kapitalna rola Willa Smitha - w takich rolach najwyraźniej widać, że czuje sie najlepiej.
bardzo dobrze nakreslona postać Sonny'ego - a uświadczyć robota "z ludzka duszą", który jest wiarygodny to w dzisiejszych produkcjach wielka sztuka. jego lekko "brytyjski" akcent, cięte riposty i scena z puszczaniem oczka - naprawdę pełnokrwista postać :)

wątek romansowy, który najczęściej rozkłada na łopatki zapowiadajacy sie ciekawie film tu doskonale zbalansowany, nie wciska sie na siłę w fabułę.

miłośnikom kina spragnionym nieuwłaczajacej rozrywki :) mogę z czystym sumieniem polecić, co niniejszym czynię!

9/10 (w swej kategorii rzecz jasna)