http://video.google.com/videosearch?client=opera&rls=pl&q=ja%20gore&sourceid=ope ra&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wv#
W trzech częściach.
od ilu miesięcy polowałem na tą perełkę !
a tu się zwyczajnie okazało,że jak wszystko jest na youtubie ;)
do rzeczy: to chyba jeden z najlepszych krótk. filmików aktorskich jakie widziałem w życiu !
Turek w roli Pogorzelskiego spisał się znakomicie,nie mowiąc już o Hańczy lub Wasowskim. Wszystko przemyślane,zrobiobe bez zbędnych dłużyzn i ładnie wyreżyserowane. A dodatkowo przez ten krótki niecało 30 minutowy filmik,przewija się tyle genialnych tekstów że starczyło by na 4 pełne Bareje !
i dopiero teraz zobaczyłem.......
"Pan tu Panie Pogorzelski dziewke obracasz,a ja gorę"
XD
-A jaki był powód jego wyklęcia, dowiedział się pan?
-yy nic ciekawego, zamordował narzeczonego swojej córki czy też tę córkę żywcem zamurował, coś w tym rodzaju, taki jakiś banał. :PPP
"Pan tu Panie Pogorzelski dziewkę obracasz, a ja gorę"
W którym momencie zostaje wypowiedziana powyższa kwestia? Bo w stodole, kiedy Pogorzelski leży na Maryśce, duch mówi jedynie: "Pan tu, panie Pogorzelski, dziewuchę zamierzasz... yy, to jest, dziewusze piernika przywieźć obiecujesz, a ja gorę! A ja gorę!".
Świetny film, widziałem go kilkakrotnie i zapewnie nie raz jeszcze obejrzę.
Nie wiem jak to się stało ale dopiero oglądając go w tej chwili widzę tyle znanych twarzy ( znakomici, ale nieżyjący już, niestety: Kazimierz Rudzki i Jerzy Turek, czy też żyjący Marian Opania).
Dzięki za podanie linku. Muszę koniecznie obejrzeć w całości, bo warto :)
PS. Dopiero teraz dojrzałem Jerzego Wasowskiego :)