Moje typy to 
1. Zbaw nas od złego 
2. Jako w piekle tak i na ziemi 
3. Babadook 
4. WER 
5. Afflicted 
6. The Houses that October built
Niestety, rok 2014 nie był dobrym rokiem dla filmów grozy. Nie było żadnego filmu, który mógłby naprawdę się podobać. Ponad przeciętność na pewno wybija się spin-off "Obecności", czyli "Annabelle", ale też nie jest to film wysokich lotów. O "Jako w piekle tak i na ziemi" pisałem gdzieś w innym temacie. Jest cholernie poniżej oczekiwań. "Babadooka" nie oglądałem, ale sądząc po mieszanych recenzjach, ten film także jest typowym średniakiem. Płonne nadzieje rozwiał też słaby czwarty "[REC]". "Dracula: Historia Nieznana" to także niespełnione oczekiwanie. O "Paranormal Activity: Naznaczonych" nawet nie wspomnę. Ogólnie rzecz biorąc - wszystko kręcone jest na jedno kopyto, z dużą ilością jumpscare'ów i z reguły fabułą, która stanowi tylko pretekst do tego, by w chwili napięcia na ekranie "w najmniej spodziewanym momencie" pojawiła się jakaś krzywa morda wyskakująca z szafy/zza rogu/z tapczanu/z dziupli/zza drzwi/z innej lokacji (niepotrzebne skreślić). Za bardzo reżyserzy chcą skupić się koniecznie na przestraszeniu widza, zamiast na budowaniu klimatu, co jest cholernie złym podejściem w gatunku kina suspensu. I swoją drogą, jeśli tak powolutku mają wyglądać kolejne "nowe horrory", to ja podziękuję. Wolę po raz n-ty obejrzeć "Szósty zmysł" albo "1408".
Nie zgodzę się. Obejrzyj Babadooka bo zdecydowanie jest to film jeden z lepszych. Problemem jest to, że to film dla ludzi którzy myślą i/lub mają jakieś pojęcie o gatunku. Mieszane recenzje wynikają z natłoku dzieciarni narzekającej, że za mało akcji czy jump scene. Ewentualnie przez to, że "fabula bez sensu" (sens ma, tylko trzeba poświęcić te 30 sekund by pomysleć...). 

Co do reszty w zasadzie się zgodzę. Rok jest fatalny. Zapowiadający się na jeden z najlepszych tegorocznych filmów "Zbaw nas ode złego" okazał sięnazbyt przeciętny. Reszty filmów kinowych nawet nie zaszczycę nazwaniem, bo powinno się je zakopać. 

Nawet poszedłem przejrzeć listę obejrzanych, ale zrobiło się wręcz przykro, kiedy ujrzałem zaledwie 3 filmy ocenione na więcej niż 6... Bardzo zły film dla horroru.
Fakt, rok jest fatalny dla filmów tego gatunku. Potwierdza to wręcz idiotyczny Jako w Piekle tak i na ziemi, jak i "Babadook" - absolutny gniot z jedynym plusem jakim jest gra aktorska głównej bohaterki. Sam film - chyba miał być dramatem.
Potwierdzam, Babadook nie jest horrorem, jest dramatem psychologicznym i do tego bardzo dobrym. Jako horror = dno, jako dramat = bardzo dobry. =)
1 Tusk 
2 Alien Abduction 
3 Babadook 
4 wer 
5 Klątwa jessabelle 
6 Exists 
to są mega wypasione filmy i nie podskakiwaćmi tu
''Babadook'' rządzi!!! 

Później na raz: 
''Jako w piekle, tak i na Ziemi'' 
''Mercy'' 
po trochu ''Zbaw nas ode złego'' 
Później już długo, długo ...NIC
1.Jako w piekle tak i na ziemi 
2.Babadook 
3.Zbaw nas ode złego 
Zdecydowanie jednym z gorszych filmów było sinister,stracony czas :( 
A co jeśli chodzi o"oculus"warty obejrzenia?
Najlepsze 
1.Klątwa Jessabelle 
2.Annabelle 
3.Zbaw nas ode złego 
4.Noc oczyszczenia: Anarchia 
5.See No Evil 2 
Najgorsze 
1. Uśpieni 
2.Pośród wilków