Tak jak się można było spodziewać po polskiej produkcji . Film nakręcony beznadziejnie tak jak to miało miejsce przy innej głośnej produkcji "Ogniem i mieczem" . Mało akcji Choć film trwa 137 minut to i tak nie wystarczyło aby przedstawić tę historię w bardziej barwny obraz jeśli chodzi o zbójowanie . bardzo mało walk , wartkiej akcji oraz efektów specjalnych. Film jest długi , nudny i ciągnie się jak flaki . Pani Holland skupiła się bardziej na scenach seksu i żmudnego gadania o niczym niż na pokazaniu widzom jak na prawdę wyglądało życie Janosika , a główny aktor to chudszy już być nie mógł , sylwetka jak u Mroczka , jak tak zbudowany mężczyzna mógł być Hersztem bandy to po prostu śmieszne . Film średni i tak jak większość zawiodłem się na tym tytule.
"a główny aktor to chudszy już być nie mógł , sylwetka jak u Mroczka , jak tak zbudowany mężczyzna mógł być Hersztem bandy to po prostu śmieszne"
- zgadzam się w 100% ! Bardzo czekałem na ten film , a jak się już doczekałem to się tak rozczarowałem że HEJ ! Rozczarowała mnie pani Agnieszka Holland bardzo.
Ogniem i mieczem jest bardzo dobrym filmem, nie wiem czemu ludzie tak go krytykują, jest równie dobry jak amerykańskie czy europejskie filmy historyczne. Janosik jest za to nudny, niezbyt ciekawy i z bardzo małą ilością scen batalistycznych. Gdyby tego ostatniego było więcej to film mógłby być dobry, a tak jest średni i nijaki.
Janosik to dno , natomiast Ogniem i mieczem został zrealizowany w taki sam sposób jak poprzednie części trylogii czyli bez efektów specjalnych tak jak to bywa w amerykańskim przemyśle filmowym . Dlatego nigdy nie nakręcą w Polsce dobrego filmu historyczno kostiumowego jak np. Patriota czy Waleczne serce .