4,6 17 tys. ocen
4,6 10 1 16692
3,0 5 krytyków
Janosik. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Janosik. Prawdziwa historia

I tyle w temacie bo kobiety sie nie nadają do kręcenia filmów tego typu

ninja_4

Właśnie oglądam z nimi wywiad i masakra te kobiety są na haju brały coś !!! I nie wiedzą co mówią i kim był janosik a kręcą o nim film :-|

ninja_4

to kim był zatem Janosik ? moze chociaz w kilku zdaniach wyjaśnij...ehh
bo bezpodstawne oskarżenia to dzieci w przedszkolu sobie rzucały -,-

ninja_4

A co Ty buraku wiesz o twórczości Agnieszki Holland?

toth_3

Burakiem to jest twój ojciec skoro tak wychował swoje dziecko jak ciebie no po prostu żal !!! I jak uważacie janosika za wybite dzieło reżyserii tej wariatki pozostaje mi tylko spuścić głowę na dół ;-) POZDRAWIAM

ninja_4

a ty przy produkcji pracujesz, że już wiesz jaki ten film jest? i mam nadzieję, że nie masz więcej niż 11 lat, bo tylko w tym wypadku można wybaczyć tak "nizinną" wypowiedź.

toth_3

Ninja 4 bravissimo!! Wreszcie ktoś nie uległ tej XX wiecznej bzdurze o równouprawnieniu

Tleli

Skoro mowa o równouprawnieniu sa zawody w których lepiej spisują sie kobiety a w których lepiej mężczyźni jak np reżyser a równe prawa do wszystkich zwodów jest już od dawna w Polsce i tylko głupie feministki którym brak chłopa pod pościelą twierdza inaczej :-/ bo ja z przyjemnością np taka Kazie Sztuke wysłałbym do Iranu lub Tunezji by doświadczyły na własnej skórze co to znaczy poniewieranie kobiet .

ocenił(a) film na 5
ninja_4

Obawiam się, że Kazia wie na ten temat nieco więcej od Ciebie. A zamiast złośliwie komentować i obnosić się ze swoimi poglądami poczytaj sobie o Agnieszce Holland, czy jeszcze lepiej coś obejrzyj. I porównaj to z dorobkiem polskich reżyserów komedii romantycznych.

ninja_4

Jeżeli Holand nazywasz fatalnym reżyserem to przyjrzyj sie pozostałym polskim reżyserom którzy nie dorównują jej ani jakimś tam talentem, ani umiejętnościami, ani dorobkiem filmowym. Jest w czołówce polskich reżyserów i tego twoje marudzenie i pseudo poglądy sprzed 100 lat nie zmienią.

ocenił(a) film na 1
ninja_4

widac nieznasz sie rezyserach. agnieszka holland jest bardzo dobrym rezyserem przypomne ci ze byla nominowana do oskara. nie znasz sie to nic nie pisz pol mozdzku

Michal17

Pierwotny post: "I tyle w temacie bo kobiety sie nie nadają do kręcenia filmów tego typu" DO FILMÓW TEGO TYPU, TEGO TYPU!! Czytanie ze zrozumieniem, to wspaniała sprawa.

ocenił(a) film na 10
Michal17

dodam tylko tyle. ze za Agnieszką Holland stoi cały sztab. To jest jej marka. Sama tego filmu nie robi, a wiadomo ze najlepsi chcą współpracować z najlepszymi... i tyle

Mariusz1978

Powiem krótko Aga jest i może dobrym reżyserem lecz nie nadaje sie do kręcenia tego typu filmów jak większość ( większość nie znaczy koniecznie wszystkie ) kobiet tak jak Quentin Tarantino byłby kiepski w romansidłach zrozumiano ??? Czy znowy powtórzyć ???

ninja_4

To jesteście już na ty z "Agą"? I co oznacza, że kobiety nie nadają się do kręcenia tego typu filmów?( spójrz sobie na Lexi Alexander)
Zatrzymałeś się człowieku w czasie. Niech dojdzie to twej głowy, że panem świata nie jesteś i nie ustanawiasz tego czym kto ma się zajmować.

Edward_Nozycoreki

Ja np. (nie chcąc brać udziału w tej dyskusji tak namiętnie) chciałbym się tylko przyczepić do jednego posta. Sam osobiście za Agnieszką Holland nie przepadam...nie za bardzo lubie jej filmy ale też nie widziałem wszystkich. Dwa dokładnie mi się podobały ale to już mniejsza o to. Napewno nie jest złą reżyserką to musze jej przyznać. Kwestia gustu.

Ktoś tam wyżej z kolei napisał, że Agnieszka H. była nawet nominowana do Oscara i to jest najgłupsza rzecz jaką w życiu słyszałem...bo owszem...była i co z tego? Gdyby to była BAFTA czy już nawet niech będzie Złoty Glob to okey...ale Oscar jest dla mnie najmniejszym wyznacznikiem jakości kina ze wszystkich możliwych. Zawsze był i będzie za bardzo komercyjny i zakłamany.

A tyle ile wpadek Amerykańska Akademia zaliczyła wybierając gnioty zamiast może nie najlepszych ale przynajmniej dobrych "produktów", to nawet Agnieszka Holland w powszechnej opinii dobrych filmów nie ma (uciekając tutaj od subiektywizmu)

Pozdrawiam,

P.S.
Opinia dotycząca kobiet nie mogących czy nie umiejących robić filmów "męskich" też jest maksymalnie durna :)Dobrze, że ktoś przytoczył Lexi, ale nawet Mary Harron i jej American Psycho to teze spokojnie obala :)

_GuZiEc_

Szkoda tylko że sami wielcy reżyserowie,aktorzy tego świata to mężczyźni ale nic już nie mówię w końcu sie nie znam

ninja_4

No chyba się troszkę nie znasz...bo gdyby zrobić ranking to myśle, że jest podobnie wiele kobiet naprawde fantastycznych aktorsko itp. wiele świetnych scenarzystek a i reżyserek też nie mniej.

Z całm szacunkiem poprostu wydaję mi się że ograniczasz w tym momencie swoje zdanie do kina amerykańskiego a to jest poważny błąd.

_GuZiEc_

A i dodam jeszcze, że nawet jak kogoś nie satysfakcjonowałyby nazwiska kobiet w przemyśle filmowym to jeżeli w Twojej opinii większość prawdziwych "celebrytów" to mężczyźni to ciekawą zależnością jest, że angielski teatr...tak samo jak i rosyjski np. a i polski również też w dużej mierze istnieje dzięki kobietom. I tu nie znam się aż na tyle by rzucać nazwiskami ale bardzo lubie teatr i chodze jak tylko moge a że wiele czasu jestem za granicą to tam również chodzę i raz co raz patrzę a reżyserką tudzież scenarzystką jest kobieta.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
_GuZiEc_

no jakby nie patrzeć ostatnio najsłynniejszą rezyserką stała się Madonna i jej Mądrość i Seks. Zapewne nie jest jakaś super czy coś tylko po prostu ten fakt trzeba stwierdzić.

ocenił(a) film na 10
ninja_4

to było takie seksistowskie wiesz? raczej jest mało reżyserek z takiego powodu jaki napisałes - po prostu nikt w nie nie wierzy.

No i jeszcze p. Kasia wchodzi w branże...

ninja_4

Woow, aż zaniemówiłam...Czyli Twoim zdaniem kobiety nie powinny w ogóle reżyserować i obracać się w świecie filmowym?! Hmmm...Bez komentarza.

zuzik95

Naucz sie czytać ze zrozumieniem dziecko...................... BEZ KOMENTARZA

ocenił(a) film na 10
ninja_4

no jak... z Quentinem zawsze kojarzy mi się Guy Ritchie. On jakoś za czasów bycia z Madonny nakręcił dla niej małe romansidło i wcale źle mu to nie wyszło

ninja_4

Zapoznaj się może najpierw z twórczością pani Agnieszki Holland,a potem dopiero komnetuj.Chociaż sprawiasz wrażenie osoby,która nie docenia dobrego kina.Nie mówię,że "Janosik.." to arcydzieło,ale np. "Całkowite zaćmienie" jest filmem naprawdę godnym uwagi. A z tą "Agą" to pojechałeś po całości.Trochę nie wypada tak pisać,o kimś kogo się nawet nie zna (no chyba,że się znacie).

ninja_4

Racja. Zrobila z Janosika jakies romansidlo dla kabiet. Glowny bohater to jakas pomylka, lalus do potegi, a nie zbuj jak Perepeczko. Zniszczyla potencjal na dobry film.

Bartosz_8

To jest PRAWDZIWA HISTORIA Janosika. Film miał odzwierciedlać prawdę historyczną, a nie odpowiadać na nasze (widzów) wyobrażenie na temat zbójnictwa. Prawdziwy Jura Janosik, który żył ze dwa stulecia temu na Słowacji, to nie był dobrze zbódowany zbój jak Perepeczko, tylko zwykły młody chłopaczek, który się w coś wplątał... Pójdziecie do kina i wszystko będzie jasne ;)

ocenił(a) film na 10
Anoobis

mam nadzieje ze w multikinie będzie to cudo można zobaczyć już w dniu premiery

ocenił(a) film na 3
Mariusz1978

w cinema city będzie, więc i multikino też będzie miało, czekam do piątku...

a juro zaprosił mnie nawet na myspace do znajomych :)

Anoobis

*Miało być "zbudowany" oczywiście, nie wiem skąd mi się ta literówka wzięła :|

ocenił(a) film na 3
Anoobis

dokładnie tak, polecam lekturę streszczenia filmu na oficjalnej stronie http://www.janosik-film.pl/ jak widać prawdziwa historia to prawdziwa historia a nie kopia Janosika którego już znamy

Anoobis

Zgadzam w zupelnosci. ,,Nasz" Janosik był wyidealizowany na potrzeby widzów, samo okreslenie, ze ten serial opowiada ,,legende o janosiku" i to stwierdzenie mowi samo za siebie. Naprawde Janosik napewno nie byl tak szlachetny i wspanialomyslny jak to nasi tworcy przedstawili. Osobiscie nie potepiam tego filmu za to, ze nie odzwierciedla takiej samej historii ale uwazam, że stary ,,Janosik" był cudowny i niszczenie tego obrazu jaki nam utrwali serial poprzez zmienianie historii Janosika jest niepotrzebne, ale to tylko moje skromne zdanie:) W koncu jesli juz isc za ciosem to powinni nakrecic ,,Robin Hood: historia prawdziwa" itp :P

miyamoto1

Hehe, sprawa jest prosta: jeśli ktoś nie chce, aby "zniszczono ten obraz jaki nam utrwalił serial", niech nie idzie do kina :D A ja osobiście jestem ciekawa filmu p. Holland.

Anoobis

Swoją drogą, jeśli ktoś jest ciekawy Janosika jako postaci autentycznej, niech sobie wpisze w Wikipedii "Juraj Jánošík" ;)

ocenił(a) film na 3
Anoobis

no i na wikipedii tez mozna zobaczeć pierwociny wyglądu janosika, rys jego twarzy i wcale do perepeczki to on podobny nie był :)

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Agnieszka Holland, razem z córką to ostatnie osoby, które powinny podjąć się realizacji takiego filmu jak "Janosik".Osiągnięcia w/w reżyserki są znikome.Oczywiście feministki uważają, że kobiety mogą we wszystkim zastąpić mężczyznę, dzięki takim poglądom, same sobie robią krzywdę.
Np. taka Pani Szczuka, przyjmując feministyczną postawę odrzuca na "dzień dobry", ale gdyby pokazywała swoją kobiecą stronę, tą prawdziwą stronę, byłaby naprawdę pociągającą kobietą, ale to nie na temat.Pewnych filmów, nie mogą realizować kobiety i tak stało się z "Janosikiem", gdyż nie tylko kobiety będą oglądać "Janosika", chyba że, jest to epicka opowieść o "Janosiku" dla kobiet, ewentualnie gejów i tak niestety jest z tym filmem, ten film nie jest dla mężczyzn.Myślę, że do tytułu powinno być dodane sprostowanie, że jest to film robiony przez kobiety dla kobiet.Nawet w wypowiedziach, których same udzielały, gdy posłucha tego mężczyzna, to szczęka opada, dosłownie, zwłaszcza kiedy córeczka wypowiada się o seksualności aktora grającego Janosika.Co mnie to, jako mężczyznę, za przeproszeniem obchodzi.

ocenił(a) film na 3
Dyskobol

a dlaczego oceniasz to czego jeszcze nie widziałeś?

kto wg ciebie lepiej by to zrobił niż A. holland?

ocenił(a) film na 10
fation

zaraz będzie ze tarantino a tak na poważnie w Polskim kinie brakuje dawania szansy młodym, jurnym jak Janosik

problem z nimi jest taki że nie wiadomo co wyjdzie, jednym się uda innym nie. duże ryzyko. dlatego głównie polski rząd dotuje doświadczonych i sprawdzonych reżyserów. i stąd te kontrowersje jak zwykle. reżyser jest ok.

ocenił(a) film na 3
Mariusz1978

i janosik też jest ok, słowak nieźle gra, nie ma co narzekać na siłę

ninja_4

Do Arabii Saudyjskiej won! Kupo

mUnIeCa_2

hahahahahahahahahahahahahahahhahahahhaha idę na muszle :D i ktoś sie pytał kogo bym widzial na miejscu Agnieszki co salą orzeszka :p no nie wiem może Steven Spielberg hehe i tak Perepeczko stałby ożywiony z grobu :p

ocenił(a) film na 10
ninja_4

wtedy to na pewno. pytanie czy Steven Spielberg zna historie Janosika. Obawiam się że nie.

ocenił(a) film na 3
Mariusz1978

i ciekawe czy by chciał z Holland współpracować :)

jak wszyscy tacy zdolni i z układami to czemu sami nic nie nakręcicie?

ocenił(a) film na 1
ninja_4

ninja_4 Nie ma co się wdawać dyskusję z tym dziećmi neo. Bo oni są ślepi w swojej zawiści , prymitywizmie i chamstwie.