4,6 17 tys. ocen
4,6 10 1 16692
3,0 5 krytyków
Janosik. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Janosik. Prawdziwa historia

Brawo pani Holland i Adamik!Poszłam do kina bez nastawienia i bez chęci porównania Janosika z Perepeczko,spodziewałam sie czegos innego i nie zawiodłam sie.Brawo za realizm i autentcznosc w oddaniu tamtych czasów,obrzędów i zwyczajów wiejskich,przede wszystkim podobał mi sie rola Janosika-chłopaka z rozterkami wewnetrznymi,wrażliwego i szczerego;poprostu człowieczy,bo nikt z nas nie jest idealny.Bardzo dobra gra Zebrowskiego,Ostaszewskiej,Herman,Probosza jak i czeskich aktorów.Piękne widoki,fajne akcje(nie moge sie doczekac odcinkowej pełnej wersji),moze minus za "latającą" kamere,ale sądze ze to miało dodac dynamiki odczuc.Naprawde bardzo mi sie podobał.POLECAMMMM...

MUSSS

Aha,wszystkim krytykujacy posturę Janosika dodam ze u tego Janosika liczy sie bardziej wnętrze niz wygląd,gdyby tak nie było pani Holland wybrałaby pakera;))

ocenił(a) film na 1
MUSSS

ten film to największa żenada w historii polskiej kinematografii. pierwszy
raz dałem 1/10...
obrzędy i tradycje góralskie? język jakim się posługują wprawiłby prof.
Miodka w ekstazę, śpiew - matko zlituj się... czy oni kiedykolwiek widzieli
prawdziwych śpiewających górali (bo zakładam iż takowi nie chodzili na
lekcje emisji głosu...)?obrzędy? no owszem, 3 razy skopiowana scena
płonącego koła...
Janosik sam w sobie? kiedy wisiał na haku, od jego krystalicznie białych
zębów mógłby się odbić promień słońca, potem napis Blend-a-med whitening i
już! mamy sens filmu...
zwykle staram się odkryć jakieś 2gie dno filmu, jakiś przekaz, jakieś
COKOLWIEK. tutaj tego nie było. albo zgubiło się w natłoku scen seksu, albo
operator wytrząsł to podczas biegania z kamerą... sam nie wiem.
miało być a nie ma.

kotpsot

to na pewno nie jest największa żenada w historii polskiej kinematografii,ten zaszczytny tytuł zdobyły juz filmy w stylu "Miłość na wybiegu", "Nie kłam kochanie", "Jeszcze raz" itepe
Zęby - zgadzam się, były zbyt ładniutkie jak na górską wioche w XVIII wieku
Co do scen seksu, to uważam ze były rewelacyjne,bo po prostu seksowne, zwłaszcza ta z banieczkami. Są filmy w których patrzenie na kopulujące pary nudzi bo nie ma w ich seksie grama seksu, a ten film zdecydowanie taki nie jest

onkosfera

Powiedzmy sobie szczerze - jakiego filmu Polak się dotknie to spieprzy. Nie potrafimy robić dobrych filmów - na miarę dzisiejszych czasów.

użytkownik usunięty
voidheart

Co wiesz o filmie jako takim poza faktem ze duzo ich przerzucasz. Irytujace sa wpisy analfabetów

ocenił(a) film na 1
onkosfera

no... zapomniałem o banieczkach. to bylo swietne faktycznie... czyli
jednak ta jedynka w ocenie to jest uczciwie zasłużona.

ocenił(a) film na 7
MUSSS

Mnie również się podobało. Żaden ze mnie krytyk, toteż nie będę się wymądrzała na temat `gry aktorów` czy `scenografii`, ponieważ nie znam się. Ja jako zwykły, szary człowiek oceniam to, czy film był nudny i czy podobał mi się. Otóż, podobał mi się bardzo. fajny aktor, fajnie sfilmowane właśnie te wiejski zwyczaje i to, że nie ukazano Janosika jako kolejnego osiłka (w dodatku, który ma mordę jak tatar dupę), nieczułego tamtejszego `dresiarza`. Miał być właśnie taki. Był idealny jak cały film. Poza tym zaletą tego Janosika było to, że nie był podobny do Perepeczki. Ktoś powiedział, że to nie miał być film o życiu seksualnym tamtejszych rozbójników, ale dobrze, że były i takie fragmenty. Mnie po prostu się podobało. Dałam max. I również polecam.

MUSSS

Mnie także się film podobał. Na tyle realistyczny, na ile można. Wszakże trochę współczesności trzeba zawrzeć - bądźmy rozsądni. To nie film dokumentalny dla naukowców - gdyby bohaterowie gadali archaiczną gwarą, nic byśmy nie zrozumieli. Marzy wam się druga Pasja czy Apocalypto?:) Nie jestem zwolenniczką poglądu "Realizm za wszelką cenę, aż do granicy śmieszności". Prawdziwszy ten Janosik i tak niż wiele innych produkcji, o serialowym Janosiku nie wspominając. Budynki, wnętrza chat, stroje, ogólny obraz ówczesnego społeczeństwa - to wszystko jest starannie oddane. Do tego dobre aktorstwo, ciekawie pokazana postać głównego bohatera - film całkiem porządny!