4,6 17 tys. ocen
4,6 10 1 16692
3,0 5 krytyków
Janosik. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Janosik. Prawdziwa historia

Wokół legendarnego janosika narosło wiele nieprawdziwych histori często wyssanych z palca ,wyobrażcie sobie że współczesny odpowiednik janosika to nie kto inny jak łysy osobnik pozbawiony szyi ,obligatoryjnie uzbrojony w czarna skóre,złoty łańcuch ,z tym że zamiast rumakiem porusza się czarnym bmw,zamiast kierpców ma adidaski ,wbrew legendzie kradł i napadał głównie z myślą o sobie i swoich kompanów,rozdawał? a i owszem ale głównie dziołchom z wioski(dzisiejsze tipsiary zatrzaśnięte w solarium) co by sobie zaskarbić ich względy(jednym słowem je zerżnąć). Lud wyniósł go na piedestał ponieważ łupił bogatych(czytaj ciemiężycieli),ot taka solidarność uciśnionych pod jarzmem feudalizmu,wbrew ludowym wierzeniom grabił na zlecenie magnatów chcących pozbyć się konkurencji,którzy w razie kłopotów wyciągali go z pierdla.Polscy chłopi musieli mieć swojego ROBIN HOODA symbol walki z rozbuchaną arystokracją ,no cóż chciało by się rzec jaki kraj taki robin hood.A tak a propos obsady aktorskiej z całym szacunkiem dla dorobku pani Holland ale nowy janosik mógłby z powodzeniem robić kariere jako wieszcz,badż autor tomiku poezji,a nie robić za herszta bandy zbójeckiej dokonywujący zuchwałych napadów,ten gościu wygląda jak mój nauczyciel od polskiego,i nie chodzi mi tu bynajmniej o muskulature (której się nie niedopatrzyłem).