Pomimo ogromnej krytyki, jaka spada na ten film, ja uważam że będzie on dobry. Po trailerach widać że realizacyjnie to pierwsza klasa, film będzie realistyczny , krwawy i co ważne maksymalnie prawdziwy. Agnieszka Holland to uznany reżyser a co także ważne, sama historia Janosika jest bardzo pasjonująca w związku z czym NALEŻY się tej postaci nowa filmowa historia, tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że wersja z Perepeczko była poprostu lekkim, rozrywkowym filmem ukazującym szlachetność tej postaci i pełnym typowo baśniowych scen, jak choćby kapitalna scena kończąca, gdzie Janosik idzie na hak. Owszem było to świetne, ale baśniowe. Ten film ma być realistyczny. Wystarczy zobaczyć na trailer, jak Janosik prowadzony jest na hak. Brutalność, ukazanie bólu i zwątpienia tej postacii.
Wersja z Perepeczko była dobra ale baśniowa wręcz. Z kolei Holland robi film który ma być realny i prawdziwy. Również Jiracek pasuje mi do roli. Kto powiedział że Janosik był taki jak Perepeczko? Był młodym chłopakiem, i to wcale niekoniecznie tak zbudowanym jak Arnold.
Niechęc do tej wersji wynika zwłaszcza z zamiłowania publiczności do polskiego filmu i serialu. Dlatego taka krytyka pada na ten film. Ale Nolan też pokazał że Batmana można zrobic inaczej iż e nawet najbardziej fanatyczni miłośnicy Burtona uznają jego wersję. Ja mam nadzieję że z Janosikiem będzie tak samo. Pozdrawiam.