4,6 17 tys. ocen
4,6 10 1 16692
3,0 5 krytyków
Janosik. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Janosik. Prawdziwa historia

ten film jest myślowo spójny. najbadziej mi się podobała ambiwalentna stylizacja janosika na chrystusa. najpierw rojenia bohatera o diable nakłaniającym go do samobójstwa, który podszywa się pod chrystusa - janosik: "ale ty nie jesteś chrystusem" - diabeł: "ty też nie".
a potem paralela między huncagą i judaszem. i końcowe sceny przywodzące na myśl pasję: torturowania janosika, drogi na egzekcję (przewraca się etc.), powieszenia (przebicie lewego boku) i śmierć janosika, kiedy patrzy w słońce.
brutalne sceny (to mówię a propos niewiarygodnie głupiej balladyny, którą dzisiaj oglądałam) klimatem przypominają dramaty słowackiego; janosik - pod względem osobowości - bohaterów tych dramatów.
nie zgadzam się z opiniami, że janosik jest złym filmem; trafiłam na niego przypadkowo i jestem pozytywnie zaskoczona.

florian_gray

Ciekawe i trafne spostrzeżenia masz:)),ale nie wiem czy reżyserki trochę nie sciagnęły z Janosika z Perepeczko,bo tam tez w koncowej scenie Janosik idzie na wykonanie wyroku wsród białych owieczek(baranek boży),a reszta bandy patrzy sie jak apostołowie na Chrystusa gdy umierał na krzyzu.Faktycznie z rabusia zrobili męczennka,a taki Janosik wtedy to rabował dla siebie tylko,ale ludzie lubią takie historie koloryzowac,w Techrovej stoi pomnik Janosika,kto by pomyslał zeby zbójom pomniki stawiac,(moze kiedy postawią Rywinowi albo Blidzie?)no ale Janosik to LEGENDA!!!(nie tylko słowiańska),tak sie Polacy zżyli z Janosikiem,ze niektórzy myslą ze to Polak:))ALE FILM BARDZO FAJNY!MI SIE PODOBAŁ:))