Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 240 tys. ocen
7,4 10 1 240437
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

Burton mistrz.

ocenił(a) film na 8

Tylko on potrafi dać taki genialny klimat - muzyka, mroczna oprawa..to wszystko jest cudne. Postaram się kiedyś obejrzeć kilka filmów Burtona w jakiś zimowy wieczór, bo w takie dni takie filmy ogląda się naprawdę świetnie. To wszystko czuć jeszcze bardziej niż podczas normalnego dnia. 8/10.

ocenił(a) film na 8
PunkFan

Chciałbym jeszcze dodać, że rola Deppa prześwietna :).

ocenił(a) film na 9
PunkFan

Jeżeli chodzi o klimat to nie ma bardziej klimatycznego filmu w jego dorobku. Oczywiście pomijając filmy animowane które równie wymiatają (właściwie wszystkie są świetne) Jeździec bez głowy to zdecydowanie mój faworyt, perełka trafiająca wprost w moje mroczne gusta :) Nie owijając w bawełnę - majstersztyk!

Polecam jeszcze Sweeney Todda, klimat równie mroczny chodź cały film to jedna wielka makabreska, no i to musical. Ale absolutnie nie psuje to dusznego i mrocznego nastroju w tym filmie, również i tam wdycha się Burtona pełną piersią! :)

PunkFan

mi się film też podobał :)

PunkFan

wiekszość filmów Burtona jest rewelacyjna i klimatyczna. Chociaz zarzuca sie mu ze w praktycznie kazdym jego filmie można zobaczyc tych samych aktorów nie mozna im zarzucic że graja w kazdym jednakowo.
I chyba w tym cały fun że możemy zobaczyc jak jedna osoba potrafi byc wszechstronna.

ocenił(a) film na 9
PunkFan

Zgadzam sie, klimat jest swietny i stąd też moja ocena, bo film ma mnie przede wszystkim odrealnić i zabierać z tej brzydkiej rzeczywistości. A z lampką dobrego winka, w jesienny lub zimowy wieczór, gdy zamieć hula za oknem, jest jak znalazł... ;)