Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 240 tys. ocen
7,4 10 1 240455
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

Klimacik pierwsza klasa!

użytkownik usunięty

Oscar za scenografię jak najbardziej zasłużony. Tylko film sam w sobie troszkę nudnawy. Miejscami za mało akcji. No ale nawet dla samych zdjęć warto obejrzeć ;) 8/10

ocenił(a) film na 9

Tylko czy jakość filmu mierzymy ilością zawartej w nim akcji? Według mnie nie. Są filmy, gdzie akcja toczy się powoli, a pomimo to oczu nie można oderwać od ekranu.

użytkownik usunięty
anonimowy

Tim Burton jak zawsze ma u mnie mnóstwo dziesiątek, ale w przypadku "Sweeney Todda" i "Sleepy Hollow" musiałbym się jeszcze zastanowić czy dać 10 czy jednak 9, bo te filmy w porównaniu z Batmanami albo Żukosoczkiem są trochę gorsze. Hmmm

użytkownik usunięty
anonimowy

"Tylko czy jakość filmu mierzymy ilością zawartej w nim akcji?"
Gdybym przyjął takie kryterium 'Jeździec bez głowy' dostałby ode mnie co najwyżej 5. Po prostu w kilku scenach brakowało mi akcji, były za długie i tym samym męczące. Jednak sam film pięknie obronił się zdjęciami, grą aktorską i całą resztą. Akcja nie jest najważniejsza, jednak jej brak (niedostatek) może być czasami odczuwalny.

"Są filmy, gdzie akcja toczy się powoli, a pomimo to oczu nie można oderwać od ekranu."
Zgadza się, jednak zazwyczaj w tego typu filmach samo oczekiwanie na akcję wywołuje dreszczyk emocji. 'Jeździec' jednak do nich nie należy. Może gdyby rzeczywiście był horrorem... ;)

ocenił(a) film na 9

Zobacz "Lśnienie" Kubricka z 1980 roku. Tam akcja toczy się czasami niespotykanie wolno, a ocena 10/10 w pełni zasłużona.

ocenił(a) film na 3

Bardzo fajny klimat ale to dla mnie za mało aby dać więcej niż 3. Nie kieruje się ilością akcji w filmie, po prostu zazwyczaj nie oglądam tego typu produkcji i nie przepadam za Depp'em. Cała historia przedstawiona w filmie jest mało ciekawa.