Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 240 tys. ocen
7,4 10 1 240488
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

O co chodzi??

ocenił(a) film na 5

Niech mi ktoś inteligentny wyjaśni co w tym filmie jest fajnego oprócz świetnego klimatu i gry aktorskiej za co można dać 6/10. Ja nie dpatrzyłem się więkrzych plusów a wręcz przeciwnie. Ta ocena i miejsce w rankingu jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

ocenił(a) film na 7
Aldo_Raine

ktoś kto pisze "większych" przez "rz" może nie potrafi dopatrzeć się innych walorów ;)
a tak na serio: każdy człowiek jest inny i w inny sposób odczytuje sztukę. Dlatego ocena i miejsce w rankingu jest dla mnie zupełnie zrozumiałe :)

ocenił(a) film na 5
ilayla

Wybacz ten błąd ale byłem zaspany po zarwanej nocy i mogłem się pomylić.

ocenił(a) film na 7
Aldo_Raine

jasne, każdemu się może zdarzyć :)
Filmy Burtona tak mają: dobra obsada, dobry klimat, dobre zdjęcia. I to wg. mnie nie podlega żadnym wątpliwością. Więc teraz cała rzecz polega na tym, czy ktoś lubi produkcje Burtona. Czy potrafi znaleźć w nich coś dla siebie.

ocenił(a) film na 8
Aldo_Raine

Ja właśnie skończyłem oglądać ten film i muszę przyznać że całkiem mi się podobał , ale również mi czegoś brakowało . Oprócz wymienionych przez ciebie plusów dodałbym jeszcze świetne zdjęcia(moim zdaniem świetne ;p). ja film oceniam na 8/10 głównie za grę aktorską , zdjęcia i klimat ;)

ocenił(a) film na 9
Aldo_Raine

Moim zdaniem dobra gra aktorska i klimat w filmie to jedyne czego potrzeba, aby film był dobry. No i nie przeszkadza również przystojny odtwórca głównej roli :P

ocenił(a) film na 7
klumnik

Sama teraz się zlapalam na błędzie. Żeby honor ratować muszę się poprawić: 'nie podlega żadnym watpliwosciom' ;)

ocenił(a) film na 6
Aldo_Raine

Moim zdaniem film był dość infantylny. Brakowało mi napięcia, dramatyzmu a przede wszystkim przestraszyć nie szło się zupełnie. Horror z tego nijaki, bardziej przypominało mi to fantasy, thriller, przygodowy jak np. "Piraci z Karaibów". Po tak wysokiej ocenie spodziewałem się naprawdę czegoś mocnego, że ciarki będą po plecach przechodzić, że w którym momencie trzeba będzie oczy zamknąć za dłuższą chwilę. Niestety rozczarowanie w każdym znaczeniu tego słowa.
Jako horror 1/10
Jako film przygodowy, fantasy jak ja to oceniłem 6/10

kubusss69

To nie jest horror.
To nie jest film przygodowy ani fantasy.
To film Tima Burtona. I wszystko jasne ^^

Aldo_Raine

"Niech mi ktoś inteligentny wyjaśni co w tym filmie jest fajnego oprócz świetnego klimatu i gry aktorskiej"

A czego chcieć więcej od filmu jak nie klimatu i dobrej gry aktorskiej, czy może mi to ktoś inteligenty wytłumaczyć?

Dajesz 6/10? Twoja sprawa, nie każdy widzi ten film jak Ty i nie każdemu to co Tobie nie wystarcza, nie wystarcza też innym... Dlatego też nie rozumiem o co to halo.

Co do filmu to jest to naprawdę kawał dobrego kina grozy (nie mylić z horrorem), który wręcz emanuje gęstym i ciężkim klimatem. Polecam.

ocenił(a) film na 5
toporminator

Więc Depp + klimat Burtona = zajebisty film? Wybacz ale to trochę za mało. Film składa się z wielu aspektów i żeby nazwać go bardzo dobrym większość musi się wybijać ponad przeciętność. Po prostu nie rozumiem co oprócz wymienionych przeze mnie zalet może się podobać. Jeżeli ktoś ze względu na klimat i Deepa dał "Jeźdźcowi bez głowy" 7/10 czy 8/10 to zupełnie go nie rozumiem.

ocenił(a) film na 7
Aldo_Raine

a ja rozumiem. bo film to sztuka, którą powinno się oceniać zmysłami, a nie umysłem...
dlatego współczuję krytykom i teraz sobie, bo bardziej się skupiam na wszystkich składnikach, niż po prostu na emocjach

ocenił(a) film na 8
ilayla

skoro tak myślisz i pytasz dlaczego tak wysoko, może sam sobie odpowiedz na pytanie czego ci w tym filmie brakowało :)

ocenił(a) film na 9
magdalejna_t

Przed chwilą skończyłam oglądać film.
Obejrzałam go przypadkowo, chociaż chciałam go kiedyś zobaczyć.
no i jak dla mnie 8.5/10
Bardzo lubię filmy Burtona. Rzeczywiście nie był to horror, miejscami był obrzydliwy, ale gdyby się oglądało go w nocy siedząc w domku na wsi można by się bardzo bać, lecz w domowej, dziennej atmosferze nie był straszny.

...dobra gra, fajne zdjęcia, mroczna muzyka i klimat, fajna historia.

Jednak przyznaję, że "Jeździec" gorszy od "Edwarda Nożycorękiego".

ocenił(a) film na 6
Rosalia_Marisa_Habsburg

''miejscami był obrzydliwy''

W ktorym misjscu???....Ty chyba nie ogladalas filmow naprawde obrzydliwych...pozdrawiam obrzydliwie:))

Aldo_Raine

Przede wszystkim, film jest na podstawie książki Irvinga the Legends of Sleepy Hollow, jednak książka sama w sobie jest tylko bazą pod film, ponieważ kończy się w miejscu w którym fabuła filmu dopiero się rozkręca. zarówno książka jak i film odnoszą się do podań i starych wierzeń o duchach, wiedźmach i upiorach.Tim Burton rozbudował fabułę książki o własna interpretację i moim zdaniem zrobił to świetnie. Dziwny klimat, nałożony filtr na kamerę, nie do końca realny świat to specyfika wszystkich filmów Burtona (bądź co bądź inspiracje czerpie nawet z filmów Eda Wooda). Historia samego Jeźdźca według mnie jest przedstawiona w genialny sposób. Mogłabym tu mówić o wewnętrznej walce głównego bohatera z własnymi przekonaniami, ale prawda jest taka że jest to krwawa bajka dla tych co lubią upiory a nie lubią się bać. Na koniec tylko dodam, ze ktokolwiek kto chociaż troszeczkę zna twórczość Tima Burtona powinien sie domyśleć ze będzie to film raczej w stylu Gabinetu Doktora Caligari a nie Piły lub Hostelu.

Aldo_Raine

jak dla mnie film jest dobry z powodu
Johnnego.

ocenił(a) film na 6
Aldo_Raine

A powiedz mi czego ty szukasz w filmach jak nie świetnego klimatu i gry aktorskiej? Ja właśnie tego szukam, a nie świetnych efektów specjalnych i nic poza tym jak np. w drugiej cz. transformerów, więc dałam Jeźdźcowi 9/10.

ocenił(a) film na 9
Aldo_Raine

N można jeszcze dodać fakt ze był ciekawy i już za to mogę dać 10 na 10