Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 240 tys. ocen
7,4 10 1 240488
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

Film był całkiem niezły, ale szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś lepszego....

Film bardzo charakterystyczny dla Burton'a: mroczna stylizacja, muzyka Danny'ego Elfman'a i Johnny Depp w roli wyróżniającego się na tle pozostałych bohatera.
Depp zagrał naprawdę dobrze, ale zdecydowanie nie wykorzystał wszystkich swoich możliwości. Pokazał kilka fajnych min, ale wiemy, że stać go na dużo więcej !
Niby tematyka była ciekawa, ale film nie trafił do mnie tak w 100%. Zdaje mi się, że to jeden z tych gorszych projektów duetu Burton/Depp.
Spore wrażenie jednak zrobił na mnie Christopher Walken w roli Jeźdźca. Swoim wglądem świetnie dopasował się do roli mordercy. Zresztą wydaje mi się, że Walken świetnie sprawca się w rolach psychopatów. Szczerze się przyznam, że gdy była mała widziałam film, w którym Chris grał morderce i od tamtej pory się go boję :D
Co do pozostałych aktorów na całe szczęście rola Ricci była bardzo ograniczona i nie męczyła nas swoją nieudolną grą.
Jednym z dobrych aspektów filmu była muzyka, która świetnie oddawała jego klimat.

JohnnysLover

Ja także spodziewałam się czegoś lepszego...Owszem, nie był zły. Johnny zagrał świetnie(jak to on), ale zdecydowanie nie podobała mi się rola Christiny Ricci. Nie pasowała do niej. Ale to moje odczucie. Po za tym muzyka została bardzo dobrze dobrana i Christopher Walken powalił mnie na kolana swoim wyglądem...