PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=844}

Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 239 tys. ocen
7,4 10 1 239254
7,0 64 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

klimacie (straszna legenda czyli jakiś film w sam raz na haloween) :)

ocenił(a) film na 10

Może coś z kina azjatyckiego - np. Shutter albo One missed Call. Albo animacja Tima Burtona - Gnijąca Panna Młoda lub Miasteczko Haloween. Ewentualnie, jeżeli lubisz czarne komedie to nieśmiertelna Rodzina Addamsów:)

ocenił(a) film na 9

"Braterstwo wilków" jest utrzymane w dość podobnym (tyle że mniej groteskowym ) klimacie ; )

Filmy Tima Burtona, łatwo poznac który jest jego oglądając, bo ma swój taki specyficzny styl. Podobny do tego wydaje mi się Sweeney Todd- demoniczny golibroda z Fleet Street.

ocenił(a) film na 9

Jeżeli chodzi o podobny mroczny klimat i taką "tajemniczość" to polecam następujące:

Z piekła rodem nawet bardzo polecam :)
Sweeny Todd... (wspomniany wcześniej)
Sherlock Holmes 1 i 2 wszystko ok tylko bez tych bijatyk :/
Van Helsing
Wolfman
Alice in Wonderland
Labirynt Fauna
Miasto zaginionych dzieci

trochę inny klimat magików w:
Prestiż
Iluzjonista

klimat ma też Pachnidło... ale wymieniłem na końcu ;)

powyższe mają taką specyficzną scenografię i XIX-wieczny klimat prócz może trochę baśniowego Labiryntu Fauna (XXw.)

użytkownik usunięty
psik

Dziękuję za takie zainteresowanie :). Dzisiaj zaczynam od "Sweeney Todd" i "Z piekłą rodem" . Dodam jeszcze, że szukam filmów mających miejsce w Halloween (tylko nie takiej typowej rzeźni, wiecie o co chodzi :))

ocenił(a) film na 7

Miasteczko Halloween, Donnie Darko, Halloween (z Jamie Lee Curtis), Gość, Doskonały świat, Kacper

użytkownik usunięty
aga7765

Dzięki, akurat się przydadzą nowe tytuły ;)

ocenił(a) film na 7

No to fajnie, akurat też zastanawiałam się nad takimi tytułami i trafiłam tu to się podzieliłam pomysłami :)