Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 240 tys. ocen
7,4 10 1 240437
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

Baśń, horror, przygodowy momentami zabawny to musi być film Tima Burtona! Zacznę od tego że to jak zwykle w filmach Burtona zadbano o najwyższej jakości muzykę! brawa dla Elfmana! Dalej zasłużony oscar za scenografię! Klimat! już od samego początku gęsty, ponury obraz małego miasteczka i jego wystraszonych mieszkańców. Bohaterzy! Depp jak zwykle niezawodny w roli nieco tchórzliwego (a kto się zasłaniał chłopakiem u wiedźmy!) i wiecznie mdlącego policjanta wypadł znakomicie. Nie będę się dalej rozpisywał film Burtona to zawsze świetny film!

ocenił(a) film na 8
Shoggoth

Potwierdzam, Burton potrafi przenieść widzów do swojej szczególnej epoki.

ocenił(a) film na 10
classical

Zgadzam się. Film jest bardzo dobry.

ocenił(a) film na 9
Shoggoth

Uważam, że film doskonale łączył gatunki i wątki. Miłość subtelna, pięknie pokazane (scena, jak Ichabod budzi się z koszmaru, wpadając w ramiona Katriny, jest moją ulubioną), bez zbędnego seksu czy patetyzmu, śledztwo ciekawe, nawet pokazanie odpowiedzi widzowi nie raziło, bo dobrze były dozowane wrażenia dla odbiorcy i nie brakowało elementu zaskoczenia, szczególnie w finale, klimat grozy świetny, wzmocniony doskonałymi kostiumami, kolorystyką, scenerią i muzyką, przygody wciągające, elementy komediowe naprawdę zabawne, ale nie przesłaniające akcentów dramatycznych, ani nie niszczące napięcia, podsycanego w odpowiednich momentach. Rzadko tak odmienne elementy, tak dobrze się komponują i przenikają, a moim zdaniem Burton wcale nie zawsze robi świetne filmy. "Charlie i fabryka czekolady" to, jak dla mnie, jakaś porażka i Depp też mi się tam nie podobał, za to tutaj daję i jemu, i całemu filmowi 10/10. (chociaż co do Deppa nie jestem obiektywna, bo w tej jego kreacji po prostu się zakochałam od pierwszego wejrzenia)

ocenił(a) film na 8
Morgana_filmweb

Nie wiem dlaczego długo zwklekałam z obejrzeniem tego filmu, ale koniec końców ogromnie mi się spodobał. Fantastyczny klimat, humor, wspaniali aktorzy. Dalabym może więcej niż 8/10,ale za dużo się tam na mój gust nagromadziło błędów realizatorskich, które nierzadko wytrącały mnie z magii seansu. Zwykle nie zauważam za dużo błędów, ale tu strasznie rzucały mi się w oczy, tym bardziej, że czasem zaprzeczały narracji. Koniec końców filmfantastczny, ale trochę "niedopieszczony".

ocenił(a) film na 10
Shoggoth

Film określam mianem "ciekawy",bo innego przymiotu jakoś nie umiem mu przypisać. Ciężko jest jednoznacznie określić gatunek filmu, jakoś skatalogować go w głowie.Bardzo mi się spodobał,ale musiałam obejrzeć go kilkakrotnie-za pierwszym razem nie szczególnie mnie zachwycił.Nie wiem,czy was też zainteresował pewien drobny szczegół...a mianowicie-w większości filmów w końcu następuje ten "wyjątkowy pocałunek głównych bohaterów",a tu?Nie zrozumcie mnie źle,nie jestem fanką kiczowatych happy-endowskich pocałunków,ale z przyzwyczajenia czekałam aż nastąpi...drobny niedosyt dotyczący zakończenia i mała zdziwienie tym brakiem...no ale to w końcu Burton,a ten pan jest przecież dosyć nieprzewidywalny.