PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571418}

Jeden dzień

One Day
2011
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 170693
6,0 21 krytyków
Jeden dzień
powrót do forum filmu Jeden dzień

Książka

ocenił(a) film na 8

Książka jest genialna, poruszająca i przedstawiająca głównych bohaterów w sytuacjach o które na początku byśmy ich nie podejrzewali.
Mimo, że jestem sceptycznie nastawiona do ekranizacji książek, zwłaszcza takich hitów, to muszę przyznać że mile mnie zaskoczył ten film. Fakt, ze niektóre wątki zostały dosyć mocno okrojone a jeden na pewno się nie pojawił, ale myślę, ze gdyby chciano pokazać wszystko to film trwałby ze 4 godziny :) Duże brawa dla autora scenariusza i jednocześnie książki za to, ze nie zniszczył swojego własnego dzieła.
A poza tym to szczerze polecam książkę. Pamiętam, że kiedy czytałam rozdział w którym Emma ginie musiałam przeczytać te stronę dwa razy bo nie mogłam uwierzyć w jej śmierć.

ocenił(a) film na 8
magnes_6

mi brakowało tego wątku z listem do Emmy który nie został wysłany...

ocenił(a) film na 8
kasiula1313

O tym zapomniałam, ale pominięto też wątek romansu Emmy z dyrektorem szkoły. No i uzależnienie Dexa od dragów i alkoholu tez zostało pokazane w bardzo małym stopniu, ale najwidoczniej taki byl zamysł scenarzysty. Może chciał żeby jeszcze więcej ludzi kupiło książkę :)

ocenił(a) film na 8
magnes_6

Noż *****. Pisze sie na samym poczatku: UWAGA,ZDRADZAM ZAKOŃCZENIE!! Bo czytąjac Twoj opis narobiłam sobie smaku na książkę, a może i na film,a ty mi właśnie to zepsułaś informując o jej śmierci. Pisze się informacje samym początku i ja wtedy tego nie czytam!!!!!!

ocenił(a) film na 8
karjola

Wybacz. Ale i tak polecam, najpierw książkę oczywiście.

ocenił(a) film na 8
magnes_6

Jak tylko mi sie uda to przeczytam:)ale pamietaj o tym prosze.Az takich szczegołów nie lubie wiedzieć.

użytkownik usunięty
karjola

A ja właśnie dzięki temu film obejrzę:) Nie lubię być rozczarowana, a tak wiem już o co chodzi. magnes_6 - dzięki, bo zastanawiałam się, czy ktoś tu coś wspominał o zakończeniu;)

ocenił(a) film na 7
magnes_6

Najpierw przeczytałam książkę, później obejrzałam film. Mogę tylko dodać, iż książka mnie oczarowała, czyta się ją z niezwykłą lekkością, trochę trzyma w napięciu, gdyż nigdy nie wiadomo co tak naprawdę się zdarzy. Co do wątków, których nie było w filmie, zgodzę się że gdyby chcieli pokazać wszystkie film trwałby 2 razy dłużej. Polecam i film i książkę :)