PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571418}

Jeden dzień

One Day
2011
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 170693
6,0 21 krytyków
Jeden dzień
powrót do forum filmu Jeden dzień

Książka

ocenił(a) film na 9

Na początku była książka. po pierwszej stronie chciałam rzucić ją w kąt. z różnych powodów musiałam ją jednak skończyć i nie żałuję - może to jest kolejna opowieść o miłości, ale wcale nie takiej banalnej. niektórzy naprawdę potrzebują lat, by zrozumieć pewne sprawy. A film - było podobnie:) najpierw uznałam, że bez sensu to teraz oglądać, skoro wiem co się stanie, ale po kilku minutach wciągnęłam się na nowo. Oczywiście w książce jest trochę więcej historii i zdecydowanie inne miejsca (nie wiem, czemu w filmie najdalej ruszyli się do Francji), ale film i tak jest dobry.

ocenił(a) film na 7
lena_s_2

Film dobry ale książka genialna !!!!!

ocenił(a) film na 7
Ctulhu

Czy wiecie gdzie mogę przeczytać tą książkę albo ściągnąć? Macie jakieś linki do jakiegoś e-booka?

ocenił(a) film na 7
moniag13

empik.pl moja droga :):) jedyne 39.99 :)

moniag13

audiobook jest na torrentach :)

lena_s_2

Ale czytałaś książkę w oryginale czy w przekładzie? Mnie oryginał zachwycił. Ciężko mi więc ocenić czy film jest dobry, wydaje mi się niezłą ekranizacją i oddaje sporo emocji z książki, ale wiadomo - nie ma tej głębi. Zwłaszcza że w książce ciekawie był poprowadzony wątek trudnej relacji Dexa z rodzicami.

ocenił(a) film na 9
mantra

mam tylko przekład - nie porównywałam z oryginałem. wychwyciłaś jakieś smaczki?:)

lena_s_2

Właśnie mam zamiar porównać, bo jestem ciekawa czy 'nudność' którą odczułaś wynikała z kiepskiego przekładu czy treści książki :)

ocenił(a) film na 6
lena_s_2

Na początku była książka i choć film był dość zgrabnie zrobiony, to jednak był dużo poniżej moich oczekiwań. Może gdybym nie czytała wcześniej powieści, której końcówka doprowadziła mnie do szczerych łez, to oceniłabym film wyżej, ale... to jednak nie było do końca to...