Na początku była książka. po pierwszej stronie chciałam rzucić ją w kąt. z różnych powodów musiałam ją jednak skończyć i nie żałuję - może to jest kolejna opowieść o miłości, ale wcale nie takiej banalnej. niektórzy naprawdę potrzebują lat, by zrozumieć pewne sprawy. A film - było podobnie:) najpierw uznałam, że bez sensu to teraz oglądać, skoro wiem co się stanie, ale po kilku minutach wciągnęłam się na nowo. Oczywiście w książce jest trochę więcej historii i zdecydowanie inne miejsca (nie wiem, czemu w filmie najdalej ruszyli się do Francji), ale film i tak jest dobry.
Czy wiecie gdzie mogę przeczytać tą książkę albo ściągnąć? Macie jakieś linki do jakiegoś e-booka?
Ale czytałaś książkę w oryginale czy w przekładzie? Mnie oryginał zachwycił. Ciężko mi więc ocenić czy film jest dobry, wydaje mi się niezłą ekranizacją i oddaje sporo emocji z książki, ale wiadomo - nie ma tej głębi. Zwłaszcza że w książce ciekawie był poprowadzony wątek trudnej relacji Dexa z rodzicami.
mam tylko przekład - nie porównywałam z oryginałem. wychwyciłaś jakieś smaczki?:)
Właśnie mam zamiar porównać, bo jestem ciekawa czy 'nudność' którą odczułaś wynikała z kiepskiego przekładu czy treści książki :)