PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571418}

Jeden dzień

One Day
2011
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 170693
6,0 21 krytyków
Jeden dzień
powrót do forum filmu Jeden dzień

Obraz ten skłania do refleksji, czym jest przeznaczenie...? Czy można przed nim uciec...? Czy ono w ogóle istnieje...? Niezależnie od tego, czy w nie wierzymy, czy też nie, to życie wiedzie nas każdego dnia po swych zawiłych ścieżkach... Choć czasem wydaje się nam, że mamy na róże sprawy tak wiele czasu, to jednak może okazać się, że na coś jest już za późno, coś nas omija albo trwa zdecydowanie za krótko... Ale niezależnie od wszystkiego... w ostatecznym rozrachunku najważniejsza okazuje się miłość... To ona wszystkiemu nadaje sens...

ocenił(a) film na 10
ainahn

masz rację, ale szkoda , że czasami coś pięknego nas omija. Może się okazać tak, że to przeznaczenie potrzebuje naszej pomocy, ale my często się boimy zrobić jakiś krok, nie jesteśmy na tyle odważni, by spełnić rolę przeznaczenia.

ocenił(a) film na 9
misio125

No coż.... Tak to już jest, że w życie człowieka wpisany jest lęk przed tym co nowe i nieznane... Bezpieczniej czujemy się w tym, co oswojone... Wolimy często podtrzymywać taki stan, nawet za cenę szczęścia, które może być na wyciągnięcie ręki, ale... trzeba odwagi, by dać mu szansę... A to często nas przerasta... Tak blisko, a jednak tak daleko... Pozdrawiam:-).

ocenił(a) film na 7
ainahn

A dla mnie ta opowieść jest także o marnowaniu czasu. Oczywiście nie wiem, czy Emma i Dex byliby razem, może by się rozstali, a może przy Emmie Dexter byłby zupełnie innym człowiekiem, ale wiem że obydwoje poczuli względem siebie silne uczucie i na ich nieszczęście zostali tylko bardzo dobrymi przyjaciółmi. Dopiero po jakimś czasie dopuścili do siebie tę myśl, że tak naprawdę się kochają, chociaż głęboko w to wierzę, że oni o tym wiedzieli przez cały czas. Pogubili się po drodze, jak to bywa w życiu, ale w końcu się odnaleźli, szkoda że po tak długim czasie i szkoda, że na tak krótko.
Czytając książkę, wierzyłam w to, że Em i Dex będą razem i może nawet założą rodzinę, dlatego szokiem i zaskoczeniem była dla mnie śmierć Emmy.
Film niestety nie oddaje „uroku” tej opowieści, ale tak to już jest z tymi filmami :) chociaż nie ukrywam, że mi się podobał i łezka nie raz się zakręciła.

Oczywiście gorąco zachęcam do przeczytania książki :)

ocenił(a) film na 9
aga_b89

Muszę przyznać, że książki nie czytałam, ale może skuszę się na jej lekturę:-). Zawsze warto mieć porównanie, pozdrawiam:-).