PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571418}

Jeden dzień

One Day
2011
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 170691
6,0 21 krytyków
Jeden dzień
powrót do forum filmu Jeden dzień

Właśnie obejrzałem film i mam pytanie. W opisie filmu wyczytałem, że oni postanowili spotykać
się tylko jeden dzień w roku. Chyba przegapiłem tę deklarację, bo myślałem, że oni spotykają się
częściej, tylko po prostu kamera pokazuje tylko jeden dzień w roku. Co jest świetnym pomysłem,
przede wszystkim formalnym, z którego wynika wiele fajnych rzeczy. Zaś jako pomysł fabularny,
taka obietnica spotykania się tylko raz w roku jest ckliwa i kiczowata. Więc moje pytanie jest takie -
jak było?

voagar

Dla mnie to trochę bezpodstawne stwierdzenie. Często scenariusze są tak pisane, jakby pokazywano życie bohaterów z danych dni. Nie sądzę więc, aby oni spotykali się tylko raz do roku. Fabuła na to nie wskazuje. Na pewno w pewnej chwili spotykali się rzadko. Np. w momencie gdy ten mężczyzna robił karierę i stał się narcystyczny, ale są momenty gdzie widać, że oni zwyczajnie przeskoczyli do tego konkretnego dnia, a w między czasie w domyśle widza, coś musiało się wcześniej dziać takiego, co miało wpływ na dalszy splot wydarzeń. Tzn. głowy nie dam uciąć jaki był pomysł scenarzystów jak i samego reżysera, ale chce wierzyć, że nie potraktowano tego tematu aż tak naiwnie. Myślę, że najlepiej aby każdy z nas sobie dopowiedział, o co chodzi z tym 15 lipca, jakie ma znaczenie, czy spotykali się często, czy tylko raz do roku.

ocenił(a) film na 7
Stella182

No ja myślę jednak, że spotykali się częściej. Po prostu zmylił mnie opis na filmwebie, więc postanowiłem się upewnić:)

voagar

Sama książka składa się z rozdziałów które są właśnie datami 15 lipca, co wymyślił sam autor nie reżyser. Opisują one to co się działo przez rok u Em i Dex'a, ponieważ przez 2 lata Dexter podróżował, a Emma której nie było na to stać zmuszona została zostać i pracować w Londynie. Zabieg ten polega na tym, zby w jednej książce zmieścić 18 lat z życia bohaterów,a zrobić to tak aby czytelnik wiedział co w tym czasie się działo, bo wszystko jest w jakimś sensie ze sobą powiązane. :)

ocenił(a) film na 6
truskawkowyszek

No i to ma sens. Mnie też zmylił opis filmu, z którego wyraźnie wynika, że postanowili się widywać tylko raz w roku, 15 lipca. W czasie oglądania przede wszystkim zastanawiałam się, kiedy padło z ich ust, że będą się spotykać każdego roku o tej samej porze, a poza tym stwierdziłam, że to się nie trzyma kupy, bo po pierwsze, nie każdego 15 lipca się ze sobą widzieli i to w pierwszych latach (czasem tylko dzwonili, a czasem nawet nie to), po drugie, są wyraźne wspomnienia tego, że widywali się częściej (np. kiedy jest powiedziane, jak się ze sobą przespali, gdy Dexter się rozwodził), i po trzecie, wynika to dla mnie wyraźnie z ich relacji - ich spotkania i przyjaźń nie wyglądają na coś odnawiane raz na rok. Wyjaśnienie, że pokazywany jest po prostu dzień z każdego roku ich znajomości nadaje dla mnie sens temu filmowi, bo wczoraj po obejrzeniu zwątpiłam w jego spójność, logikę i wiarygodność, właśnie przez ten nietrafiony opis.

kaisu705

Byli razem, starali się o dziecko, wzięli ślub (chyba). To chyba oczywiste, że nie spotykali się raz na rok. Nie rozumiem skąd te błędy w opisach filmu.

ocenił(a) film na 8
voagar

czemu kiczowate..... lol