Dzis o 20.30 byla premiera z kinie Muranów. Byłem zaskoczony tym jak one wyglądają w tym kinie. nie są takie suche, po filmie przy winie ludzie rozmawiali na temat filmu, coś wspaniałego.
a sam film? Widać, że to dalekie jest od 'holyłódzkich' produkcji. film na prawdę nie wiele ma tekstu, ale jest na tyle żywe są dialogi i gra aktorów, że wszystko zostaje powiedziane.
Dla mnie sam pomysł jest trafiony ,a realizacja bez większych zarzutów. Jedyny zarzut to, iż w trailerze sporo zawarli strategicznych wiadomości odnośnie filmu co trochę popsuło zabawę. Dla tych co trailera nie widzieli - film będzie jeszcze lepszy :)
Też byłem ;) I tak, film ma taką "ożywczą" jakość, jeśli można tak to określić...
Co do trailera, to akurat mam trochę inne zdanie, jest on po mistrzowsku zmontowany, oskar dla człowieka, który tak dobrał i ustawił sceny w trailerze! Ale film jest dużo mniej dynamiczny niż trailer.
"Dla tych co trailera nie widzieli - film będzie jeszcze lepszy"
A dla tych, KTÓRZY byli w Sarajewie i widzieli ogrom zniszczeń wojennych (w ludziach i mieniu) - film będzie jeszcze lepszy.
Targujemy się dalej, co lepsze, a co nie? :-)
Hm, w Sarajewie byłem i oczywiście widać ogrom zniszczeń, ale przede wszystkim widać piękne miasto i miłych ludzi! To odwrotnie niż w zapyziałym Belgradzie, gdzie w samym centrum jest wielki romski slums, a dodatkowo turystów odpychają budynki po bombardowaniach wojsk NATO, których Serbowie nie pozwalają odbudować. Serbowie to mały, ksenofobiczny, wredny narodek. Inaczej Bośniacy, ludzie do rany przyłóż.
A co do samego filmu to zgadzam się z Vasilem Zajcewem - trzeba go zobaczyć! Na pokaz premierowy się nie załapałem, byłem tydzień później. Autorka "Grbavicy" trzyma poziom. Jej filmy są niesamowite. Nie ma tu co paplać o treści, powiem tylko jeszcze, że panowie będą mieli dodatkową atrakcję w postaci uroczej głównej bohaterki (tak, przez moment będzie jej widać piersi!). I jedyne co widzę na minus to fakt, że zarówno Amar jak i Luna poza ekranem nie są Muzułmanami tylko bośniackimi Serbami lub Chorwatami.
Ale film polecam.
10/10
Oboje są Chorwatami, a co do ich wyznania - to skąd wiadomo, że nie są muzułmanami? Nie można z góry zakładać, że Serb jest wyznania prawosławnego, a Chorwat katolickiego, bo takie stereotypy panują i one miedzy innymi doprowadziły do wojny w Jugosławii. A jeśli nawet nie są wyznawcami islamu to tym bardziej ich gra zasługuje na uznanie. Trzeba również obalić stereotyp, iż Chorwat, Serb i Bośniak nienawidzą się wzajemnie. Czemu minusem filmu ma być pochodzenie głównych aktorów?
Nie wiem skąd pochodzi twoja wiedza na temat Serbów,że oceniasz ich tak krzywdząco i niesprawiedliwie
Właściwie po przeczytaniu całego twojego wpisu można dojść do wniosku ,ze jestes muzułmaninem