Otóż nie ukrywam: od samego początku byłem nastawiony sceptycznie. Ale usiadłem spokojnie i bez uprzedzeń - czysta karta. I tu zaczynają się problemy. Film ten jest bardzo przeciętny - oczywiście urzeka jego ascetyzm, surowość - swoiste wtłoczenie w środowisko/otoczenie. Za filmem tym stoi jednak mit [potężna moc ornamentów]. Mit - ogólnie rzecz ujmując to irracjonalne uczucia, przywiązanie i reprezentacja. I tu kolejny problem: to nie mój mit, nie mój świat. Mogę się cieszyć jedynie czyimś szczęściem - i tym tłumaczę fenomen tego filmu - spełnił na ekranie mit danej grupy ludzi, zapewne spełnił idealnie. Toteż nie założę czapeczki z daszkiem, bluzy z kapturkiem i szerokich spodni, nie pokocham hip-hopu. [ale] I bez tego film dobry, tylko dobry - bez całego tego dzikiego pędu na wow-zachwyty.
witam, czy aby na penwo jest ten pęd na wow-zachwyty ? patrząc na forum 90% to psycho-uprzedzone-trolle kóre przez to że nie rozumieją rapu plują jadem na film. Smutne polskie społeczeństwo bezmózgów myśłące stereotypami. Murzyn-diabeł, Rydzyk-bóg ojciec, rap-na pewno dres. Przykre, smutne i żałosne...
Można też w drugą stronę. 90% forumowiczów to ludzie, którzy bezgranicznie kochają PFK i chyba zapominają o innych kryteriach jakim można poddać film.
łał to już mamy 180 %, nieźle, włącz którąkolwiek stronę z forum pod filmem i policz sobie ile wypowiedzi jest negatywnych a ile pozytywnych:)
od razu zakładasz, że to 'psycho-uprzedzone-trolle' bo dali negatywa. Idąc twoim tokiem rozumowania można powiedzieć, że każdy kto dał 10/10 to na pewno dlatego, że jego TATA SŁUCHA PFK.
ja dałem 10 nie dlatego że słucham pfk od 10 lat tylko dlatego że poza mega-kiepskim głupim filmem "blokersi" nie było do tej pory żadnego ciekawego filmu o kulturze rapowej końca lat 90-tych. Bardzo się cieszę że taki powstał nawet jeśli posiada pewne mankamenty to plusy przesłaniają minusy:)
dla mnie ten film jest dobry, abstrahując od tematyki - nie oceniam tematu a realizację....ale pytanie: czy jest to wielki film a takie mamy wrażenie po tym, co czytam w prasie...
Wreszcie sensowna wypowiedź.
Nie rozumiem dlaczego 95% ludzi ocenia film za temat - lubię hh to daję 10, nie lubię daję 1 i zakładam temat, w którym wylewam żale.
Film jest dobry i warto go obejrzeć. Bez względu na to czy ktoś słucha HH i czy ma lat 20 czy 50.
Dobrze opowiedziana historia oparta luźno na faktach.
na pewno coś w tym filmie jest, chociażby tematyka, coś innego w zalewie gównianych żałosnych pseudo komedyjek.
Psychofan alert, tudzież troll, bo spina się w każdym temacie. No, świetnie. A potem się dziwić, że PFK ma takich "fanów" jak Flashback_...
gdzie ty tu masz spinę? piszę w wielu tematach na tym forum, ale to raczej ludzie na mnie się spinają xd
p.s nawet nie słucham PFK.
Wmawianie ludziom, że za słabo ocenili film, lub że oglądali jakąś "niekompletną" wersję i myślenie, że oglądniecie faktycznie kinowej wersji jest w stanie znacznie zmienić ocenę filmu. dafuq?
wersja kinowa jest bardziej dopracowana - jest przede wszystkim wersja ostateczna.
I takowa wersje powinno sie oceniac .... bez wzgledu na to co sobie myslisz i czy zmieni to Twoja ocene czy nie
słabo ocenili bo nie rozumieją rapu, być może hip hopowcy też nie zrozumieliby filmu o marlin mansonie, metallice lub black sabbath, i to już niczyja wina.
Człowieku ale my oceniamy film a nie rap. Co ty robisz na tym portalu?
Zupełnie nie rozumiesz idei oceniania filmów.
Oceniłem już tysiące filmów i mam o tym pojęcie. Nie piszę o sobie tylko o jeb.. trollach których tu pełno. Piszą tr trolle mniej więcej takie teksty - FILM był zły bo magik ćpał i ukradł czipsy, więc był złodizejem. Poza tym robił taką i taką be muzyką dla dresiarzy. Dlatego film jest be i stawiam 1.
Czy to wg ciebie jest normalne???
Poza tym ktoś kto nie miał styczności z tą muzyką, nie dorastał w tamtych czasach to wg mnie ma b. małe szanse na zrozumienie tego filmu.
Dla mnie większość oceniających ten film totrolle. Dlaczego? Bo ani na 1 ani na 10 nie zasługuje. Jedni trolle dają 1 i piszą że g... chociaż go nie obejrzeli a inni dają 10 i piszą farmazony że to najlepszy film bla bla bla bla....
Nie twierdzę ze każdy kto dał 10 jest trollem ale niektórzy przesadzają ze spamowaniem w temacie tego filmu.
I jeszcze raz ci piszę g...o ma do tego kto czego słucha i kiedy dorastał. Oceniasz filmy za temat a nie za to jak są zrobione a to dla mnie bez sensu.
Dorastałem, słuchałem K44 i PFK i nie uważam żeby ten film był arcydziełem. A jeżeli film nie jest wyjątkowy w swoim gatunku nie dam mu 10.
No to w takim razie który film jest wyjątkowy w temacie rapu końca lat 90-tych? Dasz mi lepszy to uwierzę,że ten nie jest wyjątkowy...
Może nie najlepszy ale wyjątkowy na pewno, jeśli jest coś w 1 sztuce na całym świecie to wg ciebie nie jest wyjątkowe?
I tak i nie. Bo jeżeli tak to każdy film jest wyjątkowy. No i Jola Rutowicz też jest :)
Jesteś bogiem moim zdaniem wyjątkowy nie jest chociaż niewiele mu brakuje.
No chyba że wyjątkowy dlatego że mało filmów o tej tematyce ale to marna wyjątkowość.
Pozwolicie, że się przyłączę? :)
W tym wątku ewidentnie widać wątpliwości, które również mnie nurtują od jakiegoś czasu. Jak oceniać filmy na filmwebie?? Czy dając np te 10/10 traktujemy to jako "dyszkę" w odniesieniu do filmu ogólnie. Czy może tak jak sugeruje @Mothyff ( i z tym się praktycznie zgadzam) - "Jesteś Bogiem" w SWOJEJ kategorii jest niewątpliwie bardzo udanym i wyjątkowym filmem - i tu należą się najwyższe noty. Natomiast patrząc na niego z perspektywy ogólnej jako film (bez kategoryzowania np. na fabularny/polski/dokumentalny) uważam, że jest po prostu dobry i tu przychylę się do zdania m. in. @psychari.
Może do przyznawania ocen na filmwebie powinny być dwie "kategorie"? :) Jedna dla filmu ogólnie druga ocena dla "film w danej kategorii"
Pozdrawiam.
nie no tak to już chyba nie może być bo zaraz by pojawiły się inne podkategorie - muzyki, zdjęć, scenariusza itp, hehe pozdro.
Życia nam nie starczy by się przejmować zabetonowanymi, czarno-białymi ułomami.
Swoją drogą dobry film, jak dla mnie na 7,5.
Raczej nigdy nie słuchałem hh poza krótką bardzo fazą lata temu, a Paktofonikę jakoś ominąłem.
W każdym razie film inspiruje aby nadrobić.
No tak "rydzol bóg, murzyn diabeł" no ale jednak w większości teraz są tzw, lemingi wierzące w cuda i gimbusy ci pierwsi z grupy tzw. rydzole raczej nie korzystają tak często, albo wcale z internetu i gdzie teraz jest większość w 90%?
poczytaj opinie trolli-debili w stylu - " nie lubję filmu bo magik to złodziej, ukradł czipsy" to jest żałosne, i o tym mówię. Przejrzyj tematy to zrozumiesz o co mi chodzi.
No jednak nie porównywałbym ich z moherami. Wiesz, jeszcze przed filmem na YT, oglądalność i ilość komentarzy była przeciętna, a aktywność na forum niska. Teraz jest ta dziwna wojenka między gimbusami itp. jednak myślę, że nie należy wpadać w panikę. Przede wszystkim dlatego, że wojna która się tam toczy dzieje się tylko między nimi. Tam nie ma już tych "dziadków" które słuchały tej muzyki w swoim czasie, raczej mało ich to forum obchodzi (mają dzieci i żony, pracę). Te wszystkie teksty (mądre, głupie, anty-fanowskie i fanowskie) są pisane przez osoby w tym samym przedziale wiekowym i wątpię, żeby takie pryki jak ja chciały się wdawać w dyskusję. A druga sprawa to fakt, że ta wojna między dziećmi z pewnością nie zaszkodzi a jedynie pomoże w promowaniu hh na naszym rynku. Jadąc pociągiem słyszę jak w słuchawkach jakiś gimbusek słucha tych starych nagrań. I fajnie bo Ci goście znowu zarabiają na tym kasę. Czego by o magiku nie powiedzieli raczej prawie wszyscy nie mają racji o tym jak to tam było naprawdę ;)
no tak, ale to że palił skręty czy ukradł czipsy nie zmniejsza wartości artystycznej jego muzyki, dziwi mnie że te giumbusy nie mogą tego pojąć....
" Toteż nie założę czapeczki z daszkiem, bluzy z kapturkiem i szerokich spodni, nie pokocham hip-hopu"
a kto Cię o to prosi??? filmy na tym polegają że pokazują świat znany nie dla każdego, przedstawiają różne społeczności, kulturę, postawy, zachowania, itp.
Madzik ma naście lat, więc jeszcze nie dorosła do rozmów ze starszymi albo osobami które nie mówią, joł ziomus,
Wieku zazdrościsz czy co. Nie wiedziałam że te forum jest tylko dla starszych ludzi, bardzo dorosłych, które pewnie nigdy nie słuchały żadnej nuty hip-hop od początku do końca i niestety nie są w temacie, ale oczywiście mają tak dużo do powiedzenia. Widocznie starsze osoby potrafią tylko obrażać innych na tego typu forach, ale cóż na to poradzimy my młodzi, oni już tacy są niestety!
heheh wystarczy spojrzeć co ty oceniasz jako arcydzieła światowej kinematografii, żeby wiedzieć o tobie wszystko...
To całkowity brak gustu, więc nie ma co z tobą rozmawiać o filmach...
nikt Ci nie kazał ze mną rozmawiać, a Twoja wypowiedź jest bezczelna i świadczy o poziomie twojej dorosłej inteligencji i wychowaniu. a o gustach się nie dyskutuje... i nie mam nastu lat a gdybym nawet miała to nie upoważnia Cię do tego żeby obrażać osoby które mają odmienne zdanie niż Ty!!!
nie piszę do ciebie!!! dotarło w końcu!!! to ty zacząłeś!!! więc sam już nic nie pisz, jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia!!!
widzę że kolega się zadomowił na dobre i nawet zdjęcie dodał, tylko szkoda, że na nim nic nie widać. hahahahaha