Czy zauważyliście jakieś błędy w filmie lub ewentualne niedopracowania? Nie chodzi mi o
przeinaczenie faktów na potrzeby filmowe. Ja pamiętam trzy takowe:
1. W pierwszej scenie gdy widać blokowisko, na jednym z balkonów można zauważyć
antenę satelitarną "eNki".
2. Paktofonika w filmie nagrywa swoją płytę przy pomocy programu Cool Edit, który to
powstał dwa lata po tym jak wydano "Kinematografię".
3. Panowie z PFK łączą się modemowo aby sprawdzić wyniki Fryderyków i wyświetla się im
strona Fryderyków 96 (wtedy nagrodę otrzymał Kaliber 44), co jest totalnie bez sensu gdyż,
chłopaki zaczęli ze sobą grać w 1998, a wtedy statuetkę za płytę hip hop otrzymała Reni
Jusis, o której w filmie można usłyszeć w innej scenie - to miało by sens.
Macie coś jeszcze?
4. Gdy Fokus siedzi na przystanku po śmierci Magika, widzimy w tle plakat WOŚP 2000 - powinien być 2001
Nie kolego ...
To był plakat z 2000 r ,
gdyby było 2001 byłoby to rok po śmierci magika bo WOŚP obejmuje święta :P
Magik zmarł w grudniu 2000 roku więc plakat WOŚP jest ok :)
skoro magik zginął w grudniu 2000. To powinien wisieć plakat WOŚP 2001, bo odbywa się ona w styczniu. Nikt nie robi promocji bilbordowej imprezy sprzed niemalże roku.
w scenie gdzie Gustaw ogląda mecz, podaje swojej żonie sok z lidla. Lidl w Polsce został otwarty w 2002 (no chyba, że przywiózł z Niemiec) :)
5. W roku 1999 mówią w radiu o podsumowaniu 2 lat istnienia województwa śląskiego. Tymczasem obecny podział administracyjny dopiero co wtedy wszedł w życie- dokładnie 1 stycznia 1999 wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Polski
Nie wiedzieć czemu, ale napisałem dokładnie to samo o reformie administracji, ale mojego postu nie ma :)
Zniknął też post, gdzie ktoś pisał, że na początku filmu, pod blokiem widać Opla Astre G kombi, która była w salonach dopiero w 2000 roku :)
Moja kumpela zauważyła też, że Rahim miał w pokoju regał z Ikei oraz zauważyła autobus, którego linia w rzeczywistości nigdy nie kursowała w tej części Katowic, w której działali bohaterowie.
Mój komentarz jest Twoim komentarzem. Został usunięty przez administratora czyszczącego ten temat po wizycie internetowych trolli. Znalazłem go w powiadomieniach u siebie na mejlu i skopiowałem w skali 1 do 1. Mam nadzieję, że nie żywisz urazy.
Rozumiem. OK, nie będę bronił tego postu, jak niepodległości :) Zadziwiło mnie tylko podobieństwo treściowe. Sprawa jest zamknięta.
soczek z lidla xD
saklep M1 ktory wlasnie chyba w tym roku wchodzi w grono sieci..wczesniej o nim nie slyszalem
Soczek mnie rozwalił:D Nie zwróciłam w ogóle uwagi na jakieś soczki, ale widocznie ktoś jest bardziej spostrzegawczy:D
Scena w barze po pierwszym koncercie w Mega klubie. Piją Lecha i Calsberga z najnowszych butelek.
jedzoslaw tez to zauwazlem:) ta linia to 114 niebieski bus osblugiwany przez pkm swierklaniec (trasa bytom - piekary sl.)
dodam od siebie scene w przejsciu pod torami kolo mega clubu (przy straym dworcu) widac tam mural z 2011 (powstanczy)
acha i jesli juz jestesmy przy mega to wydaje mi sie ze niektore zdjecia (na zewnatrz) byly krecone na zelaznej czyli obecnej siedzibie mega (od 2007) ale moge sie mylic:)
tez się zgadzam jeśli o mega chodzi, natomiast nie ma to chyba specjalnego znaczenia?
"Cool Edit" powstał jeszcze przed Paktofoniką. Wikipedia kłamie:)
http://homerecording.com/bbs/user-forums-brand/cool-edit-pro-adobe-audition-foru m/cool-edit-audition-release-history-235201/
scena w której Fokus mówi Rachimowi o nazwie zespołu, dzieje się na schodach przejścia podziemnego, które w tamtym czasie wyglądało zupełnie inaczej
bez przesady, to nie jest film o powstaniu warszawskim, że architektura musi dokładnie odzwierciedlać czasy
zgadzam się, wprawdzie rzeczywiście wówczas przejście podziemne przy Spodku wyglądało obskurnie, ale czy naprawdę jest istotne? tak jak autobus, który nie kursował w tamte rejony czy regal z ikei czy butelki piwa? Swoja drogą graty uważnym za spostrzegawczość ;D
oczywiście że nie jest to jakieś super istotne, ale jak już wypisujemy wszystko to napisałem coś od siebie :D
wydaje mi się jeszcze że budka telefoniczna z której korzystał Magik w filmie (obok przystanku autobusowego) nie stała nigdy w tamtym miejscu, nie ma jej na pewno teraz i jakoś nie potrafię sobie przypomnieć tego, żeby była tam wcześniej
Pewnie, że są jakieś błędy ale ja byłam pod wrażeniem kostiumów- mieli takie same kurtki jak w teledysku do "jestem bogiem", Magik miał bluzę z napisem Bottle- identyczną jaką na zdjęciach miał prawdziwy Magik. Fajnie, że zwracali uwagę na takie rzeczy. I z łezką w oku oglądałam jak wymieniali się kasetami do walkmanów, muszę poszukac swojego:D
wszystko prawda, aczkolwiek czasem szczegóły ich zabijały o czym traktuje ten temat :)
W którymś momencie siedzą na przystanku pod szklaną/plexi wiatą z logo agencji billboardowej ams z ich aktualnym logo. W tamtych czasach raczej tego nie było.
też to zauważyłem, ale pomyślałem, że to zamierzony product placement, podobnie jak gadanie o empiku czy Ikei (Fokus w mieszkaniu ma z niej meble).+
Rahim jedzie autobusem (przystanek został nieznacznie przeniesiony) do Mikołowa, niby nic niezwykłego ale w filmie autobus jedzie w kierunku Czeladzi. Magik dzwoni z budki telefonicznej (której w tym miejscu nie ma i nie było) do domu Justyny, który fizycznie oddalony jest o jakieś 2-3 minuty drogi. Tego typu "smaczków" w filmie jest sporo ;)
Pierwszy nagrany materiał (zdaje się 4 kawałki) dają wydawcy-oszustowi na dwóch dyskietkach - 2,88 MB, nawet jedna mp3 by się nie zmieściła, a co dopiero album wydany na płycie, który można kupić w Empiku (jak wynika z dalszej części fabuły).
Można tą scenę obronić: Kozaka spotkali w studio, gdzie mieli już gotowe trzy kawałki. W szkole dograli ostatni, który mógł się zmieścić na dyskietki.
Jakość byłaby tragiczna, gdyby jeden utwór dostarczyli na dwóch tradycyjnych – trzy i pół calowych – dyskietkach, a co dopiero kilka utworów.
Po kolejnym obejrzeniu zobaczyłem dwa błędy. Gdy fokus ze złamaną noga "kuśtyka" w szkole na warsztaty w jednym ujęciu ma na głowie słuchawki, a w następnym już ich nie ma.
Zagłówki w Poloniezie Gustawa to samo: najpierw ich nie ma, a gdy chłopaki nagrali "Jestem Bogiem" to nagle się pojawiły.
Jeżeli chodzi o warsztaty. Profesiorek zabiera mu walkmana, po czym on spierdziela do kibla. Tam spotyka Magika i wyjmuje kasete ze swego walkmena, daje Magikowi aby zobaczył czego słucha. :D (Tak mi się wydawało.Nie mam gdzie zobbaczy tej sceny dokladnie drugi raz.)
profesorek zabiera mu jedynie słuchawki, które później Fokus próbuje dać Magikowi na przystanku. Wszystko w tej scenie jest ok.
W jednej ze scen pod koniec filmu Magik na jednym ujęciu ma słuchawki, na drugiej - one znikają.
Jak nagrywają scenę do klipu, gdzie Magik stoi na szczycie górki, jest ona pokryta sniegiem. W oryginalnym klipie tego śniegu nie ma. :))
Herbata którą w filmie pije jeden z muzyków nie jest tą samą herbatą, którą pił w rzeczywistości, bo przez tyle lat na pewno by wystygła.
@Kebabson
Świetne, pokazuje sens szukania tego typu 'błędów'. Mnie naprawdę mało interesuje fakt, że przejście podziemne inaczej wyglądało, albo autobus nie jechał do mikowa...