PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204870
6,7 57 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Czy zauważyliście jakieś błędy w filmie lub ewentualne niedopracowania? Nie chodzi mi o
przeinaczenie faktów na potrzeby filmowe. Ja pamiętam trzy takowe:

1. W pierwszej scenie gdy widać blokowisko, na jednym z balkonów można zauważyć
antenę satelitarną "eNki".
2. Paktofonika w filmie nagrywa swoją płytę przy pomocy programu Cool Edit, który to
powstał dwa lata po tym jak wydano "Kinematografię".
3. Panowie z PFK łączą się modemowo aby sprawdzić wyniki Fryderyków i wyświetla się im
strona Fryderyków 96 (wtedy nagrodę otrzymał Kaliber 44), co jest totalnie bez sensu gdyż,
chłopaki zaczęli ze sobą grać w 1998, a wtedy statuetkę za płytę hip hop otrzymała Reni
Jusis, o której w filmie można usłyszeć w innej scenie - to miało by sens.

Macie coś jeszcze?

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

4. Gdy Fokus siedzi na przystanku po śmierci Magika, widzimy w tle plakat WOŚP 2000 - powinien być 2001

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Nie kolego ...
To był plakat z 2000 r ,
gdyby było 2001 byłoby to rok po śmierci magika bo WOŚP obejmuje święta :P
Magik zmarł w grudniu 2000 roku więc plakat WOŚP jest ok :)

ocenił(a) film na 10
SIMONROMA

skoro magik zginął w grudniu 2000. To powinien wisieć plakat WOŚP 2001, bo odbywa się ona w styczniu. Nikt nie robi promocji bilbordowej imprezy sprzed niemalże roku.

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

w scenie gdzie Gustaw ogląda mecz, podaje swojej żonie sok z lidla. Lidl w Polsce został otwarty w 2002 (no chyba, że przywiózł z Niemiec) :)

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

haha, dobre. usmialam sie, ze takie szczegoly dostrzegacie :)))

ocenił(a) film na 10
eLAeM

jak się ten film obejrzy kilka razy to samo jakoś przychodzi :)

bombel_wilk

A mi się wydawało że to biedronkowa porzeczka :>

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

5. W roku 1999 mówią w radiu o podsumowaniu 2 lat istnienia województwa śląskiego. Tymczasem obecny podział administracyjny dopiero co wtedy wszedł w życie- dokładnie 1 stycznia 1999 wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Polski

bombel_wilk

Nie wiedzieć czemu, ale napisałem dokładnie to samo o reformie administracji, ale mojego postu nie ma :)
Zniknął też post, gdzie ktoś pisał, że na początku filmu, pod blokiem widać Opla Astre G kombi, która była w salonach dopiero w 2000 roku :)
Moja kumpela zauważyła też, że Rahim miał w pokoju regał z Ikei oraz zauważyła autobus, którego linia w rzeczywistości nigdy nie kursowała w tej części Katowic, w której działali bohaterowie.

ocenił(a) film na 10
jedzoslaw

Mój komentarz jest Twoim komentarzem. Został usunięty przez administratora czyszczącego ten temat po wizycie internetowych trolli. Znalazłem go w powiadomieniach u siebie na mejlu i skopiowałem w skali 1 do 1. Mam nadzieję, że nie żywisz urazy.

bombel_wilk

Rozumiem. OK, nie będę bronił tego postu, jak niepodległości :) Zadziwiło mnie tylko podobieństwo treściowe. Sprawa jest zamknięta.

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

soczek z lidla xD
saklep M1 ktory wlasnie chyba w tym roku wchodzi w grono sieci..wczesniej o nim nie slyszalem

ocenił(a) film na 10
skyman1991

o soku już pisałem :)

ocenił(a) film na 7
skyman1991

M1 to nie sklep, tylko centrum handlowe.

skyman1991

Soczek mnie rozwalił:D Nie zwróciłam w ogóle uwagi na jakieś soczki, ale widocznie ktoś jest bardziej spostrzegawczy:D

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

Scena w barze po pierwszym koncercie w Mega klubie. Piją Lecha i Calsberga z najnowszych butelek.

bombel_wilk

w koszyku z zakupami magika byl jogurt danona do picia.

ocenił(a) film na 10
premo7

ale to chyba nie jest błąd.

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

Może wtedy nie było jeszcze takiego jogurtu, ale dla mnie nie ma to znaczenia.

bombel_wilk

jedzoslaw tez to zauwazlem:) ta linia to 114 niebieski bus osblugiwany przez pkm swierklaniec (trasa bytom - piekary sl.)

dodam od siebie scene w przejsciu pod torami kolo mega clubu (przy straym dworcu) widac tam mural z 2011 (powstanczy)

acha i jesli juz jestesmy przy mega to wydaje mi sie ze niektore zdjecia (na zewnatrz) byly krecone na zelaznej czyli obecnej siedzibie mega (od 2007) ale moge sie mylic:)

ocenił(a) film na 7
enkidu81

Zgadza się, nowe Mega

ocenił(a) film na 6
enkidu81

tez się zgadzam jeśli o mega chodzi, natomiast nie ma to chyba specjalnego znaczenia?

ocenił(a) film na 5
bombel_wilk

"Cool Edit" powstał jeszcze przed Paktofoniką. Wikipedia kłamie:)
http://homerecording.com/bbs/user-forums-brand/cool-edit-pro-adobe-audition-foru m/cool-edit-audition-release-history-235201/

ocenił(a) film na 10
ebleble

no to jedno mamy sprostowane :)

ocenił(a) film na 9
bombel_wilk

scena w której Fokus mówi Rachimowi o nazwie zespołu, dzieje się na schodach przejścia podziemnego, które w tamtym czasie wyglądało zupełnie inaczej

banan90

bez przesady, to nie jest film o powstaniu warszawskim, że architektura musi dokładnie odzwierciedlać czasy

ocenił(a) film na 6
kickyourdaddy

zgadzam się, wprawdzie rzeczywiście wówczas przejście podziemne przy Spodku wyglądało obskurnie, ale czy naprawdę jest istotne? tak jak autobus, który nie kursował w tamte rejony czy regal z ikei czy butelki piwa? Swoja drogą graty uważnym za spostrzegawczość ;D

ocenił(a) film na 9
kickyourdaddy

oczywiście że nie jest to jakieś super istotne, ale jak już wypisujemy wszystko to napisałem coś od siebie :D

wydaje mi się jeszcze że budka telefoniczna z której korzystał Magik w filmie (obok przystanku autobusowego) nie stała nigdy w tamtym miejscu, nie ma jej na pewno teraz i jakoś nie potrafię sobie przypomnieć tego, żeby była tam wcześniej

ocenił(a) film na 7
banan90

Swoją drogą nazwę pfk wymyślił magik z rahimem:)

bombel_wilk

Pewnie, że są jakieś błędy ale ja byłam pod wrażeniem kostiumów- mieli takie same kurtki jak w teledysku do "jestem bogiem", Magik miał bluzę z napisem Bottle- identyczną jaką na zdjęciach miał prawdziwy Magik. Fajnie, że zwracali uwagę na takie rzeczy. I z łezką w oku oglądałam jak wymieniali się kasetami do walkmanów, muszę poszukac swojego:D

ocenił(a) film na 10
alien_2

wszystko prawda, aczkolwiek czasem szczegóły ich zabijały o czym traktuje ten temat :)

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

W którymś momencie siedzą na przystanku pod szklaną/plexi wiatą z logo agencji billboardowej ams z ich aktualnym logo. W tamtych czasach raczej tego nie było.

ocenił(a) film na 10
pasiorro

też to zauważyłem, ale pomyślałem, że to zamierzony product placement, podobnie jak gadanie o empiku czy Ikei (Fokus w mieszkaniu ma z niej meble).+

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

Rahim jedzie autobusem (przystanek został nieznacznie przeniesiony) do Mikołowa, niby nic niezwykłego ale w filmie autobus jedzie w kierunku Czeladzi. Magik dzwoni z budki telefonicznej (której w tym miejscu nie ma i nie było) do domu Justyny, który fizycznie oddalony jest o jakieś 2-3 minuty drogi. Tego typu "smaczków" w filmie jest sporo ;)

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

Pierwszy nagrany materiał (zdaje się 4 kawałki) dają wydawcy-oszustowi na dwóch dyskietkach - 2,88 MB, nawet jedna mp3 by się nie zmieściła, a co dopiero album wydany na płycie, który można kupić w Empiku (jak wynika z dalszej części fabuły).

ocenił(a) film na 10
mkopl

Można tą scenę obronić: Kozaka spotkali w studio, gdzie mieli już gotowe trzy kawałki. W szkole dograli ostatni, który mógł się zmieścić na dyskietki.

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

Jakość byłaby tragiczna, gdyby jeden utwór dostarczyli na dwóch tradycyjnych – trzy i pół calowych – dyskietkach, a co dopiero kilka utworów.

ocenił(a) film na 10
ming44

może tam były tylko bity

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

A co w takim razie z wokalem?

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Po kolejnym obejrzeniu zobaczyłem dwa błędy. Gdy fokus ze złamaną noga "kuśtyka" w szkole na warsztaty w jednym ujęciu ma na głowie słuchawki, a w następnym już ich nie ma.

Zagłówki w Poloniezie Gustawa to samo: najpierw ich nie ma, a gdy chłopaki nagrali "Jestem Bogiem" to nagle się pojawiły.

ocenił(a) film na 6
bombel_wilk

Jeżeli chodzi o warsztaty. Profesiorek zabiera mu walkmana, po czym on spierdziela do kibla. Tam spotyka Magika i wyjmuje kasete ze swego walkmena, daje Magikowi aby zobaczył czego słucha. :D (Tak mi się wydawało.Nie mam gdzie zobbaczy tej sceny dokladnie drugi raz.)

ocenił(a) film na 10
matekh

profesorek zabiera mu jedynie słuchawki, które później Fokus próbuje dać Magikowi na przystanku. Wszystko w tej scenie jest ok.

ocenił(a) film na 9
bombel_wilk

W jednej ze scen pod koniec filmu Magik na jednym ujęciu ma słuchawki, na drugiej - one znikają.

ocenił(a) film na 6
bombel_wilk

Jak nagrywają scenę do klipu, gdzie Magik stoi na szczycie górki, jest ona pokryta sniegiem. W oryginalnym klipie tego śniegu nie ma. :))

użytkownik usunięty
bombel_wilk

Herbata którą w filmie pije jeden z muzyków nie jest tą samą herbatą, którą pił w rzeczywistości, bo przez tyle lat na pewno by wystygła.

ocenił(a) film na 10

@Kebabson
Świetne, pokazuje sens szukania tego typu 'błędów'. Mnie naprawdę mało interesuje fakt, że przejście podziemne inaczej wyglądało, albo autobus nie jechał do mikowa...

ocenił(a) film na 10
Bombas_filmweb

To po co zaglądasz do tego tematu skoro cię on nie interesuje?

Miazga!!:)

ocenił(a) film na 7

looool :D :D

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Rolę M1 w Czeladzi grał M1 w Bytomiu. Takie kasy jak się Magik z Gustawem kasował są w Polsce od góra 3 lat. W koszyku mieli mleko RQ, marka obecna na polskim rynku bodajże od 2007 roku.