PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 205099
6,7 59 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Czy zauważyliście jakieś błędy w filmie lub ewentualne niedopracowania? Nie chodzi mi o
przeinaczenie faktów na potrzeby filmowe. Ja pamiętam trzy takowe:

1. W pierwszej scenie gdy widać blokowisko, na jednym z balkonów można zauważyć
antenę satelitarną "eNki".
2. Paktofonika w filmie nagrywa swoją płytę przy pomocy programu Cool Edit, który to
powstał dwa lata po tym jak wydano "Kinematografię".
3. Panowie z PFK łączą się modemowo aby sprawdzić wyniki Fryderyków i wyświetla się im
strona Fryderyków 96 (wtedy nagrodę otrzymał Kaliber 44), co jest totalnie bez sensu gdyż,
chłopaki zaczęli ze sobą grać w 1998, a wtedy statuetkę za płytę hip hop otrzymała Reni
Jusis, o której w filmie można usłyszeć w innej scenie - to miało by sens.

Macie coś jeszcze?

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Chlopaki fajnie sie was czyta, to tylko oznacza, ze mamy konstruktywna krytyke i o to chodzi panowie :).
PS. gdyby tak zaczac wymieniac od amerykanskich filmow to mowie wam niezle jaja by powychodzily hehe. Dobrze wiemy jak amerykanie potrafia przeklamywac fakty zwlaszcza w wojennych filmach :)... i nie tylko ;]
Pozdr.konstruktywna krytyke :)

ocenił(a) film na 10
bormann_maly_recenzent

również pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

tez tez :)

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

może i były "nowe" produkty w filmie, ale na pewno pociągi stare <3

ocenił(a) film na 10
Joasia_zolwik

oj nie prawda. Na dworcu w Katowicach na peronie po prawej stronie w dalszym planie stoi nowy pociąg :)

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Bez urazy, ale oglądasz film czy doszukujesz się dziury w całym?

ocenił(a) film na 10
Joasia_zolwik

Widzisz jaką wystawiłem ocenę? Oglądałem go 5 razy więc chcąc nie chcąc zacząłem zauważać błędy. To też jest element uważnego oglądania. :)

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

nie podważam oceny, sama wystawiłam taką samą, ok też widziałam te butelki, schody i inne "nowe rzeczy" ale rozumiem że reżyser żyje tu i teraz i nie mógł wyburzyć schodów czy budynków na potrzeby filmu. Podobał mi się film i sposób w jaki grali aktorzy oraz jak to wszystko przedstawił mi reżyser i nie doszukuje się takich pierdół

ocenił(a) film na 10
Joasia_zolwik

przeczytaj uważnie temat, a zobaczysz, że niektóre błędy to nie pierdoły. Jak choćby z informacją na temat działalności województwa śląskiego w radiu flesz.

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

Ok masz rację, o tym województwie, nie chce oceniać czy to wina reżysera czy kogoś innego.... Po prostu ja oglądając film bardziej analizuje problem jaki jest ukazany niż scenografie;)

ocenił(a) film na 10
Joasia_zolwik

Też tak mam, ale film obejrzałem już szósty raz i chcąc, nie chcąc, zauważam takie niuanse :)

ocenił(a) film na 10
bombel_wilk

No nie przesadzajmy juz, co mieli stare podstawiac ?? To nie Spilberg hihih

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

Na dworcu zmodernizowany pociąg EN57 tzw kibel - nie było wtedy jeszcze takich i malowanie pociągów było chyba jeszcze wtedy żółto-niebieskie a nie czerwono-srebrno-szare jak teraz.
Jak Fokus mówi o nazwie zespołu "Paktofonika" stoją na schodach do przejścia podziemnego przy rondzie koło spodka, wtedy jeszcze go nie było w takiej postaci ;)

bombel_wilk

Ten film można porównać do Faktów, na tej zasadzie: http://fkurf.pl/obrazek.php?4205 .

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

Czy przypadkiem teledysku do "Jestem Bogiem" nie kręcili już po śmierci Magika? Mogę się mylić, ale tak mi się wydawało, tam nigdzie nie widać jego twarzy. W filmie nagrywają razem

Tyche

Tak, kręcili. Klip powstał w marcu 2001 roku.

ocenił(a) film na 6
bombel_wilk

Najważniejszy błąd to moment jak rah przychodzi do magika pokazac mu jak nawija jest to jego pierwsza stycznosc z magikiem czyli w filmie rok 98, a przeciez juz w 96 roku na plyte kalibra w kawalku psychodela dogral sie 3xklan

ocenił(a) film na 10
fallout14

nie o takie błędy chodzi. To o czym piszesz, to celowa zmiana żeby film ukazywał pewna klamrę znajomości chłopaków. Pamiętaj, że film nie jest biograficzny, a jedynie oparty na faktach. Nam chodzi o błędy - niedociągnięcia - na planie.

ocenił(a) film na 6
bombel_wilk

No to właśnie nie jest oparty na faktach bo historia pomija calkowicie dwa-trzy lata znajomosci chlopakow, w roku 1998, Rah juz mial wydana plyte 3xKlan a Magik dwie z Kalibrem. Ogólnie film dla mnie jest niesamowicie sztuczny, zero jakiegokolwiek luzu w nagrywanych scenach. Najbardziej boli calkowite pominiecie jego tworczosci w kaliber 44

ocenił(a) film na 7
bombel_wilk

A czy może kamera magika nie jest za nowoczesna?

ocenił(a) film na 10
Scorch

mi się wydaje, że jest spoko :)

bombel_wilk

to jesli juz mówimy o błędach to ja zauważyłem taki: "Magik" wysiada z autobusu (idąc do rodziców Justyny) i na przystanku jak wychodzi z autobusu na scianie kamienicy jest reklama "M1" ze jakies promocje swiateczne itp. a przeciez oni grali później jakis czas po tym na wielkim otwarci w Czeladzi a to było chyba pierwsze M1 w Polsce ;) co nie zmienia faktu ze film mi sie bardzo podobał. ale mam 3 pytania na które mam nadzieje mi pomozecie odp.

1. dlaczego na początku filmu Fokus przechodzi koło budki lotto i się schyla zeby go ten gosciu nie zauważył chodzi o jakis przesąd ?? czy tak pracował np./jego ojciec??

2. Na jakiej podstawie Magik myslał ze jest zarazony Hix +/-. odbył kontakt seksualny , chodziło o narkotyki (w piosence to wyklucza)

3. kiedy najwczesniej mozna sie spodziewac Dvd, jesli wszystko będzie dobrze z procesem, itp.

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

to kolega prawdopodobnie ściągnął z jakiś torrentów wersję z przedpremierowych pokazów w Gdyni . Czyli ogółem tę "niedorobioną"

Dymiano

http://www.gim.art.pl/wywiady/niewiedza-nie-usprawiedliwia-marcin-babko-rozmawia -z-rahimem-pokahontaz

ocenił(a) film na 4
martap_dsa

W paru scenach w kadr wszedł... mikrofon. Niedopatrzenie DoP.

ocenił(a) film na 8
bombel_wilk

Na początku filmu, gdy mamy pierwszy raz stycznosc z Fokusem, słucha on na walkmanie piosenki "Scooter - J'adore Hardcore". Kawałek ten powstal bodajze w 2009 roku, dla mnie to byl błąd nie do przyjecia, co obnizylo ocene filmu. Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
qlimaxhardstyle

Fokus nie słucha w filmie żadnego scootera. Chyba, że mówisz o pirackiej nieukończonej wersji filmu krążącej po necie

ocenił(a) film na 8
heja_hej

To sorróweczka, widocznie oglądalem pirata. dzieki ;)