6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205950
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

APELUJĘ!!! Nie oglądajcie filmu online tylko wyjdźcie do kina 21 września. Bilet nie jest taki
drogi, a duża frekwencja podpowie producentom, że to właśnie takich filmów potrzebuje
Polska.

rafib1975

"1. Jak artysta nie chce kasy, to nie musi jej brać. Może swoje dzieła wystawić na przykład na swojej stronie i ją udostępniać je za darmo, nikt mu nie broni ani nie będzie tego bronił. Ja mówię o tych ludziach co za to co robią chcą kasy, chcą zarobi. Jak ktoś nie chce kasy to z reguły dopiero się promuje lub robi to dla frajdy. A inni się z tego chcą utrzymać lub wzbogacić."

Ale przecież ci co tworzą żeby zarobić zarabiają na swej twórczości więc w czym problem?

"To teraz Ty się wypuściłeś!!! Coś co jest na FB nie znaczy, że istnieje ja czy ktokolwiek w ciągu kilku minut zrobi sobie tam stronę z przykładową nazwa Partia Chomików i dla ciebie jest lub będzie partia? "

Nie chciało mi się szukać innego źródła więc wkleiłem to na szybkiego:)

"Ale przecież nauczyciel nie robi nic materialnego tak samo jak Ty uważasz, że kopia cyfrowa jest nie materialna więc darmowa. "

Tylko że praca nauczyciela a własność intelektualna to dwie rużne sprawy

"A dla ścisłości partia taka powstała w 2007r ale została zdelegalizowana w 2009r za nie złożenia sprawozdania finansowego. A obecnie chce się dopiero odrodzić.
Nawet jak się odrodzi to myślisz, że zaistnieje w Polskiej polityce. Jak obecnie mają problem zebrać 1000 podpisów aby w ogóle z powrotem zaistnieć. "

Czemu nie już w paru krajach dostali się do rządu wiec czemu u nas ma być inaczej. W każdym razie zamierzam na nich głosować w wyborach a jak nie na nich to nadchodzi jeszcze Partia Libertarian (też zbierają podpisy) i Nowa Prawica. Do wyborów jeszcze czas. Jedyne co wiem to na jaka partię na bank nie zagłosuje a tą partią jest PO

frycek49

Tak zarabiają, tylko jakby nie było możliwość ściągnąć lub w inny "nie oficjalny" sposób zdobyć. To ci artyści mogli by więcej zarobić, przykładowo wspomniany przez mnie Kazik pracował nad płytą dwa lata , więc chyba należy mu się za to zarobić. To tak jakbym ja zatrudnił ciebie na dwa lata i po tych dwóch latach mniej zapłacił tłumacząc, że część tego co zrobiłeś ktoś sobie zabrał.
To że w jakimś kraju dostali się do parlamentu wcale nie oznacza, że u nas tak będzie. A to że jakieś grupki ludzi się skrzykują to nie dowodzi, że coś z tego będzie w Polsce już było kilka partii które były na przysłowiowe parę minut.
Tak na marginesie, nie interesuje mnie na co masz zamiar glosować Twoja prywatna sprawa. Choć lekko jest śmieszne podejście mam zamiar na nich glosować nie tyle na coś co jeszcze nie ma, ale nawet nie ma konkretnego programu tylko kilka haseł rzuconych na "rybkę".

rafib1975

"Tak zarabiają, tylko jakby nie było możliwość ściągnąć lub w inny "nie oficjalny" sposób zdobyć. To ci artyści mogli by więcej zarobić, przykładowo wspomniany przez mnie Kazik pracował nad płytą dwa lata , więc chyba należy mu się za to zarobić. To tak jakbym ja zatrudnił ciebie na dwa lata i po tych dwóch latach mniej zapłacił tłumacząc, że część tego co zrobiłeś ktoś sobie zabrał"

Jak by nie było możliwe ściągnąć to i tak by nie zarobił bo nikt by nie kupował oryginałów bo jak wiadomo piractwo napędza rynek oryginałów po za tym ludzie płacą na artystów podatek od piractwa kupując czyste płyty, dyski, itp. więc nie niech się ci anty-piraci odwalą.

"To że w jakimś kraju dostali się do parlamentu wcale nie oznacza, że u nas tak będzie. A to że jakieś grupki ludzi się skrzykują to nie dowodzi, że coś z tego będzie w Polsce już było kilka partii które były na przysłowiowe parę minut."

Ale nie oznacza że nie będzie

"Tak na marginesie, nie interesuje mnie na co masz zamiar glosować Twoja prywatna sprawa. Choć lekko jest śmieszne podejście mam zamiar na nich glosować nie tyle na coś co jeszcze nie ma, ale nawet nie ma konkretnego programu tylko kilka haseł rzuconych na "rybkę"."

Ta PO ma program i guzik robi tylko gorzej. Więc może teraz lepiej zagłosować na kogoś kto go niema? A swoją drogą Partia piratów i pozostałe partie, które wymieniłem mają program. To ideologia nazywająca się Libertarianizm http://pl.wikipedia.org/wiki/Libertarianizm z tym że Korwin wziął od libertarian głownie pomysły gospodarcze.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Tak was czytam i gdy widzę znów to porównanie ... piractwo = kradzież to mnie aż trzepie....

Pytam się was , którzy stawiacie "=" miedzy te dwa pojęcia , pytam się ilu z was czyta tzw EULA do końca podczas instalacji nowego softu ? Ilu z was korzysta np. z winrar-a dluzej niz 40 dni nie placac za niego ?
Ilu z was wymieniło więcej niż dwa podzespoły korzystając z licencji OEM na system operacyjny i dalej z tegoż systemu używa ?

Aż w końcu ilu z was wychodzi z założenia , że za usługę trzeba zapłacić zawsze tyle samo nie zważając na jakość tej usługi?

alone_in_the_dark

Dokładnie. Prawo autorski jest po prostu czystym absurdem wstrzymującym rozwój.

ocenił(a) film na 7
frycek49

Prawo autorskie , jest definiowane przez korporacje , których jedyną inspiracją jest ZYSK .
Ów korporacje lobbują te swoje tezy u rządzących ( mają pieniądze więc mają możliwości )

Piractwo jest tematem obszernym i nie zgadzam się to spłycania takiego tematu do poziomu "buttona download". .
Nigdy nie zgodzę się na to aby pirata nazwać złodziejem. Idę o zakład , że nawet przeciwnicy piractwa są nieświadomymi piratami przynajmniej w 75% przypadków.

alone_in_the_dark

Bo tak jest. A co do lobowania to ja ostatnio jestem wręcz zażenowany postawą ministra kultury, który z organizacją antypiracką, Hirkiem, LUC'em pociskają dzieciom w szkołach takie bzdury że aż szok. Wciskają dzieciom głupoty że ściąganie jest karalne nie wiem czy słyszałeś o tej ich akcji "bądź świadomy" włącz sobie filmiki z tą akcją szczęka ci opadnie. Żeby marnować kasę z podatków, na robienie dzieciom wody z mózgów...

ocenił(a) film na 7
frycek49

hmm jeszcze poczytam o tym projekcie ... na chwile obecna musze uciekac wiec ustosunkuje sie pozniej.
Tylko chcialem dac linka do mojej ulubionej reklamy stworzonej przez BSA http://www.youtube.com/watch?v=X5NotFA1d08 . Uwielbiam gdy ktos promuje donosicielstwo jako cnote :)

alone_in_the_dark

HA dobre to widziałem w TV. Ich po***ło, bezrobocie 15% a oni myślą że ludzie będą na szefów donosić.

ocenił(a) film na 7
frycek49

Projekt "Bądź Świadomy" http://badzswiadomy.pl/o-akcji/
................................................................................ .......................
Kilka słów ode mnie : Żyjemy w kraju , w którym to co możemy ustala prawo.
Prawo na podstawie paragrafów ustala co jest dobre a co złe.

Cel projektu :
" Celem Projektu jest edukacja młodzieży oraz budowanie świadomości prawnej już od najmłodszych lat, a także podniesienie poziomu wiedzy użytkowników komputerów i nowych rozwiązań technologicznych. Młodzież dowiaduje się o możliwych konsekwencjach w przypadku naruszania prawa. "

A ja się pytam dlaczego Państwo ma pieniądze na nauke o paragrafach związanych z piractwem podczas gdy nikt nie uświadamia o innych problemach natury prawnej.Bądź co bądź "nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania"....
Czy szkoły uczą , jak napisać pismo do sądu ( np. sprzeciw , odwołanie ) ?
A na chłopski rozum powinny... Skoro za chwile taki uczeń ma żyć w społeczeństwie , w którym przestrzeganie prawa jest obowiązkowe dlaczego nie uczy się prawa w ogóle ?

Jestem ciekaw czy taki Hirek Wrona pokazuje darmowe alternatywy dla rozwiązań komercyjnych.
Jeśli nie ? To czemu ... a tak właściwie czyjej kieszeni takie akcje maja służyć ? Straszenie nastolatków , że pójdą siedzieć ... że są złodziejami.To ma być cel tej szlachetnej akcji ?

Jakiś czas temu urzędnicy skarbowi dostali dodatkowe uprawnienia. Podczas przeprowadzania kontroli w danej firmie , mogą również sprawdzić legalność oprogramowania.
Pytam się zatem skąd takie specjalne względy mają producenci oprogramowania , podczas gdy
urzędnicy nie moga sprawdzac np. warunków sanitarnych , przestrzegania kodeksu pracy etc.

Nie wiem czy słyszeliści o dystrybucji Linux-a Sidux ... otuż jest to system operacyjny , którego obowiązkowo ma używać administracja niemiecka.
Niemcy stwierdzili , że nie będą dawać zarabiać np. Microsoftowi i że wolą dać zarobić -zabijcie , nie pamiętam któremu - uniwersytetowi niemieckiemu.

Podczas gdy u nas w Polsce istnieje taki sobie programik pod nazwą "Płatnik" pod Windowsa , jest on pozycją obowiązkową dla księgowych. O jego historii możecie poczytać tutaj http://www.jastra.com.pl/anty-zus/platnik.htm ...

Reasumując : Logikę postępowania w naszym kraju chyba ustala Microsoft.

c.d.n.

alone_in_the_dark

Sęk w tym że oni tam nie mówią o dozwolonym użytku, wolnych licencjach, serwisach typ I Tunels tylko wciskają dzieciom kłamstwa że ściąganie muzyki i filmów to jest przestępstwo i że od tego się kryzys robi... Ciemnote dzieciom do głów wbijają

alone_in_the_dark

http://www.youtube.com/watch?v=JNaZf5Hhrio&feature=youtu.be tu masz link do filmików z bądź świadomy. Tak się robi dzieciom wodę z mózgów w naszym kraju.

ocenił(a) film na 6
profanoom

Bez tych świstków papieru, nie powstała by Twoja muzyka slamsów. (Gotów jeszcze powiedzieć że w Polsce są favele) . Dobrze, że przynajmniej macie internet na tej ulicy.

Paratrooper

bez tych świstków powstaje prawdziwa muzyka może faktycznie nie dla mas, "moja muzyka slamsów ?" haha dobry jesteś. Jak czarna slamsowa to tylko blues. Nie piszę o sobie, mieszczę się w krajowej

Magik2000

Potrzebuje do czego... ?

Magik2000

I tak nie ma w sieci :P
tzn. chyba już nie ma.

ocenił(a) film na 9
verix

Jest na youtubie ale mam nadzieję że nikt tego nie obejrzy

ocenił(a) film na 9
Magik2000

Chyba twój apel przyniósł rezultat o czym świadczy oglądalność filmu w kinach

użytkownik usunięty
OLIN1

verix nie ma, są za to jedynie strony które polegają na naiwności internautów, namawiają do wysłania sms’a za możliwość zobaczenia filmu lub w inny sposób okłamują.

OLIN1

Film jest ogólnie dostępny, znaczy się jak na razie wersja robocza. A co do wysokiej oglądalności. powiem szczerze jest nie wysoka do jakiej mogłaby być gdyby nie siec, A czemu tak twierdze dam ci taki przykład jak internet nie był ogólnie dostępny w moich rejonach było jakieś 5 wypożyczalni kaset VHS i DVD a obecnie nie ma żadnej. Większość i tak zobaczyła tą roboczą lub czeka na DVD-rip.
I na konie tu zarzut do kolesia który zaczął temat czy przy każdym filmie namawiasz do oglądania w kinie lub na legalnej kopii czy tylko na filmie na którym akurat ci zależy lub masz coś z niego?

ocenił(a) film na 6
Magik2000

Za późno

Magik2000

Polska nie potrzebuje gówna.

ocenił(a) film na 4
Magik2000

po co komu wiecej takiego 'zmyslonego' gówna? ;o

ocenił(a) film na 7
Magik2000

A ja tak jeszcze trochę o naciąganiu naiwnej mlodzieży przez akcje " Bądź Świadom"
http://niebezpiecznik.pl/post/policja-sciaganie-filmow-z-internetu-nie-jest-niel egalne-i-nie-grozi-za-to-odpowiedzialnosc-karna/

http://di.com.pl/news/47079,0,Hirek_Wrona_powinien_nam_oddac_600_milionow_zlotyc h.html

ocenił(a) film na 7
alone_in_the_dark

* tutaj funkcjonujacy link
http://niebezpiecznik.pl/post/policja-sciaganie-filmow-z-internetu-nie-jest-niel egalne-i-nie-grozi-za-to-odpowiedzialnosc-karna/

Magik2000

frycek49 pozamiatał temat. Ma dużo racji w swoich poglądach i go popieram. Są ludzie którzy ściągną sobie film,muzę a później kupią oryginał. Skoro jesteście tacy fajni i tylko oryginały macie w domach to przedstawcie tutaj swoje kolekcje. Ja na początku miałem same piraty ale z wiekiem przyszła ochota mieć też na półce oryginały. Wiadomo że nie kupuje każdej płyty czy filmu ale tylko to co mi się podoba. Czasami jest problem z dostaniem pewnych rzeczy w PL ale i z tym można sobie poradzić jeśli komuś na tym zależy.