6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205946
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Obniżam na 6/10

ocenił(a) film na 6

Było 7, obniżam. Film ma swoje wady, które się do tego przyczyniły:
1 .Niezgodność z prawdą - znana wszystkim sprawa z Kozakiem, poza tym nietrzymanie się chronologii - Magik poznał się z Rahimem i Fokusem około wydania Księgi Tajemniczej Kalibra, nie zaś w czasie odejścia Magika z Kalibra. Ok, to ma być film fabularny, ale moim zdaniem jak się robi film oparty na czyimś życiu, to ma to być sama prawda.
2. Wizerunek Rahima w filmie - wykreowano go na gościa kompletnie zielonego w temacie rapu, a tymczasem w momencie dołączenia do PFK miał on już jedną płytę za sobą. I poza tym Rahim z filmu w ogóle nie przypomina prawdziwego Rahima (Fokus jest w miarę podobny, Magik prawie sobowtór), aczkolwiek sam aktor dobrze zagrał moim zdaniem. Ogólnie aktorzy to mocny plus tego filmu.
3. Robienie z Paktofoniki na siłę jakiejś legendy. "Bądź świadkiem narodzin legendy" - no proszę was, legenda bo Magik umarł? Nie piszcie o niepowtarzalnych tekstach, sratatatata, bo PFK ma wiele tekstów słabych, lub też często (głównie Fokus) teksty są o tym samym. Jak ktoś uważa, że to jest najlepsza płyta w historii polskiego hip hopu... to w samym 2000 roku można znaleźć moim zdaniem lepszą - Grammatik "Światła Miasta" i jeszcze "3:44" Kalibra 44 by się liczył w rywalizacji. Krótko mówiąc - żałośnie naciągana legenda. Wg. mnie prawdziwą legendą jest Kaliber 44, który nawet dzisiaj liczyłby się w hip hopie ze swoimi tekstami i bitami.
Tak na marginesie, to głupie jest to, że teraz PFK zdobyła wielu młodocianych fanów, którzy to szpanują, nucąc pod nosem "jestem bogiem...". Przed premierą pisałem, że zapewniam, iż nikt z mojej klasy nie pójdzie na film, okazało się, że poszła co najmniej 1/3. Zdziwiło mnie to bardzo mocno. Ale najgorsze to są te teksty, że PFK to kolebka polskiego rapu...tak, kolebka założona w 1998 roku. Albo ta "znajomość" tematyki PFK, wielcy eksperci, którzy to pewnie poza Jestem Bogiem, Chwile Ulotne i Priorytety nie znają żadnych innych utworów. Rozwalające.
Druga głupia sprawa - co ten Fokus odwala. Aż mi się odechciewa Paktofoniki słuchać. Fokus zawsze był wg. mnie trochę gorszy od Magika i Rahima, zwyczajnie rapował o dupie maryni, miał najsłabsze teksty, a flow wg. mnie tego nie nadrabia. A teraz.... nie chodzi mi o samą piosenkę z Dodą (masakra), ale o inne. Np. Beka, gdzie po fajnej zwrotce Rahima, Fokus psuje cały utwór. Albo te kawałki typu "lubisz to, suko" albo "co prawda a co nieprawda wiem i c...j wam w buzię" czy też "auta, piski, dz..ki na maskach". I ogółem te kawałki baunsowe, takie pieprzenie, jakim to się jest fajnym (a w rzeczywistości się nie jest). Rahim nie powinien się dla swojego dobra pokazywać przy Fokusie.

ocenił(a) film na 6
Williamson

Stary numer

ocenił(a) film na 4
nono_doktor

Na 100%!

ocenił(a) film na 6
arek_krotoszyn

Oczywiście

ocenił(a) film na 7
Saichan

ale gdzie ten film można zobaczyć?!

ocenił(a) film na 7
Jaga117

Kiedyś można było w kinie,teraz poczekaj na koniec procesu aż wyjdzie na BR i DVD

użytkownik usunięty
Saichan

Ano, bodajże pierwszym arcydziełem polskiego HH była księga tajemnicza, a po filmie wszyscy ci poważni krytycy, który podczas nagrywania jej byli w bożym planie się wypowiadają jakoby kinematografia stanowiła to arcydzieło, nie tylko jako pierwsze, ale i ostatnie, straaszne.

ocenił(a) film na 7

Ksiega Tajemnicza Prolog to nie HH .

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

Hardcore psycho rap. Odmiana rapu.

ocenił(a) film na 7
Saichan

rap to nie do konca hh , ale dobra nie czepiam sie juz

ocenił(a) film na 6
alone_in_the_dark

A, jeśli ci o to chodzi, to racja.

ocenił(a) film na 6