Dlaczego PFK ma być wyróżniana, bo co, bo Magik miał problemy ze sobą? Przez cały film męczyłem się patrząc na to, jak wszystko mu nie pasuje, a nie jeden chłopak by chciał przeżyć życie tak jak on ( muzyka)
Mam mieszane uczucia, bo wcześniej znałem te historię z neta, ale po obejrzeniu filmu stwierdzam, że Piotr Łuszcz to był chory człowiek, którego należało leczyć.
Rusiu, mimo dobrego "Na Legalu"... no powiedzmy sobie wprost, "nie wyróżnia się" na tyle, by zrobić o nim film.
Gdyby nie śmierć Maga ORAZ to, co się działo potem z PFK czyli sajkofani, to tego filmu by nie było, proste.
dla mnie Rych jest tak dobry, jak na początku, skoro tyle utrzymuje się w obiegu, to chyba mam racje. Z MAGiem byłoby podobnie, gdyby nie ześwirował pawiana.
Wy naprawdę uważacie że ktoś taki jak Peja zasługuje na swój film? Mógłbym wymienić kilkadziesiąt postaci ze świata muzyki polskiej, o których powinno się zrobić film i na pewno nie byłoby wśród nich Ryszarda P... Tak na marginesie,Bogdan i stonefish, słuchacie czegoś oprócz rapu?
no raczej! szkoda tylko że najpierw musiałby zostać zastrzelony przez konkurencyjny gang narkotykowy, żeby ktokolwiek sie tematem zainteresował
>(..)stonefish, słuchacie czegoś oprócz rapu?
o stary. jeszcze jedna podobna uwaga i zniszcze Cie ogarnięciem muzycznym
Niszcz, czekam. Uwaga? Człowieku, słuchasz gościa który śpiewa (mówi?):
"Bo policja to sk***iele i je**ne pe*ały
Nigdzie się nie ruszą ku**a bez policyjnej pały"
"Być stróżem prawa to jest pomysł durny
P***dolmy wszyscy razem policyjne ku**y"
"Policja, policja nam dokucza
Jak się od nas nie odczepią zaczniemy ich zabijać"
To wszystko z jednego tylko utworu. Możesz mi zarzucać, że to wyrwane z kontekstu i że są tam opisy jak to źli policjancji gnębią biednago Ryśka, ale takich rzeczy się nie pisze. Gość mimo, że jest w miarę inteligentny śpiewa takie bzdury, że nie chce się wierzyć. Najgorsze jest to, że spora część młodych ludzi, u których światopogląd sie dopiero wykształca, bierze sobie do serca słowa "twoja decyzja, ten wybór jest twój
Zabijasz gliniarzy, robisz naprawdę niezły gnój" i zaczyna strzelać do ludzi.
Z jednego utworu? No, świetnie, oceniaj całość twórczości po 1 przypadku. To sobie obczaj chociażby "Kochana mamo".
Inna sprawa, ze Ryszard ostatnio bardziej moralizatorski się zrobił, już nie nawija o gliniarzach.
>ale takich rzeczy się nie pisze
Wszystko można pisać. Kwestia tego, jak odbierają to ludzie.
>Zabijasz gliniarzy, robisz naprawdę niezły gnój" i zaczyna strzelać do ludzi.
Pokaż Mi taki przypadek w PL. Aż takiego czegoś to zwyczajnie nie było.
Przypadków gdzie policjant został postrzelony/ugodzony nożem/inaczej zraniony jest bardzo wiele. Nie można obwiniać o wszystkie gościa o psudonimie Peja, ale na pewno jego teksty nie pomagają by przyszłym tego typy zdarzeniom zapobiegać...Mówię tutaj o zjawisku odpowiedzialności za słowo, o której albo ten pan nie słyszał, albo (w co bardziej wierzę) świetnie zdaje sobie z tego jaki może wywierać wpływ na fanów i pisze takie teksty celowo. Wg mnie jak ktoś pisze "jak się od nas nie odczepią zaczniemy ich zabijać" nie jest żadną metaforą tylko jednoznacznym postulatem.
"Kochana mamo" - przesłuchałem. No cóż, na pewno zaśpiewał to co mu w duszy gra ale - nie wszyscy są stworzeni do pisani tekstów i już, to było po prostu bardzo przeciętne.. Warstwa muzyczna całkiem całkiem.
Ale popłynąłeś xD Ja osobiście nawet nie jestem wielkim fanem lirycznej twórczości Ryśka, jednak jest on charakterystyczną postacią, posiada dużo specyficznej charyzmy i przede wszystkim odcisnął bardzo mocne piętno przy narodzinach polskiego rapu.
Owszem, Peja kreuje się na charaternego chłopaka i gangstera, ale sugerowanie, że przez jego teksty dzieciaki będą strzelać do policjantów, to tak jak twierdzenie że w tekstach kapel metalowych są zawarte treści podprogowe nakłaniające do samobójstwa ;)
tomekrzadki2 te cytaty co wymieniłeś są z utworu z 96' roku - początki jego twórczości, był on wtedy zafascynowany czarnym rapem, bronxem i tego typu sprawami więc moim zdaniem nie na miejscu jest wstawianie tutaj tego utworu jako przykładu jego stylu i pisać że ma taki światopogląd, zmianę w jego muzyce słychać już na płycie "Całkiem nowe oblicze" z 99' a w porównaniu do tego co teraz tworzy jest w ogóle wielki przeskok, nie wspominając że jego ściany obwieszone są tyloma złotymi płytami i nie tylko złotymi że nie jeden artysta w Polsce może mu pozazdrościć. Przesłuchaj sobie te kawałki - "Oddałbym", "Dzieci gorszego Boga", "Musisz przetrwać", "Colabo" - ten utwór czysto dla tych co mówią ze Peja nic nie znaczy w hip hopie, pokażcie mi kto z polskich wykonawców hip hopu ma kawałek z "wyjadaczami" z USA .
Pozdrawiam.
Jak widać, można dyskutować na poziomie, "dzieci.." znam, resztę przesłucham, pozdro