powiedzcie mi jest sobie postać która się wyróżnia wśród mutantów, ten który naraził się na światło, później Will zaprzecza temu co oczywiste że są jakieś odruchy człowieczeństwa w mutantach, czy wg was
Will wpadł w pułapkę zastawioną przez siebie, bo już tak fiksował że zapomniał, że ją tam dał czy też zrobił to ten mutant, jego własną pułapką którą on zastawił na 'jego laskę'
teoria kobiety przywódcy, tłumaczyła by dlaczego się akurat tak uwzięli na bohatera, bo raczej nie była to ich krwiożerczość, ponieważ żywili się na pewno wszystkim co żywe bo tak to by umarli z głodu.
szkoda że nie spojrzał wymownie na swoją panią jak leżała za pleksiglasem, tego mi brakowało do smaczku :)
walkiri
No własnie - ja tam sie racze spodziewałem watku miłosnego; tzn że ten wampir -szef był ukochanym tej złapanej i dlatego tak uparcie atakował Neville'a. Natomiast scena z wpadnieciem w pułapkę, jak dla mnie była widentnie dowodem na to, że wampiry zastawiły taką sama pułapkę na Neville'a jak on na nich, i tym samym - że są inteligentnymi istotami - potrafią wnioskować i uczyć sie przez nasladowanie, co zaburza nieco sens i logikę całej fabuły. Ale to tylko takie drobne potknięcie...
jak sie przyjrzalem to wywnioskowalem ze wempir wykorzystal pulapke nevilla ktora zostala pod mostem...(to chyba ten sam budynek ale pewnosci nie daje)
chyba do konca nie zrozumiales filmu!!!!ogladaj uwaznie bo to nie super skomplikowany film a rzeczy sa wyjsnione poczatkowo zarazeni portrafia wnioskowac i miec oznaki jeszcze inteligencjii a potem staje sie bezmozgi z w inwolucjii czyli potrafi zrobic 1znich 1 procent pulapki przestawic manekin
A możesz pisać po polsku? Ewentualnie w jakimś innym cywilizowanym języku? (moze byc angielski albo niemiecki, ostatecznie francuski)?
Ja uważam że to mutanty, wampiry czy co to tam było xD ze to one zastawiły pułapkę na Nevilla. Ponieważ :
-Nevill ze tak powiem porwał xD ta laske tego przywódcy mutantów.
-Skad się tam wziął Fred ? Przecież zawsze on stał przed sklepem ?
-Co robiła ta dziura w budynku na przeciwko pułapki ? Dziura była tak nisko, budynek w srodku ciemny, i ze niby tak przypadkiem był tam ten mutant przywudca (czy jak mu tam :D)z psami ?
-I czemu to miejsce było ogrodzone budynkami ? była mała przestrzeń światła co sprzyjało mutantom.
Gdyby to była pułapka Nevilla to pewnie użył by swojej czarnej płachty, koca czy co to tam jest xD, i idyby to była jego pułapka to by tam czekał! a i Jeszcze jedno xD Dzien przed Neville był w w sklepie - gdzie był Fred, a na drugi dzien Fred był gdzie indzie to co przez jedną noc zapomniał ze zastawił jakąś pułapkę ??
Myslę że to wystawienie się na promienie słoneczne przez mutanta było ostrzeżeniem dla Nevilla, potem ta pułapka ,która miała unieruchomić naukowca możliwie jak najdłużej może nawet do zapadnięcia zmroku.
A ja powiem w ten sposob - Will stwierdzil ze one nie maja w sobie odruchu przetrwania (sa głupie) ale w POZNIEJSZEJ scenie to one zastawiaja na niego pułapke - to czuc. Nie zrobil tego nieswiadomie poniewaz byl to calkiem inny kraniec miasta i sam dziwil sie skad wzial sie tam Fred. Ze zmeczenia i osamotnienia wpadl w sidla podobne do tych ktore zalozyl wczesniej. Poza tym wyraznie widac ze mutanty maja lidera, madrzejszego niz one - prawdopodobnie mutanty ewoluowaly ;)
najbardziej skłaniałbym się do Twojej wypowiedzi :)
ciekawe czy będzie druga część ? :P
z taką popularnością to możliwe i oczywista możliwe, że spaprają:P
lubię filmy z niedopowiedzeniami :) bo chociaż pozostawiają niedosyt to lepsze to niż głupie wytłumaczenie
ps.popularność The X Files ;)
Ciekaw jest teoria nr 3 o pulapce ( ktos pisze o tym wyzej ) ze pulapka byla Willa a Mutant tylko Freda pod nia podstawil.
To było właśnie jedyne potknięcie w tym filmie.
Zdziwiło mnie to. W jednej scenie Will zastawia pułapkę i a) "wampir" mężczyzna biegnie za swoją panią aż do światła; b) na widok światła chowa się, WIEDZAC, że zrobi mu ono krzywdę i DECYDUJAC się na powrót, a w drugiej Will oświadcza, że istoty sa głupie i aspołeczne. Przecież to, co widział przed chwilą, świadczy o czymś zupełnie innym!
Co do pułapki - ja stawiam, że to mutant ją wykonał, jego dziewczyna nie była przeciez jedyną ani pierwszą złapaną, nauczył się tego.
Ale żeby się tego dowiedzieć, trzeba by chyba przeczytać książkę. :-)
Co do tego, że mutant mężczyzna wybiega na światło i sie cofa, to nic nie znaczy. Tzn. na pewno światło UV sprawiało im ból, a każda istota jest wyposażona w coś takiego co "chroni przed bólem" . Choćby człowiek był by nie wiem jak głupi to nie włoży ręki do ognia i jej nie wyciągnie.
Tak drobna sugestia, jednak jestem za tym, że mutanty do pewnego stopnia myślały, podkreślam do pewnego stopnia :D
"każda istota jest wyposażona w coś takiego co "chroni przed bólem"
Nie każda. :-)
Ale mniejsza z tym, nie chodzi o to, że światło UV sprawiało mu ból - jeśli możesz, obejrzyj jeszcze raz. On spojrzał na słońce i cofnął głowę.
Jeśli to nie było zamierzone, to zła gra aktorska, bubel, bo moim zdaniem on ewidentnie pokazał tym ruchem, że wie, co mu grozi i decyduje się nie iść dalej...
chy ba do konca nie zrozumiales poczatkowo zarazeni wykazuja oznakiinteligenci a potem sie uwsteczniaja
Możliwe, że źle zrozumiałam, dla mnie stwierdzenie, że początkowo wykazywali inteligencję, a teraz już nie, odnosiło się do grupy w okresie czasu (w sensie - na początku byli jeszcze inteligentni, a teraz to juz całkiem tępaki), a nie w stosunku do jednostki. Zresztą, gdyby to drugie stwierdzenie było prawdziwe, oznaczałoby to, że ten mutant był całkiem "świeży" - jak więc przetrwał dłużej niż inni w stanie przed mutacją i czemu nie kontaktował się przedtem z Neville'em?
Jestem przekonany, ze powstanie director's cut (wersja reżyserska), ona wyjaśni trochę elementów fabuły i będzie dłuższa o kilka minut :D Ciekaw jestem czy będzie inne zakończenie.
A co do tematu to najbardziej przekonująca jest wersja nr 3. Ze Neville zastawił wcześniej pułapkę lecz oni przenieśli manekina jako przynętę. Ale przecież Neville zastawiał pułapki aby złapać zmutowanych ludzi do badan, nie zabijajac ich. Czyli w każdej pułapce musiał być czarny materiał chroniący przed promieniami słonecznymi. A przy manekinie go nie było... Wiec tak naprawdę nie wiemy czy Neville zastawił ta pułapkę czy Mutanty ;) Mam nadzieje, ze ta kwestia wyjaśni sie w Director's Cut.(tak jak np. było z 1408. Wersja kinowa była "uboższa" niż wersja reżyserka i inne zakończenie było. No i w reżyserskiej zostało wyjaśnionych więcej faktów, ogólnie filmik polecam xD)
Gdy Neville zauważył manekina, to on poruszył głową!(ta scena kiedy kamera ustawiona jest jeszcze w samochodzie i Neville przez chwile patrzy sie na manekina) Jeśli macie na dysku lub płycie ten film to sprawdźcie czy sie nie mylę. Ale mogla to byc w pewnym rodzaju schiza, przewidzenie Nevilla. W jednej ze scen kiedy Neville pierwszy raz wspomina swoja rodzinę, albo drugi :P. Scena w samochodzie, kiedy słuchają radia jak wypowiada sie prezydent. Końcowa scena to atak mutantów na szyby samochodu i zostawienie śladów krwi, po tej scenie Neville sie obudził. W następnym wspomnieniu kiedy Neville z rodzina dojechał na miejsce to na szybie samochodu nie było już krwi! Byc może to nie dopatrzenie twórców, ale w tak drogiej produkcji myślę, ze rzadko zdarzają sie błędy. Możliwe, ze to było tak jak z głową manekina, schiza :|. Przez 3 lata odosobnienia można zwariować. Ponadto mutanci byli silni wiec na pewno zbiliby szybę, ponadto nie byli Zombie, wiec nie zostawiali śladów krwi, no chyba, ze sobie pojedli xD
Pozdrawiam!
Manekin odwrócił głowę. Już sam chciałem o tym napisać, bom trochę się zaszokował gdy to zobaczyłem xDD Myślę jednak że to był schiz Nevilla. Mutanty przecież nie skonstruowałyby mechanizmu ruszającego głową manekina ^^
haha co do sceny z manekinem poruszającym głową to ja się tak wczułem w film, że nie wiedziałem czy to on ma schizy czy ja xD
słuszna uwaga odnośnie materiału :) czyli prosta odpowiedź to mutanty założyły tą pułapkę, bo Nevillowi potrzebne były tylko żywe mutanty do banań :)
<zaciera rączki na część drugą> :]
nadmieniłeś o 1408 mam ten film i słyszałem że dobry, ale jeszcze go nie zdążyłem oglądnąć, ale skoro wersja reżyserska tak się różni to którą polecasz zobaczyć najpierw??
ps.można tu wysyłać wiadomości do użytkowników? jak?
Nikomu nie przeszkadza, że te mutanto-zombiaki są tak badziewnie zrobione i odstają od reszty?? Dla mnie pociągnęły film na dno.
"Ale przecież Neville zastawiał pułapki aby złapać zmutowanych ludzi do badan, nie zabijajac ich. Czyli w każdej pułapce musiał być czarny materiał chroniący przed promieniami słonecznymi. A przy manekinie go nie było... "
Skoro potrafią przenieść manekin, to dlaczego nie czarnej płachty? Gdyby ją zostawili, to od razu skojarzyłby ze swoją pułapką...i dupa :)