PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217801}

Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 487 tys. ocen
7,5 10 1 487161
5,9 60 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

Nawet taki słaby horror a ja i tak boję się ciemności ;D

ocenił(a) film na 5
Antatolak

Taki z tego horror jak ze mnie baletnica.

Kajzer857

Zgodnie z definicją horroru zombie wampiry i inne istoty nie występujące normalnie(na co dzień) podpadają pod fantastykę a horror to jeden z gatunków tejże fantastyki czyli jednak horror.

ocenił(a) film na 5
szarit

Dobrze, to może sprecyzuję. Jeśli traktować ten film w ramach horroru, to jest to horror nad wyraz cienki. Celem tego typu filmu jest głównie wywołanie u odbiorcy uczucia strachu, niepokoju etc., czyż nie? Nagłe ataki mutantów w 'Jestem legendą', które można policzyć na palcach jednej ręki to niestety zbyt mało, żeby wzbudzić takie uczucia we mnie. I myślę, że nie tylko ja tak ten film odebrałem.

Kajzer857

Oczywiście że jest dużo kiepskich horrorów z tym że te które 20 -30 lat temu straszyły dzisiaj nie robią wrażenia na nikim,znak czasów i tyle.A tak serio to chyba nawet nie pamiętam kiedy wystraszyłam się na jakimś filmie(mam to był obcy decydujące starcie w kinie w 1986 roku czyli jako dzieciak,teraz oglądam ten film dla czystej przyjemności).A sama powieść "Jestem legendą"o ile dobrze pamiętam podpadała pod sf-horror a nie typowy horror,biorąc pod uwagę datę powstania to był horror w tamtych latach(początek lat 50 zeszłego wieku).Co do filmu ma wady każdy kto przeczytał książkę je widzi.

ocenił(a) film na 5
szarit

Przyznam się szczerze, ze nie czytałem książki Mathesona, więc moje spojrzenie na film mogłoby odmienne od obecnego. I zgadzam się, że stare horrory, chociaż bardzo klimatyczne, w większości przypadków nie przerażą dzisiejszego odbiorcy. Jednakże 'I Am Legend' to film z 2007 roku, trudno mówić o jakiejś przestarzałości. I jestem pewien, że można byłoby z tego filmu zrobić mocny horror, lecz twórcy nie poszli w tą stronę.

Kajzer857

No właśnie twórcy jestem legendą chcieli zrobić ekranizację powieści z lekkimi modyfikacjami wyszło tak średnio dla mnie 6/10 ale gdybym nie przeczytała wcześniej książki to moja ocena za film byłaby jednak nieco wyższa.Przyznam że nie rozumiem niektórych zmian:np. w książce były wampiry w filmie zrobili zombie-mutanty o tym że książka jest dużo bardziej ponura i gorzka niż film niema chyba sensu pisać to trzeba przeczytać.Flm jest taki "letni" to chyba najlepsze określenie go choć Will się starał no ale ze scenarzystami wygrać nie mógł.

ocenił(a) film na 9
Antatolak

hehe, nie jest to może horror, ale od kiedy go obejrzałam boję się wchodzić sama do ciemniej piwnicy ;)

lateefa

:)