Jobs

jOBS
2013
6,1 51 tys. ocen
6,1 10 1 51110
4,7 26 krytyków
Jobs
powrót do forum filmu Jobs

Słabo

ocenił(a) film na 10

Dużo nieścisłości, dużo pominiętych fragmentów. Nie umywa się do książki Isaacsona jednakże poruszające są rozmowy Woza z Jobsem.

mattonit

Miałem nadzieję na porządnie odwzorowany wątek "pirackiej" przygody podczas tworzenia Macintosha, chociaż jedną scenę kłótni z Joann Hoffman i symboliczne napomknięcie o życzeniach urodzinowych dla Steva od Jego "piratów", a tu tylko raz mignęła w kadrze flaga piracka, z okiem przysłoniętym jabłkiem, o której symbolice i tak pewnie nikt nie wie - szkoda bo to była moja ulubiona anegdota z książki...

ocenił(a) film na 5
jacquesct

To jest ta sytuacja kiedy zespół Lisa'y zaczął walczyć z zespołem Macintosha?
Fajna była też sytuacja, kiedy zmienili parking dla niepełnosprawnych i napisali, że to parking Jobsa :D
Ogólnie baaardzo dużo jest pominięte w stosunku do książki. A co do flagi to przyznam szczerze, że nie zwróciłem uwagi i nie widziałem jej w kinie. Jak wycieknie do internetu to obejrzę jeszcze raz na spokojnie.

114011

Dokładnie ta. Ja również z pewnością obejrzę jeszcze raz. Sam film moim zdaniem robi się znacznie ciekawszy w drugiej połowie. Naprawdę żałuję, że rywalizacja z zespołem Lisy i swego rodzaju poczucie wyższości zespołu Macintosha nad resztą pracowników wpajana przez Steva, w żaden sposób się nie pojawia. Długo można licytować się na temat fragmentów książki, które mogłyby znaleźć się w filmie, dlatego jedyną receptą na niedosyt jest przeczytanie biografii ponownie - ja już sięgam ponownie po książkę ;-)

ocenił(a) film na 4
jacquesct

a oglądaliscie pirates of silicon valley ?

ocenił(a) film na 6
jacquesct

spoko będzie film o Jobsie oparty konkretnie na tej ksiązce, która bardzo mi się podobała :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
mattonit

A co do nieścisłości: przecież to nie był film dokumentalny.