Mam pytanie, mianowicie czy ten film był kiedykolwiek emitowany w polskiej telewizji? Po przeczytaniu recenzji, oraz kilku komentarzy wnioskuję, że jest to pierwszorzędny dramat wojenny, a raczej antywojenny, także bardzo mnie zainteresował. Istnieje jakaś szansa obejrzenia go bez ściągania z internetu?
Szanse raczej nikłe, chociaż rok temu zdarzył się "cud". Otóż telewizja Ale Kino wyemitowała rok temu w kwietniu podajże ten film ale teraz już go nie powtarzają. Szanse na zobaczenie go na innej stacji lub na wydanie go na DVD są mikroskopijne.
W końcu się skusiłem i zdobyłem film sprawdzoną metodą, czyli ściągając z internetu ;) Co do samego filmu... Po obejrzeniu czułem się jakby ktoś mi młotkiem w głowę przysadził, jest przygnębiający, smutny, oraz, to co najbardziej w nim porusza, tragicznie realistyczny. Śmiało stwierdzam, że króluje na liście arcydzieł niedocenianych, a w porównaniu do innych filmów tego typu, zrealizowany został za niemalże śmieszne pieniądze, mimo tego powstał mistrzowski obraz ludzkiego cierpienia i okrucieństwa wojny. Podzielam zdanie innych forumowiczów - ci, którzy się przymierzają go obejrzeć, powinni się na niego przygotować (cóż, ja jestem wrażliwcem na filmach, może dlatego tak na mnie wpłynął). Istna tortura dla umysłu, ale film zasługuje na najwyższe uznanie, bo jest wzorowym przykładem surowego, brutalnego manifestu antywojennego, ma za zadanie ukazać okrucieństwo wojny i sprawdza się w tym doskonale. Jeśli wytrwam, postaram się też o przeczytanie książki. Polecam wytrwałym! 10/10