PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6612}

Johnny poszedł na wojnę

Johnny Got His Gun
1971
8,0 8,4 tys. ocen
8,0 10 1 8362
7,5 11 krytyków
Johnny poszedł na wojnę
powrót do forum filmu Johnny poszedł na wojnę

Rzadko zdarza mi sie oceniac film tylko za przeslanie pomijajac gre aktorska, pomysl na scenariusz czy rezyserie. Ten film oceniam wysoko bo porusza problem rzeke, problem ktory gnebi nas od zawsze. Co sie dzieje w mozgu czlowieka potrzymywanego sztucznie przy zyciu. Czy takie zycie wegetatywne niesie ze soba odczucia, uczucia osoby poszkodowanej? Tutaj ten problem zostal klarownie przedstawiony, ale czy tak jest naprawde? No i problem eutanazji. Ja wciaz mam niezdecydowane zdanie odnosnie odlaczannia od aparatury. Miec wyrzuty sumienia ze pozbawilo sie kogos zycia czy miec wyrzuty sumienia ze osoba pozostaje ciagle w cierpieniu. Problem, no nie? Ciekawe, ale niewiele jest osob zycia publicznego, autorytetow moralnych, ktore sa zdecydowanie za eutanazja. Od tego sa stowarzyszenia, grupy ludzi ktorzy firmuja sie nazwiskami ale tak naprawde chowaja sie pod plaszczem ugrupowan. Problem moralno-prawny, niewatpliwie. Film jest niecodzienny, naprawde wzruszajacy i pelen rozpaczy. Urzekla mnie scena z pielegniarka, po prostu aniol...ale czy aniol zycia czy smierci? Film warty obejrzenia, idealny dla refleksji nad sensem zycia.

ocenił(a) film na 10
dabram17

Bardzo zaciekawiła mnie twoja wypowiedź i jakkolwiek jest chyba oczywistym, że ów film porusza wiele ważnych kwestii to pytanie: „Co sie dzieje w mózgu człowieka podtrzymywanego sztucznie przy życiu” chyba nie jest tu najważniejsze. Jest to narzędzie służące do pokazania człowieka jako istoty bezradnej, nie będącej w stanie udźwignąć ciężaru życia, a nawet poprosić o pomoc. Oczywiście w filmie są poruszone inne problemy jak np. bezsens posyłania młodych ludzi na wojnę, pewną śmierć oraz problem eutanazji, ale wydaje mi się, że warto spojrzeć na ten film jeszcze bardziej uniwersalnie… ale to tylko moja skromna opinia. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
dabram17

Absolutnie się zgadzam.
Jest to chyba jedyny film, który mimo iż lekko kuleje od strony technicznej, jest bardzo "dosadny" i zapada głęboko w pamięć :)
A do ilu przemyśleń skłania...

ocenił(a) film na 9
crushyna

W jaki sposób film kulej od strony technicznej?

ocenił(a) film na 9
David_Ames

*kuleje

ocenił(a) film na 10
dabram17

hmm...

ocenił(a) film na 10
nikopol666

Gdzie można obejrzeć ten film online? Albo, jeśli nie da rady, to gdzie można go ściągnąć?

ocenił(a) film na 8
oallaa13

tu można go obejrzeć:
http://www.seans24.pl/film,12502,johnny-poszedl-na-wojne---johnny-got-his-gun--1 971---napisy-pl-

ocenił(a) film na 9
dabram17

Film bardzo przytłaczający i naprawdę dający do myślenia (jeden z niewielu). Po obejrzeniu człowiek się cieszy, że ma szczęście być sobą i najgorsze problemy wydają się błache choć przez chwile. Ja dotarłem do tego filmu oglądając kiedyś teledysk "Metallica - One".