Dużo w tym prawdy. Choć gdyby ten o Gierku leżał bliżej prawdy, był rzetelnie przygotowany i opierał się także o te mniej wygodne dla tej postaci fakty, to i taki film oglądałoby się dobrze ;) Zamiast tego otrzymaliśmy niestety pustą laurkę.
Jasna sprawa, dlatego też pisałem o tych moich oczekiwaniach bycia bliskim prawdy i rzetelnych przygotowaniach. Nikt w końcu nie jest czarno-biały, a wystawianie takich laurek jest po prostu pożałowania godne ;P
A tego filmu o Jędrusik, to akurat nie widziałem. Aż taka propagandówka, powiadasz?
Mnostwo wydarzen ktore maja miejsce w filmie sie nie wydarzylo jest jedna postac zmyslona tylko do filmu ktora jest wazna osobowoscia w życiu Jedrusik ale tylko w filmie . Niektore sytuacje ktore miały miejsce w prawdziwym życiu były nie do końca prawdziwe. Jednak w porównaniu z Gierkiem to wyszedł troche lepiej ale sama Dębska wcieliła sie w Jedrusik rewelacyjnie chyba zadna inna polska aktorka by tak nie zagrala jak Dębska.
Masz na myśli tego Lucka, granego przez Zalewa? Kurczę, jeśli tak, to była taka postać w życiu Kaliny. Swojego czasu bardzo się interesowałem jej osobą i popularnymi skandalami jakie wokół jej osoby wyrastały. Niemniej dziękuję Ci bardzo za opinię, film nadrobię, a o samej kreacji Dębskiej też głównie słyszałem same superlatywy ;)