7,4 6,5 tys. ocen
7,4 10 1 6535
7,6 15 krytyków
Jowita
powrót do forum filmu Jowita

Świetny film, wciąga, porusza i czasami wkurza. Genialny Cybulski mimo, że nie dostał roli do popisania się, ale i tak świetna scena w jego łazience z Olbrychskim. I najlepsze zdanie z filmu "Życie to olimpiada"

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

Swojej Jowity... swojej Izabeli Łęckiej...
eh... zakochać się, i jej nie odnaleźć... coś strasznego, ale prawie każdy z nas przez to przechodził... dobrze, że Marek się przynajmniej dowiedział... już na dnie...

ocenił(a) film na 7
spiwi

Przecież Agnieszka to Jowita, wygadała się sama w jego mieszkaniu wspominając o kopcach [scena z gryzieniem palca].

spiwi

ta, tylko znajdźcie mi Wokulskiego, albo przynajmniej Obłomowa

ocenił(a) film na 8
Justyna_0288

Właśnie najpiękniejsze i zarazem najbardziej tragiczne w kobiecie takiej jak Jowita czy Łęcka jest to, że ten Wokulski nigdy nie będzie miał jej blisko. Jeżeli jesteś Izabelą nie możesz mieć Wokulskiego

Charlie_M_

nie zgadzam sie
najpiękniejsze?
Łęcka nikogo nie może mieć blisko, ani Wokulskiego ani Kowalskiego , bo dla niej to mezalians, mężczyźni o czerwonych dłoniach, płótno w kieszeni ,wiec ogólnie taka kobita jak ona ,to dno, nie idealizowałabym ją tak
wiec ja nie chce być izabelą więc mogę mieć Wokulskiego

ocenił(a) film na 9
Justyna_0288

właśnie, właśnie- Łęcka to antyideał kobiety, a Wokulski, hm, to był jednak gość... w każdym razie Lalka jest wielka.

ocenił(a) film na 8
Justyna_0288

Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Łęcka może być z kimś ze swoich sfer. A czy najpiękniejsze? może i taka hiperbola, ale przecież ludzie pociągają nas takimi jakimi są... i najdziwniejsze, że u takich kobiet pociąga nas to co nie powinno. Dlaczego? Gdybyśmy to wiedzieli pewnie by nas nie zachwycało.

W każdym bądź razie lalka jest wielka :)

Charlie_M_

może być z kimś ze swoich sfer? oczywiście ,to była jedyna możliwość , ale ją ciągle odrzucała,
przecież ona sama była całkiem biedna, nie chciała być z biedakiem jak Wokulski , a u wyższych sfer nie miała szans i tak źle i tak nie dobrze, co w takich kobietach może pociągać ? chyba tylko niedostępność, wow

ocenił(a) film na 8
Justyna_0288

Na początku chciałem Cię przeprosić za rodzaj męski :) a teraz odpowiadam, że sam nie wiem co facetów pociąga w takich kobietach... to tak jak u kobiet, których często pociągają tzw. "zimni dranie" ;)

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

"bo życie to taka cholerna olimpiada, toczy się w nim walka w różnych konkurencjach i dąży się do zwycięstwa chociażby przeciwko sobie. trzeba tylko obrać pewne zasady i walczyć zgodnie z nimi"

ocenił(a) film na 8
sten44

Dla ścisłości kwestię tą wypowiada Arens w scenie kiedy spotkał się z Heleną, gdy ta malowała mieszkanie.
Pierwowzór:
"Życie jest jakąś cholerną olimpiadą. Toczy się w nim walkę w różnych konkurencjach, ale wszędzie trzeba się trzymać jakichś swoich zasad. Zdobywać się wbrew wszystkiemu, a czasem nawet pozornie wbrew sensowi, na piekielny wysiłek. Po to, żeby zwyciężyć." (Disneyland, Stanisław Dygat, s.109-110, wyd. PIW 1965 Warszawa)

filipmosz

"Jowita" bardzo mile mnie zaskoczyła tak moze 8/10