świetny materiał o 3RUN. Polecam ten film szczególnie osobą, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z Parkour. Sebastien Fucan pokaże wam jak trenowac PK, żeby nie zrobić sobie krzywdy oraz z akim podejściem mentalnym podejśc do tego sportu. Osobiście po obejżeniu Jump london Jump Britain zacząłem ćwiczyć FR, teraz mija już pół roku od tego czasu;-) Polecam Wam także kilka materiałów z życia Bruca Lee, poniweaż filozofia tego sportu jest głęboku zakorzeniona w sztukach walk wschodu.
Dobrze prawisz o filozofii ;) Ale Freerunning, a Parkour to NIE TO SAMO ! Le Parkour, którego ojcem jest David Belle polega na najprostszym, najszybszym i najskuteczniejszym pokonywaniu przeszkód. Natomiast Freerunning, który wynalazł Sebastien Fucan polega na pokonywaniu przeszkód jak najfajniej ( różne akrobacje itp. ).
Racja racja, ale Free Run i Parkour nie różnią się aż tak bardzo. W Parkour można zauważyć podobieństwo do sztuk walk, mam na myśli godziny spędzone nad doskonaleniem techniki, szybkości, precyzji, itp. Wzmacnianie właśnego ciała, popasowywanie się do przeszkud i pokonywanie ich-tak jak w życiu:). Free Run natomiast oznacza ekspresję myśli. Zjednoczenie ciała z duszą...ukazanie tego co nie widoczne. Wiesz, ćwicząc FR to nie znaczy robić Frontflipy, webstery, arial'e i inne akrobacje. Są to "dodatki", które dopiero od niedawna stay się pwoszechne. Free Run to pełna swoboda, co mi się bardzo podoba .
Free Run dla każdego może być czymś innym, bo każdy ma swój punkt widzenia na świat. ten sposób myślenia możesz ukazać poprzez ruch. To jest czysta esensja FR w wykonaniu Foucan'a:) http://www.youtube.com/watch?v=O0eQKjZyJas
a to improwizacja David'a Belle http://www.youtube.com/watch?v=x98jCBnWO8w
mam nadzieję, ze rozumiesz o co mi chodzi:D
Pozdro Danon
Hehe wiem o tym, że to podobne, tak jak podobna jest nożna halowa i nożna na wymiarowym :D Ale jednak nie chcę tego nazywać tak samo :D Sam trenuję Parkour i Freerunning :D Miesiąc same sprinty, a od 3 dni ogarniam przeskoki :D Umiem już roll, tigera ( na razie w powietrze ), monkey, speed i lazy :D Mój wzór to David Belle ;] Yooo
Mimo wszystko bardziej mi to wszystko rozjaśniłeś. Ale tak se myśle ... bo Sebastien stworzył free run odłączając go od parkouru, czyli to oznacza, zę wszystko co jest we free runie było albo nadal jest w parkourze ? Wszystko się zaczęło od obejrzenia 13 dzielnicy i Yamakasi oraz poznania innych latających ludzi z mojego miasta :D Pozdro
Z tego co wiem to na początku nie byo podziału na FR i PK, dopiero potem jak te sporty zaczęły nabierać obecnego kształtu powstały dwie koncepcje David'a Belle i Foucan'a.
Ostatnio oglądałem wywiad z Belle i Foucan'em. Obydwoj się zgadzali, że ich założenia nie do końca sa realizowane, a obecny wygląd PK/FR porównali do małej kulki, którą zrzicili z szczytu góry. Mówili, że mają wrażenie, ze wywołali tym lawinę, której nawet oni nie mogą zatrzymać. Tzn, że chcieliby wporwadzić kilka własnych pomysłów, ale machina ruszyła swoim torem.
Osobiście nie polecam ci filmu Yamakasi, bo Foucan i Belle odrzuclil propozyjce zagrania w tym filmie, bo właśnie nie zawarto przesłania tego sportu. Z resztą na YT jest wiele fajnych filmików PK. Jest ekipa Storm free Run, 3RUNTube, itp. Fajni goście, którzy znają się na rzeczy i mają niezłe tutoruale:)
Polecam ci także film z mojego kanału YT o Bruce Lee:D http://www.youtube.com/watch?v=FfQDpBH_nP4
Po przeczytaniu większej ilości materiałów dotyczących obu stwierdzam, że to jest to samo ;] Sebastiena zaczęli krytykować tylko za to bo dodał salta do swojego parkoura .. i tak zaczęła się wojna, że to nie parkour .. a nazwę freerunning nadali inni ludzie, a nie sebastien. Sebastien od początku nazywał to co robi parkourem... To jest bezsensowne podgryzanie sobie dupek xD Przecież Freerunning to angielskie tłumaczenie słów Le Parkour ....