PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=241196}

Kamienny krąg

Le Concile de Pierre
2006
5,3 801  ocen
5,3 10 1 801
Kamienny krąg
powrót do forum filmu Kamienny krąg

juz ktos ten film
może podzieli sie wrazeniami

reven1

Widziałem z miesiąc temu, choć ledwo dotrwałem do końca. Miałem wrażenie, że po raz kolejny oglądam inne "dzieło" francuskiego kina: "Purpurowe Rzeki 2", z tymże że ten jest chyba jeszcze gorszy.(pózniej dowiedziałem sie , że pośrednio łączy te filmy nazwisko pisarza Jeana-Christophe?a Grangé).
Tam mieliśmy latających mnichów na amfetaminie, tu jest za to atakujący znienacka nietoperz-widmo.
O fabule nie ma co pisać, jakaś kretyńska historia chłopca i opiekującej sie nim samotnej kobiety, których ścigają dawni znajomi rodziców kobiety (obecnie członkowie sekty, mający uzyskać dzięku chłopakowi nieśmiertelność), wspomniany wyżej nietoperz i na koniec jescze jedno przerośniete zwierzę (Nie pamiętam już, czy był to wilk czy niedzwiedź, w każdym razie wystarczyło go potraktować kozikiem domowej roboty).
Wspomaga ich za to rdzenna ludność Mongolii i wywiad rosyjski :)(nie ma jak polityczna poprawność)
Aktorzy też wypadli bardzo słabo (miotająca się jak wariatka Bellucci i wyraźnie nie w formie Deneuve).

W mojej osobistej skali 1-6 zero absolutne

radeks_27

Mała poprawka..

Właśnie sobie przypomniałem, że to chyba jednak nie był nietoperz-widmo a orzeł-widmo...

reven1

Właściwie to podzielam zdanie mojego przedmówcy, choć ja byłbym skłonny ocenić ten film odrobinę wyżej. Przede wszystkim początek filmu, gdy nie wiadomo, o co chodzi może zainteresować, potem jest coraz gorzej. No i jest Monica, która mimo, iż się nieco postarzała nadal jest prześliczna. Mi ten film bardzo mocno kojarzył się z podobnym obrazem p.t. "Biały Labirynt" z 1997 roku. Tamten film o zbliżonej treści również zaczyna się w miarę interesująco, ale im dłużej trwa tym bardziej staje się groteskowy i nudny. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
mjr_Slotwina

Dzięki a już miałem oglądać tą kopę ...

ocenił(a) film na 5
reven1

Film nawet dobry, można oglądnąć jak nie ma co innego, ale Purpurowe rzeki dużo lepsze są

ocenił(a) film na 4
reven1

wg mnie film całkowicie do dupy, kijowa fabuła

reven1

Widać film jest wyjątkowo nieudolną adaptacją świetnej powieści (sądząc po przytoczonej przez was fabule). Szkoda, bo mogło być dzieło. W dodatku drażnią mnie te pozmienia nazwiska! Główna bohaterka to Diana Thiberge a nie jakaś Laura Siprien...

ocenił(a) film na 6
reven1

średni, miałki, temat rozmydlony - choć nie ukrywam, bohaterka ma ładne piersi