Ja już zglupiałam, a może nie pamiętam. W kapitan marvel mamy rok 1995. Skąd tam znalazł się tesserakt? Skoro w kapitanie Ameryce w roku 2000 którymś (już nie pamiętam) wyławiaja Kapitana z tesseractem... Może mi ktoś to poukładać logicznie?
Tesseract wyławia młody Howard Stark jakoś po zakończeniu II wojny światowej. Nie znajdują wtedy Kapitana. Stark poświęca lata na badania Tesseractu, później pojawia się projekt Pegasus, przy którym pracowała Mar-Vell.
W sumie to w tesseract przewija się przez wiele filmów a ostatecznie Loki chyba go ukradł( ponownie?) i dalsze losy po Endgame nie znane. Obecnie chyba najgorsze filmy marvela to Cap.Marvel i Endgame. Jeśli tak chcieli zakończyć to bardzo kiepsko to wyglądało.
Po Endgame nie ma już kamieni, no i to, że Loki zwiał z Tesseractem nie zmienia chronologii, bo to nie wpływa na to, co już się wydarzyło. Jak dla mnie najsłabszy film to Ant-Man and the Wasp.
Nie zmienia chronologii lecz tworzy rozgałęzienie :) Możliwe że był to wstęp do serialu o Lokim.