PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=726490}

Kapitan Marvel

Captain Marvel
2019
6,7 112 tys. ocen
6,7 10 1 112285
6,2 57 krytyków
Kapitan Marvel
powrót do forum filmu Kapitan Marvel

Mnie jedno zastanawia. Fury z Danvers ustalili, że Teserakt zostaje na Ziemi. Ok. Mija kilkanaście lat i pojawiają się kolejni (po Skrullach i Kree) kosmici, którzy dodatkowo im ten Tesserakt kradną (patrz scena początkowa z Avengers z 2012). Dlaczego Fury już wtedy jej nie wezwał?

I tak wiem, że teoretycznie studio w ogóle nie planowało wtedy robić o niej filmu itp. jednak technicznie nic to nie zmienia. Bo nadal zostaje konieczność fabularnego wytłumaczenia tego zgrzytu. No bo skoro miał Fury pilnować Teserakt, a Loki go mu zapierniczył, w dodatku nasyłając na Ziemię konkretną armię "złolów" to jak dla mnie to jak nic nadawało, by już wtedy ją wezwać.

I tak mnie intryguje jak fabularnie to wytłumaczą

Przytoczę tutaj słowa Kevina Feige:
"Po pierwsze – ona mówi mu, żeby wzywał ją w razie poważnych sytuacji awaryjnych. Po drugie – skąd wiesz, że nie wezwał jej wcześniej? Skąd mamy wiedzieć, że wcześniej nie użył pagera? Nie widzieliśmy, żeby go wcześniej używał, ale to nie oznacza, że ta sytuacja nie miała miejsca."

Zaś moje osobiste przemyślenia są takie, że Fury miał już wtedy dobrze zorganizowany tzw. Avengers Initiative. Nie po to przez tyle lat pracował nad tym programem aby z niego wpierw nie skorzystać.