Trochę nie rozumiem tego nazewnictwa. Obecnie w kinie mamy film na temat "Kapitan Marvel". Cały czas myślałem, że to Pani Marvel. Teraz po przeczytaniu info o niej z różnych źródeł i obejrzeniu filmu w kinie, można dojść do wniosku, że to jakby dwie różne postacie. Tymczasem to ta sama postać. Dlatego bardzo mnie zdziwiło, że ona ma taki strój. Mówię sobie, o co chodzi?! Pamiętam ją jak grała epizodyczny odcinek w X-menach animowanych. Skąd przydomek Kapitan?
Co do filmu to według mnie wyszedł dość średnio. Może własnie dlatego, że myślałem o niej, jak o zupełnie innej bohaterce? Ta Marvel, która znam i pojawia się w uniwersum ma zupełnie inne moce. Oczywiście wiem, że filmy Marvela nie trzymają się komiksów na 100%, ale skoro Stan Lee nadzorował filmy o różnych bohaterach, to jak to możliwe, że większość z nich ma zupełnie inną historię i wygląd? Scrolle w uniwersum fantastycznej czwórki nie są dobrzy : ) Po drugie, jak ona może latać w kosmosie bez tlenu. Były sceny gdzie ma maskę, po czym potem już jej nie ma? Pomijam już czarnego Nicka Fury, ale spoko. Reżyserowie chcieli być poprawnie politycznie, a Stan Lee się zgodził na taką nadinterpretację. Tak samo jak w Iron Manie nie uświadczyliśmy niczego z jego głównego wroga - Mandaryna. Został łysym Terrorystą. Dlatego uważam, ze film nie spełnił moich oczekiwań. Zdecydowanie za mało akcji, przekombinowany scenariusz i do przewidzenia sceny. Ogólnie 6/10 za inną bohaterkę niż w rzeczywistości miała być i grę aktorską.
Skoro jest w komiksach Kapitan Marvel to dlaczego tu ma być inaczej? Ms Marvel to jakby druga forma Carol pozniej w komiksach. Po prostu Kapitan, to też moze sie kojarzyć z jej wojskowym rodowodem jako pilot. Jak ma inne moce? Ty na pewno mówisz o Carol a nie o Jean Grey? Skrulle anie Scrolle, i oni są w całym uniwersum Marvela. Może latać tak jak Superman, ona jest tak potężna. W komiksach Fury jest i biały i czarny, to bez różnicy. To origin story, poczekajmy do jej akcji w Endgame.
Z tego co wiem Carol Danvers używała przydomku Ms.Marvel gdy jeszcze tytuł Captain Marvel był "okupowany" przez oryginał czyli Mar-Vell'a.
Więc nie była to jej cytując: "druga forma".
Nie chodzi o to, że jest inaczej, ale chodzi o brak spójności postaci. Skoro filmy są na bazie komiksów, to czemu są tak duże nieścisłości w nazewnictwie? Albo Pani Marvell, albo Kapitan Marvell. Potem właśnie rodzą się takie pytania i zagwozdki. Nie wiem czemu ma to służyć, ale to błąd w scenariuszu. Ma podobne moce co Superman, ale nie pamiętam, żeby ciskała w innych mocą z rdzenia napędu nadświetlnego. Potem wychodzą animacje, filmy, które kreują postacie z uniwersum Marvella na kogoś innego. Człowiek się gubi. Co do Scrulli, to też są błędy. Co uniwersum to inne nastawienie postaci? : ) Potem przychodzi Avangers, gdzie skupiają się wszyscy bohaterowie i znów zmiany. Ogólnie nie ogarniam tego wszystkiego.
Z wiki można doczytać, że miała swój epizod z Rogue z uniwersum x-menów. Co się zgadza, dzięki temu ona zyskała jej moce. Oczywiście w Avangers tego nie opowiedzą i nawet jeśli wyszła by druga część z Panią Marvell, to też zapewne byłoby to zmienione.
W samych komiksach milion razy zmieniają historie postaci, moce, wątki. Ja się już przyzwyczaiłem
Obecna Kapitan Marvel aka Carol Danvers to wersja postaci z 2012 roku, czyli dzieciak, jak na komiksy. Wybrali co nie co z jej historii, paręrzeczy zmienili i masz Danvrs z MCU. Tu masz jej komiksowy życiorys:
https://marvel.fandom.com/pl/wiki/Carol_Danvers_(Ziemia-616)