To jak to z tą nazwa T.A.R.C.Z.A.? W pierwszym Iron Manie Agent Coulson używał pełnej nazwy i mówi, że pracują nad tym i dopiero na koniec filmu pojawia się nazwa T.A.R.C.Z.A., a w Kapitan Marvel, której akcja rozgrywa się w 95 roku od razu używa nazwy T.A.R.C.Z.A (S.H.I.E.L.D). Pewnie się czepiam, ale jakoś rzuciło mi się to w oczy ;)
I jeszcze pytanie odnośnie Tesseraktu, a dokładnie chodzi mi o jego drogę, którą przebył przez wszystkie filmy Marvela. Albo czegoś nie zauważyłem albo coś pomyliłem, albo mam wrażenie, że on sobie dziwnie krąży przez te wszystkie filmy.
Będę wdzięczny za odpowiedzi :)
Shumitu w odpowiedzi na post: MegaMaro | 2 dni temu
Dobra, no to po kolei...
1942 - RedSkull szuka skarbu, którym okazuje się Tesseract. Znajduje go w Tønsberg, dalej używa go w swoich badaniach jako broń.
1945 - walka z Kapitanem, scena w samolocie, w której space stone przenosi RedSkulla na Vormir, kapitan wpada razem ze samolotem i tesseractem do oceanu.
W tym czasie trwają poszukiwania Steve'a, Howard Stark nie odnajduje go, ale za to odnajduje tesseract, zaczyna przeprowadzać na nim badania, co w pewnym stopniu przyczynia się do odkrycia nowego pierwiastka, o którym dowiadujemy się z Iron Mana 2.
W 1949 SSR zmienia się oficjalnie w Tarczę, z inicjatywy Howarda, Peggy i Chestera Phillipsa.
Teraz następuje czas trwania projektu P.E.G.A.S.U.S., mamy wszystkie wydarzenia z Kapitan Marvel, po których prawdopodobnie wznowiono badanie tesseractu w ramach ww. programu.
W 1991 Starkowie zostają zabici przez Zimowego Żołnierza.
Następnie mamy okres wydarzeń z pierwszej części Thora, tu nie jestem w stanie podać dokładnego roku, a przynajmniej takowej daty nie znalazłem. Furry zaprasza Selvika (będącego już pod wpływem Lokiego) do badań nad kostką, a co dalej to wszyscy wiemy.