6,7 128 tys. ocen
6,7 10 1 127666
5,1 21 krytyków
Kariera Nikosia Dyzmy
powrót do forum filmu Kariera Nikosia Dyzmy

Przeciez to swietna komedia wysmiwajaca polska sytuacje polityczna ostatnich lat. Nie wiem kto tu glosowal moze 12 letnie dzieci, ktore tego filmu nie zrozumialy bo dla mnie jest swietny i napewno nie zasluguje na tak mizerna ocene biorac pod uwage fakt ze wiekszosc filmow na filmwebie (takze gnioty) ma ocene powyzej 8.

____16

Uważam tak samo.Gdzie nie spojrzeć to pełno filmów "bez klimatu" takich jak Vinci,Fuks,itd ma oceny wyższe niż te klimatyczne,"swojskie" jak Nikoś właśnie,Chłopaki nie płaczą,Poranek Kojota,itd...

capcom

Jak dla mnie film średni, mogli go lepiej zrobic. Za lepszy film z satyrą na polską politykę uważam "Bajland".

____16

nie dziwię że ma niską ocenę. jest po prostu strasznie bladziawym naśladownictwem filmu z Wilhelmim. Pazura szczerze wkurza swoją manierą chłopka-roztropka na przemian z wygłupami rodem z 13 posterunku. ten gość nie ma nic nowego do zaproponowania. Żenua.
wszystkie motywy z pierwowzoru "Kariery" są niedograne i nieudacznie wypadają . przez film przewija się cała plejada aktorów, ale udział ich pozostawia tylko niesmak tego, jak się zeszmacili.
A te odniesienia do filmu Grabek i spółka robione po łepkach.
Gdy akcja siada (o ile kiedyś wstała?) to bohaterzy wymieniają głębokie myśli typu: k..., ch.... i wszystko kicha, napijmy się wódy, czasem dla odmiany mignie cycek szanownej pani Senator albo urządzi się orgię, niestety też bez składu i ładu. Ot tak - mięso rzucili, śmiejta się ludzie.
Po takim filmie człowiek zaczyna wątpić w polską komedię. Już lepiej kibicować polskim piłkarzom :P

ocenił(a) film na 8
____16

Mnie film się bardzo podobał! Pośmiałem się i o to właśnie chodzi. Ostatnio też miałem okazję obejrzeć film "Dublerzy", na który niecierpliwie czekałem, ale bardzo się na nim zawiodłem. Nikoś bije go w 100% :-). Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
____16

Ja film oceniłem na 5 bo wydaje mi się, że dwie rzeczy, które go ratują to humor w nim zawarty i kreacja Pazury.
Scenariusz średni, zdjęcia i muzyka średnie, w ogóle film średni i dwie rzeczy wyżej przezemnie wspomniane wyróżniają go z pośród innych polskich komedii.
Wydaje mi się, że po tym filmie nikt niczego wielkiego nie oczekiwał, nikt więc wyjątkowego obrazu nie dostanie, ale tak na piątkowy wieczór, odstresowywuje jak nic, a i pośmiać się można...
W hierarchi FILMWEBu 5 to "ok".
Tak więc film "OK".

michaki999

W porównianiu do serialu bardzo, bardzo słaby. Skok na kasę, nakręcony od tak, bez polotu, bez klimatu, wszystko w nim wypada blado. Nie potrzebnie nakręcony. Stąd ta niska ocena.

ocenił(a) film na 9
____16

Też mnie to zastanawia... Teksty - piękne! Po prostu śmiechu co niemiara;] Kreacja Pazury? Jedna z jego najlepszych. Film po prostu zabójczy, polecam każdemu. Śmieszy mnie, że słabe 'komedie' romantyczne maja oceny wyższe niż coś takiego. Film polecam każdemu, z zastrzeżeniem - trzeba mieć poczucie humoru, wtedy spędzicie miło czas!

ocenił(a) film na 8
____16

W pewnym sensie też mnie zdziwiła tak niska ocena (jak na standardy oceniania filmwebowców oczywiście), nie mówię, że to najlepszy polski film ever, ale do pewnego momentu naprawdę się śmiałam - dowcipy sytuacyjne bardzo trafione, poza tym obraz społeczno-polityczny - choć mocno przerysowany i karykaturalny - jednak dziwnie znajomy. Mimo że jak dla mnie trochę za dużo było w Nikosiu bardzo dosłownej i dosadnej erotyki, a podwórkowa łacina i alkoholowe dowcipy po jakimś czasie trochę nużyły - ogólnie wydaje mi się, że film całkiem udany - przynajmniej gdzieś do połowy. Potem śmiech już powoli znika z twarzy. No właśnie...
Czy Nikoś jest "lekki"? Z jednej strony każdy mógł znaleźć coś dla siebie - parodię rzeczywistości społecznej, klimat polskiej komedii,erotykę, Pazurę i Figurę. Ale z drugiej strony czegoś jednak brakuje. Może odrobiny więcej smaku?