Dwóch przyjaciół zabawia się kosztem naiwnej dziewczyny...
W drugiej odsłonie swych "opowieści moralnych", Rohmer zestawia męska skłonność do zachowań szowinistycznych z kobiecą przewrotnością. Przez godzinę obserwujemy bowiem zręcznie maskowany konflikt płci, przy czym "maskowanie" zachodzi głównie na poziomie przekazu: reżyser każe nam przyjąć perspektywę widzenia jednego z głównych bohaterów, nieśmiałego i uległego studenta. Jego bierna postawa budzi równy niesmak, jak buńczuczne zachowanie jego kolegi, zakompleksionego Don Juana, przywykłego do wyzyskiwania swych zdobyczy płci przeciwnej. Jest też tytułowa Suzanne, z pozoru dziewczyna łatwowierna, nieco roztrzepana, niektórzy określiliby ją jako "łatwą". Obraz powstawał jednak w czasach postępującej emancypacji kobiet, czego wyrazem jest zarówno niezależność finansowa Suzanne, jak i jej późniejszy "cichy triumf", którego znaczenie ukryte zostało w tytule filmu.
Rohmer opowiada o tym wszystkim w tonie beznamiętnym, stosując paradokumentalny styl, przy ascetycznej wręcz oszczędności środków. Wygrywa zarazem zręcznie niedopowiedzenia, prześlizguje nad szczenięcym cynizmem, wiernie oddaje stan ducha pozostającej jakby w "moralnym zawieszeniu" młodzieży. Czas płynie tutaj niepostrzeżenie, a życie tak naprawdę dopiero się zaczyna.
Ciężko jest znaleźć ten film nawet po angielsku!
Znalazłem tutaj, ale tłumaczenie jest średnie, żeby nie powiedzie do kitu... a wszak wiadomo, że rozbudowane dialogi u tego reżysera to podstawa filmu...
http://net.adjara.com/Movie/main?id=19122&q=SD&s=English
ciężko? na necie jest kilka róznych wersji w jakości HD, do wyboru do koloru, z napisami angielskimi
ja korzystam ze strony torrentking.eu, ściągłem wersję z frazą "mfcorrea" w nazwie pliku, rozmiar 2.86GB, posiada dwie ściezki dźwiękowe (rosyjska i francuska), oraz trzy wersje napisowe, w tym angielska.
na tej stronie trzeba pamiętac, żeby wpisywać nazwy albo oryginalne (najlepiej) albo angielskie, i nie może być nigdzie spacji, jak gdzieś kopiujesz nazwę, to pamiętaj, żeby nie było spacji przed ani po, bo wtedy nie znajduje. Ten film teraz jeszcze mam na liście torrentów, więc go seeduje. Jest on mało popularny, więc seedów nie ma za wiele.
Dzieki śadziłęm, że torren... już padły i przestałem korzystać, jak się okazje jeszcze można znaleźć dobrych ludzi :) Pozdrawiam serdecznie! Wielki dzięki już ostrze sobie zęby na ten film :P
widzisz,bo google filtruje wyniki wyszukiwania torrentów od jakiegoś już czasu i tam niewiele znajdziesz.. ja korzystam z wyszukiwarki yandex.com do tego celu, rosjanie nieco mniej blokują..
Sprawdzę tą wyszukiwarkę zatem, niedługo dojdzie do tego, że google będzie blokować wszytko co niewygodne dla wielkich koncernów (chociaż by się ktoś zainteresował w naszym pięknym kraju i wydał na blu ray lub na dvd te filmy w Polsce, wtedy byłby jakiś dostęp, bo za wersje ENG nie bede bulił po 30 dolców) Jeszcze raz wielkie dzieki :)