Wreszcie taki film! Wreszcie historia naszego największego człowieka ostatnich lat przedstawiona obiektywnie, profesjonalnie i ogólnie. 
Patrząc przez pryzmat poprzednich filmów o papieżu można doszukać się na prawdę wielu szczegółów, które nie dość, że nie mają większego znaczenia na kolejne akcje to są jeszcze bezsensowne i KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNE, a niektóre przejaskrawione. 
Tu akurat wreszcie doczekałem się filmu rzetelnego, który pokazuje prawdziwe i to najważniejsze jego życie (ze wspomnieniem przed wyborem na papieża). 
To wielkie plusy tego filmu! Dzięki niemu na prawdę można zrozumieć historię jego życia papieskiego, zobaczyć jak opiekowały się nim osoby z zewnątrz, kto był jego przyjacielem a kto wrogiem. Ogólnie, bez żadnych szczegółów przedstawione w sposób prosty i zrozumiały dla widza! 

Dlaczego moja ocena 7, a nie wyżej? 
Niestety, poza samą formą i fabuła filmu, która jest świetna można niestety zauważyć kilka drobnych wcięć. Czy na prawdę KGB miało wpływ na jego zamach? Tego nie wiemy, a według filmu to właśnie ono! Poczekajmy więc na prawdę, dlatego tudzież nie warto tak bardzo sugerować się tym, że akurat stał za tym ZSRR. 
Druga kwestia to 'nałożenie' papieża na obraz. Przykład: Stoi na tle drzew nieporuszających się w ogóle...widać, że robione w studio, aż za bardzo! Zlitujcie się...a gdzie grafika komputerowa? Miesiąc później z wypuszczeniem filmu i wszystko byłoby ok. 

To taki droby niuans, ale jednak znaczący, ja jednak określam film jako DOBRY i polecam wszystkim widzom. Niestety tylko ten, a nie poprzednie.