PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6785}
3,7 5,3 tys. ocen
3,7 10 1 5262
3,8 16 krytyków
Klątwa Doliny Węży
powrót do forum filmu Klątwa Doliny Węży

czy ktos zwrocił na to uwage? Ostatnio oba filmy pokazałem kilku osobom i one maja podobne zdanie... czyli, ten "beznadziejny" film gdyby mial ten kosmiczny budzet indiana jonesa to byc moze nie bylby tak "słaby" czyli tu tylko idzie o kase znow.... a poza tym nagroda na najgorszy polski film powinna nosic nazwe "dezerterzy" od bez watpienia jeszcze gorszego filmu polskiego jakim jest "złoto dezerterów" Majewskiego

ocenił(a) film na 3
the_day_after_2

Nie widziałem "Klątwy doliny węży", ale wątpliwe żeby Amerykanie zerżnęli wprost fabułę z niego. Nie słyszałem, żeby zrobili remake polskiego filmu (jeżeli już, to robią tak np. z hiszpańskimi czy włoskimi produkcjami).
Inna propozycja: "Ofiary", w nawiązaniu do wyjątkowo nieudanego filmu, jakim był "Katyń" Andrzeja Wajdy.

urodzonywmarcu89

zgadza sie katyn to wrecz kupa... wajda zniszczyl wielki temat... a co do "wezy..." to jestem pewien ze zerzneli... film byl wyswietlany za granica i byl na kilku festiwalach...

the_day_after_2

Wachowscy zerżnęli Anioła Przemocy - Snerga Wiśniewskiego, a potem nakręcili Matrixa.... końcówka opowiadania jest początkiem matrixa...
Nie wątpie że mogli sobie obejrzeć i nakręcić własną wersje i nie wspomnieć na podstawie czego... Cameron to przyznał się że avatara opierał o Call Me Joe - Andersona? :)

ocenił(a) film na 4
the_day_after_2

A nie pomyślałeś o tym, że to scenarzyści "Klątwy" ściągnęli pomysł z pierwszej Indiany?

ocenił(a) film na 2
FILioza

Film to ekranizacja (bardzo marna) opowiadania "Hobby dr Travena" Roberta Strattona (pseudonim Wiesława Górnickiego, tak tego Górnickiego od Jaruzela) to raz. Dwa wychodzi totalne nieobycie z historią kina i pop kultury w ogóle. Filmów tego typu (tajemnicze ruiny z artefaktami strzeżone przez dzikie plemiona/zwierzęta/potwory/magiczne klątwy) kręcono w USA (jako seans B oczywista) mnóstwo od lat 30' do 50', a przedtem opowieści utrzymane w tym duchu zapełniały szpalty pulpowych magazynów.

ocenił(a) film na 8
the_day_after_2

Gdy ostatnim razem pokazywali film Spielberga w TV, moje skojarzenie było oczywiste: KLĄTWA DOLINY WĘŻY.