PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128074}

Klucz do koszmaru

The Skeleton Key
2005
6,8 46 tys. ocen
6,8 10 1 45661
5,7 10 krytyków
Klucz do koszmaru
powrót do forum filmu Klucz do koszmaru

Tematyką amerykańskiego Południa interesuję się od jakiegoś czasu. Na termin "southern gothic" natknęłam się przypadkowo. Niestety, w internecie można znaleźć niewiele informacji w języku polskim na ten bardzo ciekawy temat.
" Klucz do koszmaru" oglądałam dawno temu i to "łebkach". Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że w tym horrorze jest wszystko co zawiera termin "southern gothic".
Tajemnicze i mroczne oblicze południowych stanów: podupadłe posiadłości dawnych plantatorów, echa niewolnictwa i dyskryminacji rasowej, odpryski magii voodoo, muliste rzeki zamieszkałe przez aligatory, ponure bagna, widma sprzed wojny secesyjnej, ówczesne poglądy tkwiące gdzieś głęboko w mentalności ludzkiej...
Choćby dla samego klimatu warto obejrzeć "Klucz do koszmaru", film może nie jest jakims arcydziełem gatunku, ale ma ciekawą, dość oryginalną fabułę i wyróżnia się dość wyraźnie na tle innych, tego rodzaju obrazów produkcji amerykańskich, które w wiekszości trzymają poziom w postaci tępej sieczki skierowanej do bezmyślnej tłuszczy i hołoty;]
Jeśli ktoś interesuje się także nurtem Southern Gothic w ogólno pojętej sztuce i zna jakieś publikacje, literaturę, filmy na ten temat i chciałby się podzielić tą wiedzą to byłabym wdzięczna;)

ocenił(a) film na 8
lena_777

Cóż, "True blood" też operuje w podobnych, choć nie identycznych klimatach.