Kobieta w Berlinie

Anonyma - Eine Frau in Berlin
2008
6,3 4,4 tys. ocen
6,3 10 1 4404
5,8 5 krytyków
Kobieta w Berlinie
powrót do forum filmu Kobieta w Berlinie

Film zrobiony z wyczuciem, scenariusz oparty na wstrząsających pamiętnikach Marty Hillers z dystansem podchodzi do jej wspomnień, nie ukazuje dosłownie masowych gwałtów i brutalności żołnierzy armii czerwonej na niemkach oraz ludności cywilnej. Temat długo ignorowany jak i bolesny. Nie od dziś wiadomo, że największe żniwo wojen stanowią kobiety oraz dzieci. Faktem jest też to, iż gwałty były, są i będą skutecznym 'systemem' zastraszania.
Film jest próbą złamania kolejnego tabu, o którym prawie się nie mówi, związanym nie tyle z historią Niemiec, co z II Wojną Światową. Ukazuje też 'nieugiętą' kobiecą siłę przetrwania, poprzez wojnę w której ponoszą wielkie ofiary tracąc swoich bliskich, swoją godność czy ostatecznie życie.
Bardzo dobre kino, świetne zdjęcia, scenografia, gra na poziomie, wspaniała oprawa muzyczna polecam książkę jak i film. Ode mnie 9/10

ocenił(a) film na 9
Bulvie

Nareszcie jakaś normalna opinia - szukałem takiej i znalazłem:) Albo inaczej, prawdziwa, odpowiednia, taka na szkolną 5!

Bulvie

To ja dodam swojej wiedzy na ten temat który jest bardzo ciekawy dla sprawnych umysłowo.
Ciekawe skąd w rosyjskiej armii tyle podłości wobec dzieci i kobiet ano rosyjski żołnierz na front i nie tylko dostawał broszury które obowiązkowo musiał czytać i się do nich stosować a w nich o tym, że każdą Polkę należy brutalnie gwałcić i mordować nie pozostawiając dzieci przy życiu.
Te broszury były wymierzone w cywilów i były kontynuacją holokaustu narodów zapoczątkowaną przez Marksa w jego dziele.
Co ciekawe te broszury dla armii czerwonej były pisane przez kilku żydów.
Marks to żyd jak i cały komunizm i socjalizm po komunistyczny to żydowska kultura nienawiści.
Całe żydowskie podejście do wojny opiera się na holokauście narodów, nie ma rozróżnienia między cywilami a żołnierzami dobrymi a złymi obywatelami to zwykłe mordowanie każdego.
Testują to od wieków wymordowali 7 plemiona w dolinie Jordan taki maja sposób na zagrabianie cudzych ziem. Europa zwyczajnie nie jest przygotowana na tego typu agresję i wielu nie rozpoznaje w takich działaniach agresji mózg automatycznie odrzuca takie zachowanie jako nie istniejące i wymyślone.