PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=437906}

Kobieta w Berlinie

Anonyma - Eine Frau in Berlin
2008
6,3 4,4 tys. ocen
6,3 10 1 4400
5,5 4 krytyków
Kobieta w Berlinie
powrót do forum filmu Kobieta w Berlinie

Warto to wiedziec zanim sie obejrzy co w rewanzu Sowieci nawyczyniali w III Rzeszy

ocenił(a) film na 4
Tygrysek2533

Miałem właśnie to napisać. Film propagandowy, pokazujący Niemców jako ofiary co jest wręcz komiczne, bo zbrodnie które oni popelnili w Rosji są niewyobrażalnie większe od tych które popełniła Armia Czerwona w Berlinie. Film wyłączyłem po godzinie, bo nie dałem rady tego oglądać.
Nie pamiętam dokładnie, ale bodajże któryś z Niemieckich generałów powiedział w 1945 roku, że jeśli Rosjanie popełnią 10% zbrodni, które niemcy popełnili w ZSRR, to państwo Niemieckie zniknie z powierzchni ziemii.

Xsaav

Tak jak zobaczyłem dokument "Stalingrad" gdy jeden z bohaterów tłumaczył że go wkurzało że Wehrmacht wysadzał ludziom domy gdy zbliżała się zima w wersji hard czyli rosyjska. Wtedy to nie mieli raczej współczucia

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Xsaav

Jak można być tak nieludzkim i mówić o tym, że nie ma się współczucia dla zgwałconych kobiet?! Kobiety nie walczyły, ani przeciwko Rosjanom ani Polakom. A ty nazywasz to "pięknym" odwdzięczeniem?! Niemcy robili dużo zbrodni podczas II WŚ., ale gwałty należały do Sowjetów. Niemcy się za bardzo brzydzili Żydami i Słowianami, na pewno też występowały gwałty, ale nie w takiej liczbie jak te popełnione przez Sowjetów na niemieckich kobietach. Na polskich z resztą też. Przecież Stalin nie miał już wykształconych żołnierzy pod koniec wojny i wysyłał prostych i dzikich, z których większość tylko kradła, piła i gwałciła.

ocenił(a) film na 4
cichociemna21

Niemieckie kobiety tak samo popierały w większości nazistów. To one wydały na świat ssmanów i innych zbrodniarzy. To one pracowały tak samo w fabrykach z bronią z ktorej ginęli niewinni ludzie, więc dlaczego mam czuć do nich współczucie?
I poza tym napisałem wyraźnie o 10mln zgwalconych Rosjanek przez Niemców! Rosjanie tyle przez całą wojnę nie zgwałcili. Poczytaj droga niedoinformowana koleżanko o gwałtach Niemców w Rosji czy też o gwałtach Niemców w Warszawie na małych dziewczynkach. Ja i tak się dziwe Stalinowi, ze nie wybił w pień wszystkich Niemców, bo zrobił by tym wielka przysługę całemu światu.

Xsaav

wielka przysluga? Wow, bardzo madre. Ja nie mowie o gorszych czy lepszych, tylko ze trzeba widziec te zdarzenia z kazdej perspektywy. Ale jak widac za bardzo nienawidzisz tych "zlych" Niemcow, nie mozna z toba dyskutowac.

ocenił(a) film na 4
Xsaav

czy chciałbyś, żeby twoja matka/ siostra/ babka/ córka została zgwałcona za twoje poglądy? za to, że np. wydała na świat ciebie?

Xsaav

To mężczyźni wywołują wojny, a kobiety tylko później przez nich cierpią: np. są gwałcone i narodowość nie ma tu nic do rzeczy.

ocenił(a) film na 4
cichociemna21

Zapomniałem dodać, że o gwałtach niemieckich się w Polsce nie mówi, bo tu jest rusofobia i tylko o ruskich trzeba źle mówić. Sami Niemcy w swoich książkach czy prasie mówili o zgwałconych 10 mln obywatelek ZSRR przez Wermacht. Ruscy zgwałcili przez CAŁA WOJNĘ około 2-3mln kobiet, więc gdzie im do Niemców? Ogólnie przeraża mnie ta głupota młodych ludzi, którzy twierdzą, że to Armia Czerwona była gorsza.

Xsaav

A o pakcie Pakt Ribbentrop-Mołotow zapomniałeś i jego konsekwencjach: czyli IV rozbiorze Polski? Te obydwie nacje i ich przywódcy są siebie warte.

ocenił(a) film na 7
Tygrysek2533

W filmie jest coś niecoś i o tym co Niemcy nawtrabiali w ZSRR (zresztą innych krajach Europy Wschodniej było podobnie). Przypominam scenę, gdy główna bohaterka musi tłumaczyć Niemcom słowa radzieckiego żołnierza opowiadającego o wymordowaniu przez Niemców wszystkich dzieci w jego wsi (m.in. o roztrzaskiwaniu ich główek o mur). Jest też moment gdy Masza wspomina o tym, że żonę majora Niemcy powiesili. Tak, że nie jest to tylko film o "biednych Niemcach".

Njall

Denerwuje mnie to jak mówią o cierpieniu niemieckich kobiet, a polskie kobiety czy wszystko już zapomnieli 1939 w tym roku już Rosjanie tu byli, a po wojnie nadal gwałcili, a 1920 co jest pokazane w jednym odcinku 1920 Wojna i miłość, a cały świat zapomniał powstania w XIX wieku co robiono z kobietami powstańców, a najdalej a Rzeź Pragi 1794 że nawet zakonnice gwałcili, No i co? Mówi się o cierpieniu Niemek czy Włoszek, my Polacy z Rosjanami jak przechodzili przez Polskę to wódkę pili, a polski po rękach całowali? Kończąc boli mnie za każdym razem, kiedy słyszę o cierpieniu niemieckich kobiet a polskich nic a nic cisza Pozostaje mi to znosić dalej...

kabel88

Ja bym raczej mówił o cierpieniu kobiet bez wspominania o ich narodowości. O skur... gwałcicielach, też bez wspominania o narodowości. Narodowość nie ma nic do podłego charakteru. To czy jest się Polakiem (Polacy też gwałcili), Rosjaninem czy Niemcem nie determinuje tego czy się jest dobrym czy złym człowiekiem. Kanalią można być bez względu na narodowość, rasę czy przekonania. Sztuczne podziały na my i oni są całkowicie bezsensowne, tak samo jak gwałty w rewanżu. Alianckie bombardowania Kolonii czy Drezna były takim samym skur..twem jak bombardowania Londynu czy Warszawy. Zemsta, jest dobrym pretekstem w koreańskim kinie zemsty, ale nie w życiu. Czy gdyby komuś z Was zgwałcono matkę, córkę, siostrę to w ramach rewanżu zgwałcilibyście kobietę innej narodowości, tylko dlatego, że krzywdzący Wam bliską osobę był jej ziomkiem? Ja, nie.

ocenił(a) film na 4
redrooster

Jest też druga sprawa, że na wojnie gwałcili też ci co nigdy by nawet o tym nie pomyśleli gdyby wojna nie wybuchła. Śmieszy mnie to, że każdy tak jedzie po gwaltach w IIW, a większość z tych osób sama by w Berlinie z wielką ochotą wtedy dokonała gwałtu.
Czytałem kiedyś o tym artykuł i w sumie na chłopski rozum można dojść do wniosku, że jak ktoś walczył przez 5 lat i widział różne rzeczy to zgwałcenie później w Berlinie kobiety to było jak puszczenie bąka - bez emocji, od taki chcialo mi się to to zrobiłem.

ocenił(a) film na 6
Tygrysek2533

A ile kobiet zgwałcili Sowieci w Polsce? Sto tysięcy? Dwieście tysięcy? POLSKICH kobiet, to uwaga dla osobników, którzy sądzą, że cierpienie ma narodowość...

aklekot

zero znajomości historii przez takich typów jak tygrysek nie słyszałeś prostego zakazu nie mieszania aryjskiej krwi ? czytałeś w ogóle o zhańbieniu rasy skąd ty wziąłeś te liczby

Winnipeg

Skąd autor tego tematu zaczerpnął te statystyki? Wydaje się, że jest na odwrót i to Armia Czerwona w marszu na Berlin dokonała tylu gwałtów. Czerwonoarmiści byli z tego słynni, zresztą tak jak i Amerykanie po lądowaniu we Francji. Gwałcili tak, że miejscowi byli zdania iż lepiej im było pod niemiecką okupacją. Za większość gwałtów odpowiedzieli czarni, którzy walczyć nie mogli, ale byli między innymi mechanikami czy szoferami. Żołnierze Wehrmachtu natomiast byli zdyscyplinowani i za gwałty trafiali pod sąd.

Tygrysek2533

Polki Niemcy tez gwałcili. Były specjalne burdele z siła zmuszonymi do prostytutki Polkami dla uciechy Niemieckich oficerow.