PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99565
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

Czytałem książkę Susan Hill 'Woman in black' - pierwsza książka po angielsku jaką
przeczytałem, naprawdę polecam ze względu na klimat i czyta się super, bo wciąga.

Do premiery jeszcze miesiąc, więc może ktoś zdąży jeszcze przeczytać i potem możemy
podzielić się wrażeniami i porównać film z książką. A może ktoś już czytał tak jak ja?

Ja poluje na tą książkę od sierpnia albo września i nie udało mi się jej kupić ani w około wypożyczyć bo żadne biblioteki nie mają jej i chyba mi się nie uda przeczytać jej przed premierą a do kina się wybieram w 100%.

użytkownik usunięty
stokrotka251

Książka nie jest jakoś suuper długa( ma chyba coś koło 150 stron?). Moją akurat dostałem pod choinkę ale może spróbuj na allegro bo wiem że tam też sprzedają książki obcojęzyczne ^^

Ja też mówiłam żeby dali mi ją pod choinkę ale patrzył wujek na allegro i jej nie znalazł albo znalazł ale czekał na cenę mniejszą i później jak wszedł 2 raz to jej nie było jakoś tak to było. A teraz za bardzo nie ma funduszy na książkę.....

ocenił(a) film na 6
stokrotka251

http://allegro.pl/kobieta-w-czerni-susan-hill-new-i2065961440.html :)

zamiastka

A to jest książka pisana na podstawie filmu czy orginał????

ocenił(a) film na 6
stokrotka251

Wydaje mi się że oryginał, a z okazji filmu wznowiono wydanie i zrobiono "stosowną" okładkę.

zamiastka

A to zobaczę może znajdę jeszcze jakąś inną

użytkownik usunięty
zamiastka

o, widzę że przetłumaczyli specjalnie z okazji filmu! to pewnie rozwiązuje dla wielu problem, jeśli nie chce im się czytać po angielsku XD tylko na wyjście książki też trzeba czekać hahaha

ocenił(a) film na 5
stokrotka251

http://www.scribd.com/doc/55146972/1/THE-WOMAN-IN-BLACK-by-Susan-Hill

pdf...;)

ocenił(a) film na 4
borbor

a skoro już po premierze i niektórzy pewnie ksiażke przeczytali można by ten temat wznowić.
jak dla mnie ksiażka super, film beznadzieja. jak można było tak diametralnie zmienic fabułę i cały sens tej powieści? cały zachwyt po przeczytaniu książki prysł wraz z obejrzeniem filmu.
teraz mam zamiar sprawdzić czy film 1989 tez tak odbiegał od książki. ;)

ariedo

W takim razie dobrze, że najpierw widziałam film :D Bardzo mi się podobał, więc książka będzie jeszcze lepsza.

Z tego, co usłyszałam od innych, ten film nie jest adaptacją książki, nie jest też zrobionym na nowo filmem z 1989, więc może się różnić zarówno od książki, jak i od poprzedniego filmu.

ocenił(a) film na 10
snowdog

i tak jest zarówno pierwsza jak i druga wersja są zupełnie inne od ksiązki

Michael_Cullen_2

Mi to nie przeszkadza, mam dużo tolerancji dla twórców, jeśli chodzi o zmiany w filmach. Nie da się zrobić filmu idealnie odwzorowanego.

snowdog

Byłem dzisiaj w kinie na ,,Kobiecie w czerni" i film mi się bardzo spodobał. Miał z pewnością swoje zalety i wady, ale wciągnąłem się w klimat i śledziłem pilnie film pomimo proszącego o toaletę pęcherza... Scenografia, muzyka i kostiumy idealnie grały ze sobą w parze. Natknąłem się w internecie na takie wpisy jak: ,,Nie wiadomo o co chodzi w filmie", moim zdaniem fabuła filmu nie wymagała na tyle sprytu ile np. w ,,12 Małp" czy ,,Źródło". Nie czytałem książki, ale jest link do angielskiej wersji, więc w wolnym czasie zdołam przeczytam... tak więc nie czytałem książki, ale film ma u mnie wielkie plusy, a to że pomiędzy filmem a książką zaistniały różnice, to akurat aksjomat. Poszedłbym na film jeszcze raz jeżeli miałbym taką okazję.

Hammersmith

To idź, w czym problem? :) Ja byłam dwa razy.

ocenił(a) film na 4
snowdog

szkoda zatem że na okładce książki wyraźnie napisano " DANIEL RADCLIFFE, FILMOWY HARRY POTTER, w filmie na podstawie powieści". wywnioskowałam z tego że faktycznie będzie to adaptacja książki ale niestety nie.

ariedo

Nie widziałam okładki książki. Poza tym, podobno "na podstawie powieści" nie oznacza "adaptacja".