PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99603
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

Schematyczny

użytkownik usunięty

Choć były momenty, gdy można było poczuć mroczny klimat i przyjemny dreszczyk na karku, w chwili, kiedy niepokojące dźwięki, wydobywające się z ciemnych zakamarków, prześladowały głównego bohatera. Jednak to trochę za mało. Film wykorzystuje wszystkie możliwe schematy z innych filmów o duchach. Szkoda, że twórcom nie chciało się "wznieść na wyższy poziom" swoich możliwości i zaoferować coś więcej niż tylko "tanie" sztuczki straszenia i przewidywalne zakończenie. Mogło być lepiej.

Zgadzam się co do słowa z twoim zdaniem, film jest kopią wszystkich znanych horrorów, nic nowego, nic zaskakującego. Oczywiście były momenty do przestraszenia, ale ogólnie trochę przynudzał, oglądając późnym wieczorem ledwie wytrwałam do końca. (Spoiler) Najbardziej bezsensowna była scena kiedy ponakręcał wszystkie zabawki i myślał, że przepędzi ducha - skąd w ogóle wziął taki pomysł? A Daniel w swojej roli kompletnie bez wyrazu.

ocenił(a) film na 8

chciałabym zauważyć, że pierwowzór powstał w '89. I nowsza wersja jest do niej bardzo podobna, więc nie wiem czy można tutaj mówić o tym, że reżyserzy powieli schematy. Chociaż przyznam, że nie znam filmów o duchach, które powstały przed '89.
Dodam, że ja podczas filmu cały czas się bałam. Przyznam, że horrory nie są moją dobrą stroną, więc tak na prawdę każdy film, które mnie straszy a nie ma w nim krwi i przemocy mi się podoba.