PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=417814}

Kocham kino

Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence
2007
6,9 3,4 tys. ocen
6,9 10 1 3433
6,7 10 krytyków
Kocham kino
powrót do forum filmu Kocham kino

Wczoraj obejrzałem zbiór filmów krótkometrażowych "To Each His Own Cinema". Blisko 40 kilkuminutowych filmów takich reżyserów jak np Lynch, van Trier, Cohenowie, Inarritu, Cronenberg, Wong Kai Wai, van Sant, Polanski i kto tam byl jeszcze hmm... ten lewak Ken Loach i jeszcze wielu innych nie znanych mi reżyserów z całego świata.

I co, brzmi interesująco?

No to dołóżmy do tego: motyw przewodni wszystkich filmów to "Kino". (film zrealizowany na 60 rocznice festiwalu w Cannes).
Hmm, temat nie wydaje sie zbyt ciekawy... Czy można stworzyć 40 ciekawych parominutowych filmów na temat kina?

No niestety nie można.
Całość w gruncie rzeczy nuży.
Najlepiej na tym wyszli ci którzy temat nie potraktowali zbyt poważnie (no bo trudno zrobić jakiś poruszający drama w 4 minuty i to jeszcze związany z kinem).
Parę filmów przesyconych obowiązkową polit-poprawnością (ale nie aż znowu tak dużo).

Ogólnie dobrze zaprezentowali sie: Lynch ("Absurda" - 2 minutowe dziwadło w jego stylu, mozna zobaczyc na Youtube), van Trier (postawil na makabreske), Cronenberg i Polanski. Parę nieznanych mi reżyserów również coś tam ciekawego zaprezentowali. Ciekawie zaprezentował sei ten Brazylijczyk który zupełnie olał sprawe i zrobił całkowicie jajcarski film. Nie był zły również ten mini-filmik o 1 dniu pokoju w Afrykanskim panstwie.

Ogólnie można obejrzeć jako ciekawostkę.